2014. már 17.

F1 A McLaren újonca Hamilton nyomdokaiba lépne

írta: FormaNet
F1 A McLaren újonca Hamilton nyomdokaiba lépne

A szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon a McLaren újonca, Kevin Magnussen rögtön egy dobogós eredménnyel debütált a királykategóriában, ugyanolyan nagy meglepetést okozva - nem mellesleg ugyanazzal az eredménnyel - , mint anno 2007-ben Lewis Hamilton, aki végül mindössze egyetlen ponttal csúszott le a bajnoki címről első F1-es szezonjában. A 21 esztendős dán versenyző a széria hivatalos oldalán megjelent interjúban elmondta, nagyon szívesen a brit bajnok nyomdokaiba lépne, ám egyelőre még kissé szürreálisnak tartja, hogy hosszú idő után éppen ő vezette vissza a dobogóra a wokingi alakulatot. 

kevin magnussen - melbourne.JPG

 

A szombati időmérőn elért helyezésed után még nem mertél dobogóról álmodni, de végül sikerült…

Kevin Magnussen: Ez őrületes nem igaz? Szinte nem is találok szavakat, hogy kifejezzem mit is érzek. Egy kissé szürreálisnak tűnik, hogy első Formula-1-es versenyemen dobogóra állhattam. Ez őrület, ráadásul a McLaren vezeti a konstruktőri versenyt. Gratulálok a csapatnak, amiért ilyen jó munkát végzett az autóval, és persze a téli felkészülés alatt. Ha tartani tudjuk ezt a szintet, akkor biztos vagyok benne, hogy együtt messzire juthatunk.

A rajt kicsit ijesztő volt, és nem úgy tűnt, hogy happy end lesz a vége…

KM: Igen, valóban elég ijesztő volt. Volt egy pillanat, amikor majdnem minden elveszett. Túl gyorsan mentem, és a kocsi kissé balra sodródott, de végül jól jöttem ki belőle, és megúsztam a helyzetet. Innentől kezdve minden jól alakult.

Ha megnézzük a McLaren 2013-as szereplését, láthatjuk, hogy egyetlen egy dobogós helyezést sem szerzett a csapat. Most pedig jön egy újonc, aki első versenyén rögtön dobogóra állhat. Ez majdnem túl szép ahhoz, hogy igaz legyen…

KM: Ez valóban így van. El kell ismerni, hogy ez igaz. És, hogyan tovább? Remélhetőleg ezen az úton haladhatunk.  Számomra ez nagyjából annyit jelent, hogy próbálok minél többet tanulni ebből a versenyből, és ennyivel tapasztaltabban érkezhetek majd Malajziába, ami egy teljesen más versenypálya. Semmi garancia nincs rá, hogy ott is ilyen jók leszünk, szóval két lábbal a földön kell maradnom, és be kell szippantanom mindent, ami segít a fejlődésben.

Volt a versenynek egy olyan pontja, amikor rád szóltak, hogy csapattársad, Jenson Button mögötted van, és valószínűleg támadni fog. Mire gondoltál akkor?

KM: Belenéztem a tükörbe, és nem láttam. Aztán arra gondoltam, hogy inkább a Daniellel (Ricciardo) való csatára koncentrálok, és ezt is tettem. Az autóm egyszerűen fantasztikus volt, és ha most lehetne egy kívánságom, akkor azt kívánnám, hogy örökre így maradjon! (Nevet)

A téli teszteken a McLaren elég vegyes képet mutatott, így elég nehéz volt megjósolni, hogy áll a csapat…

KM: ... igen, úgy jöttünk ide, hogy nem voltunk teljesen elégedettek a kocsival, de végül tényleg fantasztikusan működött. Ez is mutatja, hogy egy versenyhétvége alatt is sokmindent meg lehet változtatni, ami sok reményre ad okot a hosszú szezon elején.

Közel kerültél Daniel Ricciardo Red Bulljához is. Szerinted ha nem kellett volna spórolni az üzemanyaggal,  akkor megelőzhetted volna?

KM: Nem igazán kellett takarékoskodnom az üzemanyaggal. Nem okozott akkora fejtörést, mint azt előzetesen gondoltuk. Közel voltam Danielhez, de ez most nem sikerült.

A McLarennél legutóbb 2007-ben Lewis Hamilton újoncként ugyanezt az eredményt érte el első versenyén. Akkor ő is negyedik lett az időmérőn, majd harmadik a versenyen. Most az ő nyomdokaiba léptél?  (Daniel Ricciardo kizárása után végül a második helyet örökölte meg) 

KM: Nagyon szívesen tenném. Annyira boldog és büszke vagyok. Ez egy valóra vált álom – egy olyan, amiről szinte álmodni sem mertem volna. Hatalmas köszönet érte a csapatnak, hiszen manapság elég kockázatos döntés egy top csapat számára, hogy egy újoncot szerződtessen. A McLaren viszont az első pillanattól kezdve hitt bennem, sosem kételkedtek, és minden támogatást megadnak, amire csak szükségem van.

Ron Dennis visszatért, és a verseny felénél a pit wall felé vette az irányt - valószínűleg téged ellenőrzött. Észrevettél ebből valamit?

KM: Nem. Nyilván valami mással volt elfoglalva. De nagyon jó, hogy Ron visszatért, nagy lökést ad a csapatnak, hiszen tisztában vagyunk Ron sikereivel. Ő a legsikeresebb csapatfőnök a paddockban, és ez sokat jelent.

A következő állomás Malajzia lesz, ami ismeretlen terep számodra…

KM: ... a melbourne-i pályát sem ismertem. Annyit tudok, hogy a malajziai pálya talán kicsit egyszerűbb, legalábbis remélem. Most jó volt a tempónk, ettől függetlenül nem tudjuk, mi vár ránk ott. De keményen dolgozunk, és ez a verseny is megmutatta, hogy egy hétvége alatt milyen sokat változhatnak a dolgok.

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

Arctica sportnapszemüveg

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 mclaren melbourne formula-1 ausztrál nagydíj kevin magnussen