2014. már 18.

F1 Az Ausztrál Nagydíj számokban

írta: FormaNet
F1 Az Ausztrál Nagydíj számokban

A 2014-es idény legelső nagydíján Nico Rosberg és a Mercedes gazdagabb lett egy futamgyőzelemmel, Lewis Hamilton egy pole pozícióval, Dánia egy dobogós eredménnyel, miközebn a címvédő, Sebastian Vettel szegényebb lett egy rekorddal...

 melbourne 2014.JPG

Nico Rosberg negyedik Formula-1-es futamgyőzelmét ünnepelhette vasárnap, így az összesített statisztikába olyan nevek mellé került fel, mint Dan Gurney , Bruce McLaren és Eddie Irvine. Még egy győzelem, és beéri édesapját, az 1982-es szezon világbajnokát, Keke Rosberget, aki szintén nyert Ausztrál Nagydíjat még 1985-ben Adelaide-ben, a Williams csapattal.

A német versenyző győzelme egyben a Mercedes motoros autók 100. diadala volt, amivel a német gyártó jelenleg az örökranglista negyedik helyén áll a Ferrari , a Ford - Cosworth és a Renault mögött.

Ferrari:222

Ford-Cosworth:176

Renault: 165

Mercedes: 100

Honda: 72

Nem mellesleg a Mercedes motorok már szombaton is jubiláltak, ugyanis Lewis Hamilton éppen 100. pole pozíciót kaparintotta meg a mezőny jelenlegi legjobb erőforrásával. Nem mellesleg a brit bajnoknak ez volt a 32. rajtelsősége a szériában, mellyel ebben a statisztikában beérte a hatodik helyen álló Nigel Mansellt. További egy pole, és Hamilton olyan legendákhoz csatlakozik ezen a listán, mint Alain Prost és Jim Clark. 

Németország zsinórban 10. győzelmét szerezte meg a szériában, miután tavaly a szezon végéig Sebastian Vettel egymás után kilencszer állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Ennél jobb sorozatot csak Nagy-Britannia tud felmutatni 1962 és 1964 között, amikor brit versenyzők zsinórban 18 győzelmet szereztek Jim Clark , Graham Hill és John Surtees  személyében.

A Red Bull új versenyzője, Daniel Ricciardo második helyével nem csak pályafutása első F1-es dobogóját ünnepelhette, de első alkalommal fordult elő az F1 történelmében, hogy ausztrál pilóta hazai közönség előtt pezsgőzhetett. Ekkor még senki nem sejtette, hogy később megfosztják őt és csapatát ettől az eredménytől. Ricciardo kizárása a McLaren kettős dobogóját jelentette, Kevin Magnussen és Jenson Button remek versenyének köszönhetően. Button ezzel 50. dobogós helyezését húzta be, az előtte célba érő dán csapattárs pedig rögtön az első F1-es futama után 18 pontot tudhat magáénak.

rosberg-ricciardo-magnussen - melbourne.jpg

Jelenleg 33 ponttal a McLaren vezeti a konstruktőri bajnokságot – ez legtutóbb a 2012-es Kínai Nagydíj után fordult elő a legendás alakulat történelmében. Nem mellesleg dobogós eredménynek is igen régen örülhettek - még tavalyelőtt, az évadzáró Brazil Nagydíjon, amikor Button elsőként látta meg a kockás zászlót a két Ferrari előtt.

Ha a kizárást figyelmen kívül hagyjuk, akkor Magnussen ugyanazt a fantasztikus eredményt produkálta a McLarennel, mint anno 2007-ben Lewis Hamilton, aki első királykategóriás versenyhétvégéjén negyedik lett az időmérőn, majd harmadik a versenyen.

Magnussen sikerének köszönhetően Dánia is felsorakozhatott a széria történelemkönyvébe, hiszen eddig dán pilóta még sosem állt dobogóra a Formula-1-ben. 

A 2010-es Monacói Nagydíj óta most történt meg először, hogy egy világbajnok sem volt ott a dobogón. Akkor Mark Webber, Sebastian Vettel és Robert Kubica végzett a top3-ban. Mindemellett az 1997-es Magyar Nagydíj óta most fordult elő, hogy két korábbi F1-es versenyző fia is az első háromban ért célba. 1997-ben a Hungaroringen Jacques Villeneuve és Damon Hill  ünnepelhetett együtt  a dobogón.

A Renault-nal koránt sem volt annyira sikeres hétvégéje mint a Mercedesnek. Ha nincs a Toro Rosso, akkor a gyártó hosszú idő után most pont nélkül maradt volna, hiszen Ricciardo kizárásával a Red Bull is pont nélkül maradt, a Caterham és a Lotus autói pedig célba sem értek Melbourne-ben. A Renault egyébként a 2008-as Belgiumi Nagydíj óta valamelyik ügyfelével mindig pontszerző lett, és most a Toro Rossónak köszönhetően zsinórban 101. alkalommal sikerült bekerülniük a legjobb tíz közé.

A faenzai istálló újonca, a 19 esztendős Danyiil Kvjat ráadásul egy rekorddal mutatkozhatott be a királykategóriában, hiszen Sebastian Vettelt megelőzve ő lett a Formula-1 legfiatalabb pontszerzője. Vettel 2007-ben az Amerikai Nagydíjon 19 évesen és 354 naposan szerezte meg első F1-es pontját a BMW Sauberrel, míg Kvjat ezt most 19 évesen és 329 naposan szárnyalta túl.

A négyszeres bajnok már a verseny elején kénytelen volt kiállni motorprobléma miatt, ami egyben azt is jelenti, hogy a tavalyi szezon második felében megkezdett győzelmi sorozatát nem tudta felkerekíteni tízre.

A Williamsnek felemás hétvégéje volt, hiszen Felipe Massa versenye egy rajtbaleset következtében hamar befejeződött, csapattársa, Valtteri Bottas azonban - még egy nagy hibával is - legjobb F1-es eredményének örülhetett hatodik (végül ötödik) helyének köszönhetően. A finn a vasárnapi verseny előtt eddig csak egyszer tudott pontszerző helyen célba érni, mégpedig tavaly az Amerikai Nagydíjon, amikor kilencedik helyről rajtolva végül nyolcadik lett. A 2012-es Abu Dzabi Nagydíj óta egyébként ez volt a legjobb helyezése Sir Frank Williams csapatának. Akkor Pastor Maldonado tudott felmutatni egy ötödik helyet. 

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

Arctica sportnapszemüveg

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

statisztika forma-1 melbourne formula-1 ausztrál nagydíj