2014. már 16.

F1 Rosberg nyert, a McLaren újonca dobogóra állhatott a szezonnyitón

írta: FormaNet
F1 Rosberg nyert, a McLaren újonca dobogóra állhatott a szezonnyitón

Nico Rosberg egy remek rajt után, senkitől sem zavartatva nyerte meg a 2014-es szezon első nagydíját, ezzel együtt F1-es pályafutása negyedik futamgyőzelmét aratta. Daniel Ricciardo eddigi legjobb Formula-1-es eredményét mutatta fel első red bullos versenyén, miután a második helyről rajtolva végül Rosberg mögött ért célba. A dobogó harmadik fokán szintén egy boldog pilóta ünnepelhetett, mégpedig az újonc Kevin Magnussen személyében. Miközben az élen záró Mercedes és Red Bull második számú pilótái remek verseny futottak, addig két bajnok, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel még a futam elején kiesett.

ausztrál gp - melbourne.JPG

A szombati kvalifikáción kialakult rajtsorrend kissé szokatlan volt a tavalyi évhez képest, és nem csak az új szabályok, hanem az időjárás is segített a kavarodásban. Három világbajnok, Jenson Button, Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel már a Q2-ben kiesett, két újonc a mclarenes Kevin Magnussen és a toro rossós Danyiil Kvjat viszont a legjobb nyolcban végzett. A Mercedes formája kevésbé volt meglepetés, sokkal inkább Daniel Ricciardo második helye. Az ausztrál versenyző Lewis Hamilton és Nico Rosberg közés férkőzött be, negyedikként pedig Magnussen kezdhette meg az 58 körös szezonnyitó futamot. A Lotusok a mezőny leghátsó régiójából rajtolhattak, Romain Grosjean ráadásul a boxutcából, mert a csapat kicserélt néhány alkatrészt az autójában.  Az időmérő eredményeihez  képest egyébként a top 10-ben is változott a sorrend, mivel a 10. helyet megszerző Valtteri Bottas váltócsere miatt öt hellyel hátrébb került. Ugyanez volt a helyzet Esteban Gutiérrezzel, aki a sereghajtókat erősítette ötrajthelyes büntetésével együtt. Az időmérőt kicsit megkavaró esőre az ausztrál futamon is lehetett számítani, de végül a felhők megkímélték a mezőnyt.

A rajt némi késéssel, pontosabban plusz egy felvezetőkörrel indult, mert Jules Bianchi Marussiája lerobbant a rajtrácson. Ezt követően azonban bőven volt esemény az első néhány körben. Lewis Hamiltonnak esélye sem volt győzelemre váltani pole pozícióját – először már az indításnál visszaesett a negyedik helyre, majd két kör után fel is kellett adnia küzdelmét. A címvédő, Sebastian Vettel már a felvezető körön panaszkodott csapatának, hogy valami nincs rendben, és végül Hamiltonnál mindössze egy körrel húzta tovább. Mindkét bajnok versenyének motorprobléma vetett véget. A Mercedes egyébként szintén már a felvezető körbön észlelte, hogy pole-ból induló autójuk motorjában nem működik minden henger.

kobajasi.JPGA középmezőnyben a rajtbaleset sem maradt el, ami miatt két versenyző esett ki. A caterhames Kobajasi Kamui a rajtnál blokkolta a kerekeket, és elvesztett autója felett az irányítás. Mivel sokan voltak körülötte, így elkerülhetetlen volt az ütközés. A japán először Räikkönen Ferrarijának hátulját találta el, de a finn szerencsésen megúszta, nem úgy Felipe Massa, akit ezután a Caterham kiütött a játékból. Kobajasi elismerte hibáját és bocsánatot kért amiért tönkretette Massa versenyét, de a brazil ennek ellenére elég dühösen nyilatkozott később, és reméli, hogy az amatőr hibát elkövető versenytársát keményen megbüntetik majd a stewardok. A Williams versenyzője egyversenyes eltiltást javasolt a meggondolatlan Kobajasinak, mert szerinte hasonló volt az eset, mint 2012-ben Romain Grosjean belgiumi hibája, ami után büntetéből ki kellett hagynia az Olasz Nagydíjat. Később a Caterham megerősítette, hogy a hátsó fék meghibásodása miatt történt az incidens, így az egy év kihagyás után visszatérő Kobajasi megúszta a büntetést. 

Közben a pályán a két szerencsétlenül járt világbajnok csapattársai szépíthettek valamit a motorhibákon, hiszen Rosberg nagyszerű rajtjával rögtön az élre állt, Ricciardo megtartotta második helyét,  Magnussen pedig Hamilton megelőzése után harmadik helyen folytatta versenyét Hülkenberg és Alonso előtt. A Williams is csak egy autóval maradt bent a játékban, ám hamarosan újabb dráma következett be az ígéretes téli teszteket teljesítő csapatnál. Bottas a 15. helyről egészen a hatodikig zárkózott fel, a 11. körben azonban jobb hátsó kerekével eltalálta a falat a 9-es kanyarnál, amivel persze kivégezte a gumit, így ki kellett hajtania egy kerékcserére a szerelőkhöz, ezt követően pedig a mezőny végére tért vissza.

A finn darabokra eső gumija miatt behívták a biztonsági autót, így a többség ezt az időt használta ki első kerékcseréjére. Öt SafetyCar mögött töltött kör után indult újra a verseny, de a pontszerző sorrendjében nem történt változás. A dobogós helyeken autózó Rosberg, Ricciardo és Magnussen trió mögött egy Force India és egy Ferrari haladt az első ötben, Nico Hülkenberggel és Fernando Alonsóval a volánnál. A top10 második felét Jenson Button, Jean-Eric Vergne, Kimi Räikkönen és Danyiil Kvjat alkotta, de ez utóbbit hamarosan a balesete után szépen felzárkózó Bottas a DRS zónában megelőzte, majd üldözőbe vette honfitársát, Räikkönent.

A 32 körben, Button kerékcseréjével kezdődött meg a boxlátogatások második hulláma, és ezzel a húzással a brit bajnok átugrotta Hülkenberget és a három körrel később kiálló Alonsót is, így újonc csapattársa mögött a negyedik helyen folytatta a versenyt. Alonsonónak sikerült megőriznie ötödik helyét miután a kerékcserét követően Hülkenberg elé tudott visszatérni.  Közben Bottas a DRS segítségével az előtte lévő Ferrarit is maga mögé utasította. A Williams versenyzője az előzések szempontjából nem túl eseménydús versenyen azért kitett magáért, és Räikkönen után a hetedik helyen álló Jean-Eric Vergne Toro Rossóját is átugrotta, majd Hülkneberg nyomába eredt.

Az utolsó öt körben végre az élmezőnyben is felpörögtek az események. Rosberg ugyan több mint 20 másodperces előnnyel vezettett, mögötte azonban Magnussen utolérte a Red Bullt, és életes első F1-es versenyén a második helyet célozhatta meg. Végül az összecsapásra nem került sor, de harmadik helyére is büszke lehet a remek versenyt futó újonc.. Mögötte csapattársa, Jenson Button ért célba, így a McLaren gyűjtötte be a legtöbb pontot az első versenyen. A wokingiak utoljára a 2012-es Brazil Nagydíjon ünnepelhettek dobogós eredményt, de a gyengécske tavalyi szezon után most úgy tűnik, újra visszatértek az émezőnybe.

melbourne- nico rosberg.JPG

A meglehetősen eseménytelen versenyt futó Alonso maradt az ötödik helyen, Bottas pedig Hülkenberget is megelőzve hatodikként ért célba. Räikkönent nyolcadikként intette le a kockás zászló, az utolsó két pontszerző hely pedig a két Toro Rossóé lett, Vergne és Kvjat sorrendben. A 19 esztendős orosz versenyző a pontszerzéssel elvett Vetteltől egy rekordot. Eddig ugyanis a német klasszis volt az F1 legfiatalabb pontszerzője, miután 2007-ben első versenyén, az Amerikai Nagydíjon 19 évesen, 11 hónaposan és 14 naposan ért be pontszerző helyen. Kvjat ezt az eredményt most 19 évesen, 10 hónaposan, 18 naposan szárnyalta túl. 

A Ferrarik a vártnál jobban beleszürkültek a mezőnybe, de a spanyol bajnok legalább a megbízhatóságnak örült, hiszen mindkét Ferrari célba ért. Persze hozzátette, hogy sebesség szempontjából nem állnak túl jól, és ebből a szempontból Mercedes egyelőre egy másik dimenzióban versenyez. Räikkönent ugyanakkor nem nagyon hatotta meg a célbaérés sikere. A finn nagyon nehéznek értékelte a hétvégét, és abban bízik, hogy a következő versenyre túl léphetnek a felmerülő problémákon. 

alonso - melbourne.JPG

Összesen hét versenyző adta fel az Ausztrál Nagydíjat: Hamilton, Vettel, Kobajasi és Massa után még a másik Caterhamat vezető Marcus Ericcson és a két Lotus is műszaki hiba miatt volt kénytelen kiszállni. Jules Binachinak a futam elején szintén be kellett parkolnia egy időre csapatához, de később visszatért, végül nyolc körös hátrányban fejezte be versenyét. 

Rosberg a győzelem mellett a verseny leggyorsabb körét is behúzta, 1:32.478-cal. Mercedes motoros autó kereken 100. alkalommal szerzett győzelmet a királykategóriában, a német gyártó pedig Michael Schumachernek ajánlotta jubileumi sikerét, mondván, egész hétvégén nagyon sokat gondoltak a még mindig kómában fekvő német legendára. 

Ricciardo nem örülhetett sokáig második helyének, ugyanis néhány órával később egy szabálytalanság miatt az FIA diszkvalifikálta a Red Bull ausztrál versenyzőjét. (Erről bővebben itt olvashatnak) Ezzel együtt mindkét McLaren dobogós helyezést szerzett, illtve pontszerző lett a 11. helyen célba érő force indiás Sergio Pérez. 

Az Ausztrál Nagydíj végeredménye:

 1.  Nico Rosberg           Mercedes                        1:32:58.710

 2.  Daniel Ricciardo       Red Bull-Renault                 +24.525

 3.  Kevin Magnussen     McLaren-Mercedes              +26.777

 4.  Jenson Button          McLaren-Mercedes              +30.027

 5.  Fernando Alonso       Ferrari                                +35.284

 6.  Valtteri Bottas         Williams-Mercedes                 +47.639

 7.  Nico Hülkenberg      Force India-Mercedes           +50.718

 8.  Kimi Räikkönen        Ferrari                                  +57.675

 9.  Jean-Eric Vergne    Toro Rosso-Renault             +1:00.441

10.  Danyiil Kvjat           Toro Rosso-Renault              +1:03.585

11.  Sergio Pérez         Force India-Mercedes           +1:25.916

12.  Adrian Sutil           Sauber-Ferrari                        +1 kör

13.  Esteban Gutiérrez  Sauber-Ferrari                      +1 kör

14.  Max Chilton          Marussia-Ferrari                     +2 kör

15.  Jules Bianchi        Marussia-Ferrari                     +8 kör

Kiesők:

     Romain Grosjean    Lotus-Renault               43 kör

     Pastor Maldonado   Lotus-Renault               29 kör

     Marcus Ericsson    Caterham-Renault          27 kör

     Sebastian Vettel     Red Bull-Renault             3 kör

     Lewis Hamilton       Mercedes                         2 kör

     Kobajasi Kamui     Caterham-Renault             0 kör

     Felipe Massa       Williams-Mercedes             0 kör

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

Arctica sportnapszemüveg

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

verseny mercedes forma-1 formula-1 ausztrál nagydíj melbourne. rosberg