2014. már 24.

F1 A Red Bull tulajdonosának nem tetszik az új Formula-1

írta: FormaNet
F1 A Red Bull tulajdonosának nem tetszik az új Formula-1

Az elmúlt években az enregiaitalosok álomszerű sikereket értek el a királykategóriában, ehhez képest a megújult Formula-1-es szezon csapnivalóan kezdődött számukra. A tulajdonos, Dietrich Mateschitz már most éles kritikákat fogalmazott meg és leszögezte, hogy nem fontos mindenáron a Formula-1-ben maradniuk. 

horner - mateschitz.JPG

 

A Red Bull Racing neve mellett egy nagydíjat követően jelenleg nulla pont áll, miután Melbourne-ben Sebastian Vettel már a futam elején - motorprobléma miatt - kiállni kényszerült, míg csapattársa, Daniel Ricciardo ugyan második lett, de néhány órával később az FIA diszkvalifikálta, mert csapata megszegte az üzemanyag maximális átfolyási sebességére vonatkozó előírásokat. A történet bizonyára mindenki számára ismert – a Red Bull múlt hét csütörtökön hivatalosan is benyújtotta fellebbezését. A szövetség április 14-én (hétfőn) hallgatja meg a csapat képviselőit, és még a Kínai Nagydíj előtt döntés születhet.

A Red Bull vezetősége biztos benne, hogy nem lépték át előírt értékeket, és a szövetség által homologizált szabványos átfolyásmérő volt pontatlan, ezért hagyatkoztak a saját számításaikra. A csapat tulajdonosa, Dietrich Mateschitz úgy véli, bizonyítani tudják igazukat. 

„Tény, hogy a szövetség érzékelője már a szezon előtti teszteken is pontatlan volt, és bizonyítani tudjuk, hogy a szabályok keretein belül maradtunk”- jegyezte meg a 69 esztendős osztrák milliárdos a Kuriernak adott interjúban, melyben az esetleges kivonulás kérdése is felmerült, legalábbis elméleti szinten. Mateschitz a múltban sokszor elmondta, hogy a Red Bull akkor fog kivonulni a királykategóriából, amikor gazdaságilag már nem éri meg fenntartani a csapatot. Most azonban több fontos értéket is felsorakoztatott, ami a márkát az F1-hez köti.

„Nem igazán az a kérdés, hogy az F1-nek van-e gazdaságilag értelme számunkra, mint inkább a sportérték, a befolyás és ehhez hasonlók. A mi jövőképünkben megvan mindez a dolog, és van egy egyértelmű határa annak, amit még képesek vagyunk elfogadni” – szögezte le Mateschtz, majd a jelenleg aktuális témáról is kifejtette véleményét, mégpedig a V6-os motorokról, amikért nem lelkesedik túlságosan. Sőt abszurdnak tartja, hogy a tavalyi évhez képest egy másodperccel lassabbak az autók.

„Az F1-nek újra annak kell lennie, ami mindig is volt: csúcskategóriának. Nem létezik, hogy az üzemanyagfogyasztás új rekordjairól kell szólnia, vagy arról, hogy innentől kezdve suttogva is beszélgethetünk a futamok alatt és a legnagyobb izgalom a gumik csikorgása. Az is abszurd, hogy egy másodperccel lassabbak vagyunk mint a tavalyi évben, és a GP2 a költségek töredékéből majdnem olyan gyors mint a Formula-1.”

Hogy Ricciardo vissza kapja-e kiérdemelt pontjait, arra még pár hetet várnunk kell, de az biztos, hogy a hazai futamán nyújtott sikeres szereplés nagy lendületet adott a 24 esztendősausztrál tehetségnek.  

„A melbournie-i végső eredmény ellenére úgy érzem, igazán jó teljesítményt nyújtottam a versenyen és egész hétvégén. Természetesen jó lenne az a 18 pont, de boldog vagyok, hogy dobogóra állhattam, nagyszerű érzés volt. Tudom, hogy jó munkát végeztem, és ez az érzés jön velem a következő versenyre, Malajziába”- mondta optimistán Ricciardo, a Red Bull malajziai futamelőzetesében. Az ausztrál versenyző csapattársa, az 1-es számot viselő címvédő szintén bizakodó.

„Még mindig sok munkánk van az autóval, de biztató, hogy Ausztráliában jobb volt a tempónk, mint amire számítottunk. Remélhetőleg erre tudunk építeni, és a következő két versenyen gyűjthetünk néhány jó pontot”- fogalmazta meg elvárásait Sebastian Vettel. 

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

 

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 red bull racing formula-1 dietrich mateschitz