2014. feb 22.

F1 Rosberg elsőségével ért véget a második kollektív teszthét

írta: FormaNet
F1 Rosberg elsőségével ért véget a második kollektív teszthét

Nico Rosber a teszthét legjobb idejével végzett az élen a zárónapon, Jenson Button McLarenje és Kimi Räikkönen Ferrarija előtt. A Mercedesnek ma is remek napja volt, és bár egy hiba miatt korábban véget ért számukra a nap, de még így is nem csak köridőben, de kilométerben is az élen zártak. Ma kifejezetten sok csapat küzdött műszaki problémával, és a Red Bull most is köztük volt. 

nico rosberg_1.JPG

 

Az e heti teszthét zárónapjának egy új résztvevője volt, mégpedig a Williams F1 Team frissen leszerződtetett tesztpilótája, Felipe Nasr, aki eredetileg  a nap első felében kapta meg az autót, később azonban a csapat úgy döntött, hogy egész nap gyakorolhat. A Williamsen kívül még a pénteken közel száz kört teljesítő Caterham osztotta ketté a napját Marcus Ericsson és Kobajasi Kamui között, de az újonc alighogy pályára hajtott, máris megállt alatta a kocsi, ami miatt - az utóbbi napokhoz hasonlóan - ismét megszakítással kezdődött a gyakorlás. Ericsson hetén itt vége is volt, mert a csapat csak délutánra tudta helyrehozni a hibát. Megállása előtt Ericson 1:45.094-gyel elsőként iratkozott fel a tabellára, majd egy tízperces szünet után lassacskán a többiek is csatlakoztak, köztük a williams újdonsült tartalékja is.

A reggel hét órai kezdés utáni első órában nyolc versenyző hajtott ki, és közülük hatan mért körrel is rendelkeztek. A hiányzók listáját ekkor még a tegnap extra rövid napot záró Marussia, az alkatrész hiány miatt késve kezdő Lotus, illetve a Sauber alkotta. Az élen Nico Rosberg 1:36-os köre szerepelt, mögötte pedig Jenson Button és Kimi Räikkönen sorakozott fel a legjobb háromban.

Tovább egy óra elteltével az „élmenő” Mercedes máris újabb heti csúcsot döntött, ugyanis Rosberg lágy abroncsokon előbb 1:33.662-re faragta le csapattársa pénteki legjobbját, ezt követően pedig további négy tizedet javítva már 1:33.283-mal bérelte ki az első helyet. A német munkája közben ugyan előidézett egy újabb piros zászlót, de csak nagyon rövid időre, és mindössze azért, mert lefulladta alatta az autó. Nem sokkal később a force indiás Adrian Sutil is megállt a pályán, ezzel három órán belül a harmadik piros zászlós megszakítás történt. 

A Red Bull ugyan néhány kör erejéig már reggel megkezdte a munkát, ám Daniel Ricciardónak ezúttal a Renault motor problémája miatt kellett extra pihenőt beiktatnia, de a Sutil miatti piros jelzést követően már az ausztrál is elhagyhatta a garázst. Még dél előtt munkához láthatott a Marussia és a Lotus is, a Saubernél azonban kasztnit kellett cserélni, ami miatt sok időt veszítettek. Közben az élmezőnyben Rosberg már versenyszimulációba kezdett, miközben Button és Räikkönen is folyamatosan javított idején, a negyedik helyen álló újonc Nasr pedig alaposan kihasználta a Williamstől kapott lehetőséget, és a délelőtt folyamán ő gyűjtötte a legtöbb kilométert. A "lista" másik végén a Toro Rosso, a Caterham, a Marussia és a Sauber négyese állt, ez utóbbi alakulat autója délelőtt egyáltalán nem tett látogatást a pályán. Vergne 6 körnél többet nem tudott megtenni, Ericsson négy-, Bianchi pedig két körnél rekedt meg. 

Délelőtti eredmények:

1. Nico Rosberg      Mercedes         1:33.283

2. Jenson Button     McLaren           1:34.957

3. Kimi Räikkönen   Ferrari              1:36.718

4. Felipe Nasr          Williams          1:39.036

5. Sergio Pérez       Force India        1:39.258

6. Daniel Ricciardo   Red Bull           1:39.837

7. Pastor Maldonado   Lotus                  1:41.546

8. Jean-Eric Vergne Vergne  Toro Rosso 1:41.784

9. Marcus Ericsson     Caterham            1:45.094 

10 Jules Binachi         Marussia             idő nélkül

Délután elsőként Button csatlakozott a versenyszimulációt teljesítő Rosberghez, akinek autója a program befejezése után meg is állt a pályán, így a brackley-i gárda kicsit korábban befejezte a napot, de a német pilóta így is a legtöbb kört tette meg a mezőnyből. 

Több csapat annak is örült volna, ha Rosberg köreinek felét teljesíteni tudja. A Sauber csak két órával a leintés előtt tehette meg első ellenőrző köreit, de fél órával a nap vége előtt Sutil alatt meg is állt. A Caterhamnek és versenyzőjének, Kobajasi Kamuinak végül egy óra jutott az utolsó napon, míg a toro rossós Vergne - hosszú szünet után - bő félórával a teszt vége előtt jelent meg ismét a pályán. A Marussiának még ennyi sem jutott, a csapat reménykedett, hogy még délután kiküldheti autóját, de végül nem tudta időben orvosolni az üzemanyagrendszer hibát. Bianchi az utolsó 10 percben ugyan kihajtott, de Räikkönen éppen ekkor törte meg Ferrariját, miután a 4-es kanyarban kicsúszott és falnak ütközött, és immár a nap hetedik piros zászlójával gyakorlatilag véget is ért a teszt. Most sem büszkélkedhet sok kilométerrel a Red Bull, sőt délután nem a pályán, hanem zárt garázsajtó mögött folyt lázasan a munka az energiaitalosoknál. 

Ami a  köridőket illeti, a tabellán mindössze a negyedik helyen álló Nasr mögött történtek változások. Maldonado felugrott Pérez és Ricciardo elé, Vergne maradt a nyolcadik helyen a Toro Rossóval, a franciát pedig a Caterham követte, Kobajasi, Ericsson sorrendben. 

A negyedik tesztnap végeredménye:

1. Nico Rosberg              Mercedes                1:33.283                    89 kör

 2. Jenson Button             McLaren                 1:34.957   + 1,674      66 kör

 3. Kimi Räikkönen           Ferrari                    1:36.718    + 3,435      82 kör

 4. Felipe Nasr                 Williams                  1:37.569   + 4,286       87 kör

 5. Pastor Maldonado        Lotus                     1:38.707    + 5,424       59 kör 

 6. Sergio Pérez                Force India             1:39.258    + 5,975       19 kör

 7. Daniel Ricciardo           Red Bull                 1:39.837    + 6,554       15 kör

 8 Jean-Eric Vergne            Toro Rosso           1:40.472     + 7,189      19 kör

 9. Kobajasi Kamui             Caterham               1: 43.027   + 9,744      17 kör 

 10. Marcus Ericsson          Caterham               1:45.094    + 11,811     4 kör

11. Jules Bianchi                Marussia              idő nélkül                        5 kör

12. Adrian Sutil                  Sauber                 idő nélkül                        5 kör

Jövő héten csütörtöktől vasárnapig Bahreinben folytatódik a téli felkészülés.

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

 

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

teszt mercedes forma-1 bahrein formula-1