2014. feb 21.

F1 Kik tesztelnek ma? - Bahreini teszthét 3. nap

írta: FormaNet
F1 Kik tesztelnek ma? - Bahreini teszthét 3. nap

A mezőnyből több versenyző a bahreini teszthét harmadik napján kezdi meg az e heti adatgyűjtést, többek között két világbajnok, Kimi Räikkönen és Jenson Button is. Az eddig látottak biztatóak lehetnek számukra, hiszen az elmúlt két napban továbbra is a Mercedes motoros autók brillíroztak, és egyedül Fernando Alonso tudta velük tartani a lépést az F14 T-vel, bár a Ferrarinál továbbra is hangsúlyozzák, hogy a köridők még mindig nem mérvadók. A Red Bull csütörtökre végre összekapta magát, így Sebastian Vettel után most Daniel Ricciardo folytathajta az elveszetett kilométerek gyűjtését.

bahrein.JPG

 

Csütörtökön többen is befejezték e heti munkájukat, köztük két világbajnok, Fernando Alonso és Sebastian Vettel is, valamint a teszthét eddigi leggyorsabb versenyzője, a mclarenes Kevin Magnussen is átadja a volánt csapattársának, Jenson Buttonnak.

A már Jerezben is nagyon jó időket futó Magnussen a teszthét második napján másfél másodperces előnnyel zárt az élen, igaz a mclaren újonca az Autosport beszámolója szerint szuperlágy gumikon érte el ezt az időt, míg a többiek a lágy illetve a közepes Pirelliken. A 21 esztendős dán pilóta két nap alatt összesen 127 kört tett meg az MP4-29-cel, és bár tegnap délelőtt a wokingiak sem maradtak probléma nélkül, összességében elégedetten zárta e heti munkáját.

„Sajnos délelőtt nem tudtunk sok kört teljesíteni, de a nap végén azért megtehettünk néhány kilométert. A délután már jó volt, és tudtunk a problémáinkon dolgozni. A csapat nagyszerű munkát végez, nagyon jó tanácsokkal lát el, ami önbizalmat ad. Sokat beszélnek a köridőkről, és persze jó dolog, hogy futhattunk pár gyors kört, de ez csak egy teszt! Ez most nem a köridőkről szól. Sokat kell még tanulnom, de jövő héten is tesztelhetünk és még sok munka vár ránk. Biztos vagyok abban, hogy az ausztrál versenyig még mindenkinél sokminden változik” – nyilatkozta Magnussen a nap végén.

Alonso szintén hangsúlyozta, hogy csapata tesztprogramja jelenleg még nem tart ott, hogy a teljesítménnyel foglalkozzanak, egyelőre továbbra is az a legfontosabb, hogy minél több kilométer kerüljön az új versenygépbe. A spanyol klasszis hozzátette, hogy a Ferrarinál eddig minden a terv szerint alakul. Alonso 161 kör után adja át a volánt új csapattársának, Kimi Räikkönennek.

A Red Bull csütörtökön már több időt tölthetett adatgyűjtéssel, de Sebastian Vettel egyelőre még nagyon óvatosan fogadta a kisebbfajta sikert. A négyszeres bajnok két nap alatt 73 kört hozott össze, ennek nagy részét a tegnapi nap folyamán, amikor végül a hetedik legjobb idővel végzett a tabellán. Vettel szerint mindenképpen bizakodásra adhat okot, hogy az RB10-es végre hajlandó volt füstölés nélkül dolgozni, ugyanakkor leszögezte, hogy egy nap alatt még az ő csapata sem képes csodát tenni, így meg kell várni a teszthét második felét és persze a jövő hetet. Pénteken és szombaton Daniel Ricciardo kerül sorra az energiaitalosoknál.

A Force India eddig mindkét bahreini tesztnapon gyors volt Nico Hülkenberggel, aki egy első és egy második helyet gyűjtött be az elmúlt két napban. A német versenyző természetesen nagyon optimista a csapat fejlődését illetően, de persze jól tudja, hogy még mindenki gyorsulni fog. Hülkenberg összesen 137 kör után adja át a stafétát Sergio Péreznek.

Ennél jóval kevesebb kilométerrel zárta heti programját a lotusos Romain Grosjean, aki két nap alatt összesen 26 kör erejéig vezethette új autóját, az E22-est. Az enstone-i alakulat  többiekhez képest késve kezdte meg a téli felkészülést, így annyira nem meglepő, hogy első két tesztnapjukat leginkább a garázsban töltötték. Grojean nyilván nem túl boldogan összegezte ezt a kevés pályán töltött időt, de a csapatnál biztosak benne, hogy a következő két napra túllépnek a kezdeti nehézségeken, így most Pastor Maldonado pótolhatja az elvesztett időt.

A tegnapi „névsorból” Esteban Gutiérrez maradt bent, mert a Sauber a teszthét közepére adta neki a két napot, míg csapattársa, Adrian Sutil „nyithatott”, és lezárni is ő fogja a heti programot. A tegnap nap legszorgalmasabb pilótája, Valtteri Bottas is folytathatja a munkát, de a Williams ezúttal megosztja a napot pilótái között, azaz Felipe Massa is autóba ülhet, miután a nyitónapja finomanszólva sem volt túlzsúfolt. Szerdán Massa az üzemanyagrendszer meghibásodása miatt volt kénytelen szinte egész napját a pályán kívül tölteni, de szerencsére finn csapattársa csütürtökön pótolni tudta a hiányzó kilométereket, sőt ebbe még egy versenyszimuláció is belefért.

Napi váltásban osztotta be versenyzőit a Mercedes, a Toro Rosso és a Marussia is, a Caterhamnél pedig a tesztpilóta, Robin Frjins, valamint japán versenyzőjük, Kobajasi Kamui után most az újonc Marcus Ericsson kerül sorra. 

000 facebook_banner.jpg

A harmadik tesztnap beosztása:

Red Bull – Daniel Ricciardo

Mercedes – Lewis Hamilton

Ferrari – Kimi Räikkönen

Lotus – Pastor Maldonado

McLaren – Jenson Button

Force India – Sergio Pérez

Sauber – Esteban Gutiérrez

Toro Rosso – Danyiil Kvjat

Williams – Valtteri Bottas/Felipe Massa

Marussia – Jules Bianchi

Caterham – Marcus Ericcson

 

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

teszt forma-1 bahrein formula-1