2014. már 13.

F1 Világbajnokok gondalatai a szezonnyitóról

írta: FormaNet
F1 Világbajnokok gondalatai a szezonnyitóról

A tavalyi évhez hasonlóan, most is öt világbajnokot sorakoztat fel a Formula-1 mezőnye, de hogy a szezon végére melyikőjük lesz gazadagabb egy újabb trófeával, vagy esetleg eggyel bővül-e a bajnokok listája, azt még  igencsak korai lenne megjósolni, sőt egyelőre még a szezonnyitó Ausztrál Nagydíj esélyeivel kapcsolatban is nagy a bizonytalanság. Az öt világbajnok közül talán Lewis Hamilton a legoptimistább, a ferrarisok a legóvatosabbak, míg Sebastian Vettel és Jenson Button erre a hétvégére nem számít győzelemre. 

hamilton - vettel - melbourne.JPG

 

Az elmúlt négy év világbajnoka, Sebastian Vettel ezúttal nehezebb helyzetből várhatja az új kihívásokat, olyannyira, hogy sokan már most megjósolták, hogy a Red Bull sikersztorija ebben az évben megszakad. A német klasszis azonban arra figyelmeztet, hogy a szezon vége még nagyon messze van, és példaként Fernando Alonso 2012-es szereplése lebeg a szeme előtt, amikor a Ferrari meglehetősen nagy hátránnyal kezdte meg a szezon, végül a spanyol rivális a legutolsó versenyig harcban volt a bajnoki trófeáért. Vettel nem tagadja, hogy Melbourne-ben igen csekély esélyt lát a győzelemre, de biztos benne, hogy csapata képes túllépni a problémákon, és jó esélyt lát arra, hogy ismét vb címért harcoljon.

A csütörtöki sajtótájékoztatón nyilván elkerülhetelen volt az a kérdés, hogy leírta-e bajnoki esélyeit erre az évre.

„Azt hiszem nem fair még erről beszélni, mert ez egy hosszú év lesz. A szezon előtti felkészülésünk nem volt ideális, és erre a versenyre nem vagyunk túl jó helyzetben, de a bajnokságról beszélni az egy más történet. Nagyon hosszú út áll még előttünk. Két évvel ezelőtt Fernando (Alonso) másfél másodperccel elmaradt a pole pozíciós időtől, aztán még az utolsó versenyen is nagyon közel volt a címhez, szóval bármi megtörténhet” –válaszolt a 26 esztendős bajnok, aki azért reméli, hogy már ezen a hétvégén is szerezhet néhány pontot.

„Azt hiszem jelenleg egyikőnk sem tudja, mire számíthat a versenyen, hogyan fogja magát érezni az autóban, vagy hány autó ér majd célba. Volt néhány problémánk, de a tesztek alatt általánosságban is sok probléma volt, így a legtöbb csapat nem tudja mire számíthat. De ez egy hosszú szezon. Nem azért vagyok itt, hogy csak körözgessek. Mindent beleadok, amit csak tudok, és majd meglátjuk hol állunk és meddig juthatunk. A cél az, hogy befejezzem a versenyt, és lehetőleg a legjobb helyzetben. Erős csapat vagyunk, nagyon sok jó szakemberrel, és megfelelő háttérrel. Biztos vagyok abban, hogy a szezon során fejlődni fogunk.”

„Nyilván tudjuk, hogy még nem vagyunk a legjobb formában. Sok dolgot meg kell oldanunk, és ezek nem mennek egyik napról a másikra. Szeretnénk ha így lenne, de sajnos ezt nem tudjuk megtenni. Szóval valóban lépésről lépésre kell haladnunk, és Daniellel (Ricciardo) együtt meg kell próbálnunk a lehető legpontosabb visszajelzéseket adni a mérnököknek, aztán ahogy haladunk előre, úgy egyre jobban megismerjük majd az autót, mert jelenleg még mindenki egy kicsit az ismeretlenben tapogatózik. Nem titok, hogy a bajnoki címhez elengedhetetlen lesz a megbízhatóság, úgyhogy majd meglátjuk. Alig várom a pénteket, de főleg a vasárnapot, hogy élesben is kipróbáljuk az új szabályozást és meglássuk hol is állunk.”

alonso - vettel - melbourne.jpgVettel szavait igazolta egyik legnagyobb riválisa, Fernando Alonso is, aki immár 13. szezonját kezdi meg F1-es versenyzőként, de több mint 200 nagydíjjal a háta mögött sem tudja megmondani, hogy csapata jelenleg milyen helyzetben van.

„Azt gondolom, jelenleg nagyon nehéz lenne megmondani, hogy mennyire vagyunk versenyképesek. Talán 24 vagy 48 óra múlva tudnék valamit mondani, hiszen akkor már kicsit jobban képbe leszünk, mint most. Az autó, és maga a technológia, amit az idei év hozott, kicsit még mindenki számára bonyolult. Minden munkával töltött napon tanulunk valamit a kocsiról. Annyit tehetünk, hogy a lehetőségeinkből megpróbáljuk kihozni a maximumot”- nyilatkozta a kétszeres spanyol világbajnok, aki azt is elárulta, hogy a legutolsó bahreini teszthez képest Melbourne-re semmi frissítés nem érkezett az F14 T-re.

Ami a fejlesztéseket illeti a hivatalos sajtótájékoztatón résztvevő versenyzők válaszaiból kiderült, hogy a Mercedesnél és a McLarennél is csak apróbb frissítések lesznek, a Williams pedig a Ferrarihoz hasonlóan ugyanazzal a csomaggal érkezik, mint amit legutóbb Bahreinben futtattak.

kimi melbourne.jpgAlonso új csapattársa, Kimi Räikkönen első- és eddig egyetlen világbajnoki címét az első ferraris évében zsebelte be. Nem titkolt célja, hogy megismételje ezt a bravúrt, de egyelőre fogalma sincs, hogy van-e rá esélye.

„Természetesen nyerni akarunk, de azt nem tudom, hogy milyen erősek leszünk. A tesztekből nehéz megmondani, így inkább megvárnék ezzel még pár versenyt. Minden tőlem telhetőt megteszek, remélhetőleg ott lehetek az élen, és persze remélem, hogy harcolhatok a bajnoki címért. Ez a cél, de hogy mi fog történni, azt még túl korai lenne megjósolni.”

Azt azért elmondta, hogy véleménye szerint az élmenők személyén nem fognak változtatni az új szabályok sem, azaz a Jégember szerint most is azok a versenyzők fognak győzelmekért küzdeni, akik az elmúlt években.

„Nem hiszem, hogy a szabályok túl nagy különbségeket hoznának abban a tekintetben, hogy kik lesznek a legjobbak. Természetesen az abroncsok azért nagy különbségeket jelenthetnek, mert van akinek az egyik fajta gumi jobban fekszik mint a másik, de az új szabályok szerintem nem igazán befolyásolják majd az élmenők személyét.”

button - melbourne.JPGA 2009-es év világbajnoka, Jenson Button a jelenlegi mezőnyből mindenkinél többször (összesen háromszor ) nyert futamot ezen a helyszínen. Most úgy érzi, hogy a tavalyi gyenge szezonhoz képest mindenképpen jobb helyzetben van a McLaren, de egyelőre a Mercedest és a Williamst tartja favoritnak.

„Jobb érzés vezetni a mostani autót, mint tavalyit, és miénk a legjobb motor, hiszen jelenleg a Mercedes erőforrása a legjobb. Úgy érzem, hogy sebesség tekintetében még van lemaradásunk, de frissítésekkel készülünk az első versenyre. Remélem, ezekkel előrébb léphetünk, de ha megnézzük a Mercedes és a Williams köridőit, akkor úgy tűnik, nagyon nehéz lesz őket megverni. Ezzel együtt azt gondolom, hogy sok minden megváltozhat ezen a hétvégén. Az első három versenyen az a legfontosabb, hogy célba érjünk és szerezzünk néhány pontot. Természetesen szeretnénk versenyeket nyerni, de nem vagyok benne biztos, hogy ezen a hétvégén ez sikerülni fog. De sosem lehet tudni, hogyan alakulnak a körülmények, ráadásul ez most nem csupán a tiszta teljesítményről szól, mert jelenleg kicsit bonyolultabbak a dolgok” – nyilatkozta Button a melbourne-i paddockban.

hamilton melbourne.jpgAz öt világbajnok közül jelenleg legesélyesebbnek tartott Lewis Hamilton természetesen hallott róla, hogy a legtöbben mit jósolnak Melbourne-re, és persze nagyon szeretné, ha ezek a találgatások beigazolódnának, egyelőre azonban ő is óvatos.

„Mindenki rólunk beszél és jósolgat, de tényleg nem lehet tudni, hogy mi történik ezen a hétvégén. Tudjuk, hogy erősek vagyunk, és minden követ megmozgattunk, mindent megtettünk amit tudtunk. Reméljük, hogy győzni fogunk, és ez is a célunk, de azt nem tudjuk előre megmondani, hogy így is lesz. Szóval úgy jöttünk ide, hogy tudjuk, most van a legnagyobb esélyünk, de nem tudom mi lesz, hiszen még nem versenyeztem ezzel az autóval.”

Hamilton második F1-es évében, 2008-ban világbajnok lett a McLarennel, azóta viszont saját bevallása szerint is nagyon hosszú idő telt el. Úgy véli, ez idő alatt sokkal érettebb versenyző lett. 

„Volt egy remek évem 2012-ben, és talán 2010-ben is több lehetőségem lett volna, de nem tudtam kihasználni. Szóval néhányszor azért volt esélyem a múltban is. Már nagyon sok év telt el azóta, hogy megnyertem a bajnokságot. Úgy érzem, nagyon nagyon régen volt. De még mindig itt vagyok, most  sokkal motiváltabb vagyok  mint korábban, és koncentráltabb, mint valaha is voltam. Szóval ha a csomagunk meglesz hozzá, mi pedig továbbra is jó munkát végzünk, akkor nem látom akadályát annak, hogy újra az élen harcoljak.”

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 button hamilton alonso raikkonen vettel melbourne formula-1 ausztrál nagydíj