2014. feb 28.

F1 Kik tesztelnek ma? - Bahreini teszthét 2. nap

írta: FormaNet
F1 Kik tesztelnek ma? - Bahreini teszthét 2. nap

Reggel hét órától folytatódik a Formula-1-es mezőny felkészülése. A félórás ebédszünettel együtt ma is délután fél négyig dolgozhatnak a csapatok a bahreini létesítményben. A teszthét második napján a legtöbb csapatnál pilótaváltás lesz.

bahrein - teszt.jpg

 

Az első naphoz képest nyolc alakulatnál is lesz változás a beosztásban, köztük a csütörtöki nap legtöbb kilométert gyűjtő Williamsnél is, ahol Felipe Massa veszi át a volánt csapattársától, Valtteri Bottastól, aki nem csak 128 körével lehetett elégedett, de az összetett második helyével és problémamentes programjával is. Bottas a nap első felében aerodinamikai teszteket végzett, délután pedig versenyszimulációt is teljesített. A finn szerint rengeteget fejlődött csapata, de hozzátette, hogy ettől függetlenül a megbízhatóságon és a teljesítményen is dolgozni kell.

A Mercedesnél  Nico Rosberget váltja Lewis Hamilton. Tegnap apróbb műszaki gondok hátráltatták Rosberg munkáját, ám így is 89 kört tudott megtenni a nap folyamán, ennek többségét délelőtt, amikor leginkább hosszabb etapokat teljesített.  

„Sok kört megtettünk, de a délután folyamán akadtak megbízhatósági problémáink. Ez is jól mutatja, hogy mindenkinek komoly kihívásokkal kell szembenéznie. Most úgy tűnik, hogy megbízhatóság terén kicsit jobban állunk, mint egyesek, de még nekünk is megvannak a korlátaink. Nem lesz könnyű feladat, hogy mindent rendbe tegyünk Melbourne-ig, de van még néhány napunk, és remélem sikerülni fog” – bizakodott a német pilóta.

A Ferrarinál sem alakult minden a tervek szerint. Kimi Raikkönen a délelőtt folyamán volt kénytelen hosszabb szünetet beiktatni, a nap végére azonban egy harmadik helyet és összesen 54 kört hozott össze. A maranellóiak nem részletezték a felmerülő hibák forrását, de a finn bajnok nem aggódott túlságosan miatta. Pénteken Fernando Alonso folytatja a felkészülést. 

Ezúttal a McLaren is napi váltásban dolgozik, és mivel Kevin Magnussen kezdett, így a most Jenson Button kerül sorra. A 2009-es világbajnok hasonló programra készül mint új kollégája, aki a nyitónapon száz kör felett teljesített. Az újonc délután versenyszimulációt hajtott végre, előtte pedig különböző beállításokat tesztelt csapatával.

A Saubernél  Adrian Sutil csütörtökön sikeresen teljesítette a tervezett feladatokat, melyek között már helyet kaptak a teljesítményre irányuló tesztkörök is, illetve a szuperlágy abroncsok kiértékelése, valamint az első vezetőszárnyra és felfüggesztésre irányuló munkák. A második nap Esteban Gutiérrez ülhet be a C33-ba.

A Renault motoros autók közül a Toro Rosso volt a legszorgalmasabb csütörtökön, de Danyiil Kvjat mégsem lehetett teljesen elégedett, hiszen 56 körnél eredetileg többet terveztek. Az újonc napja műszaki probléma miatt már kora délután véget ért, ami miatt kissé csalódott. Értékelésében elmondta, egyelőre még nem tudtak foglalkozni a teljesítménnyel, és reméli, hogy csapattársa, Jean-Eric Vergne ma több kilométert tud megtenni a cél érdekében.

Még ennél is siralmasabb hangulatban adhatja át a volánt a caterhames Kobajasi Kamui, aki mindössze 19 kör erejéig dolgozhatott az új konstrukción. A nap első felében elektromos hibákkal találta szembe magát a csapat, majd amikor a japán végre újra pályára hajtott volna, akkor szoftverrel kapcsolatos gondokkal kellett szembesülniük. Ma Marcus Ericsson pótolhatja az elvesztett időt.

A Marussia 44 körrel büszkélkedhetett a nyitónap végén, ami önmagukhoz képest rekord mennyiség, hiszen kilométerek tekintetében már most jobb a mérlegük, mint a múlt heti négynapos teszthét összesítésében. Max Chilton rendkívül elégedetten nyugtázta a problémáktól mentes munkát, a következő két napra pedig Jules Bianchi veszi át az MR03 irányítását.

A nyitónap leggyorsabb köridejét megfutó Sergio Pérez ma folytatja a tesztelést a Force Indiánál, illetve a Red Bullnál és a Lotusnál is két felé osztották a hetet a versenyzők között, azaz Daniel Ricciardo és Pastor Maldonado a szezonnyitó előtt ma ülhet utoljára autóba. Az utóbbi két csapatnál bőven van mit bepótolni, ugyanis csütörtökön meglehetősen problémás napot zártak.

 

Második tesztnap beosztása:

Red Bull – Daniel Ricciardo

Mercedes - Lewis Hamilton

Ferrari – Fernando Alonso 

Lotus – Pastor Maldonado

McLaren – Jenson Button

Force India – Sergio Pérez

Sauber – Esteban Gutiérrez

Toro Rosso – Jean-Eric Vergne

Williams – Felipe Massa

Marussia – Jules Bianchi

Caterham – Marcus Ericsson

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

teszt forma-1 bahrein formula-1