2014. ápr 01.

F1 A Maláj Nagydíj számokban

írta: FormaNet
F1 A Maláj Nagydíj számokban

Több szempontból is különleges versenyhétvégét tudhat maga mögött Lewis Hamilton és csapata, a Mercedes, míg mások számára, köztük a Ferrari pilótáinak kevésbé volt örömteli a szezon második futama. Kimi Räikkönennel vissztérése óta nem sűrűn fordult elő, hogy nem a pontszerzők között ért célba, Fernando Alonsóval pedig utoljára 2011-ben történt meg, hogy a szezon első két versenyén egyszer sem állhatott fel a dobogóra. 

mercedes - sepang.jpg

Lewis Hamilton idei második-, F1-es pályafutásának 33. pole pozícióját szerezte meg Malajziában, így immár ugyanannyi rajtelsőséget számlál, mint az örökranglista negyedik helyén álló Jim Clark és Alain Prost. Hamilton előtt már csak Michael Schumacher (68), Ayrton Senna (65) és Sebastian Vettel (45) sorakozik ezen a listán.

A brit bajnok szombati elsősége után vasárnap 23. futamgyőzelmét zsebelte be a szériában, és ezzel a győzelmi örökranglistán beérte a 11. helyen álló háromszoros világbajnokot, Nelson Piquet-t. További egy diadal és a 29 esztendős versenyző utoléri az ötszörös világbajnok Juan Manuel Fangiót, ezzel együtt bekerül a top10-be.

És még nincs vége Hamilton szepangi sikereinek, hiszen úgy nyerte meg a Maláj Nagydíjat, hogy minden körben az élen autózott, és a verseny leggyorsabb körét is megfutotta, azaz a lehető legtökéletesebb eredménnyel zárta a 2014-es szezon második megmérettetését. Grand Slamnek is nevezett mesternégyest a brit még sosem tudott véghezvinni 2007 óta tartó Formula-1-es karriere alatt, egészen múlt vasárnapig. A királykategória történelmében Hamiltonnal együtt mindössze 23 versenyző szerepel a mesternégyesek listáján, a jelenlegi mezőnyből még Fernando Alonsónak (1) és Sebastian Vettelnek (4) sikerült ilyen tökéletes eredményt elérnie. A legtöbb Grand Slam egyébként Jim Clark (8) nevéhez fűződik.

F1-es pályafutásának 14. leggyorsabb körével Hamilton még nincs benne a legjobb húszban, de immár a 21. helyen álló Jacky Ickx és Felipe Massa mellett foglal helyet.

A 44-es számú Mercedest vezető bajnok a pontszerzések statisztikájában is mérföldkőhöz érkezett, ugyanis Malajziában éppen 100. alkalommal gyűjtött pontot az F1-ben, amivel szintén a 10. helyen álló Nelson Piquet-t érte utol az örökranglistán A jelenlegi mezőnyből négyen vannak még előtte (Fernando Alonso, Jenson Button, Kimi Räikkönen és Felipe Massa), de a nagydíjak számát is figyelembe véve az öt versenyző közül Hamilton pontszerzési mutatói a legjobbak.

Fernando Alonso  162 – 74,31%

Jenson Button  140 – 56,22%

Kimi Räikkönen 128 – 65,64%

Felipe Massa 116 – 60,10%

Lewis Hamilton 100 – 76,34%

Érdekesség, hogy 44-es számú versenyautó másodjára győzött a Formula-1 történelmében – az első 1955-ben Maurice Trintignant 44-es rajtszámú Ferrarija volt.

hamilton - sepang.JPG

Hamilton győzelme a Mercedes gyári csapatának 15. sikere volt a királykategóriában, ráadásul idén eddig minden egyes körben a brackley-i csapat versenyzői autóztak az élen.

Nico Rosberg szepangi második helyével 13. F1-es dobogós eredményének örülhetett, nem mellesleg az 1955-ös Olasz GP óta a Mercedes gyári csapatként most először ünnepelhetett kettős győzelmet a szériában. Akkor Juan Manuel Fangio és Piero Taruffi vezette kettős diadalra a csapatot. Összességében ez volt a hatok dupla győzelem a Mercedes F1-es történelmében

A harmadik helyen célba érő Sebastian Vettel immár 63. alkalommal pezsgőzhetett a dobogón, míg a negyedik helyezett, Fernando Alonsóval 2011 után most fordult elő először, hogy az első két nagydíjon egyszer sem a top3-ban végzett. 2011-ben négy fordulót kellett várnia a spanyolnak egy dobogós eredményre. Alonso csapattársa, Kimi Räikkönen - egy üközésnek köszönhetően - csak a 12. helyet szerezte meg, és ha kieséseit nem számoljuk, akkor 2012-es visszatérése óta mindössze ez volt a harmadik alkalom, hogy a finnt nem a top10-ben intette le a kockás zászló. 

Jenson Button hatok- illetve Kevin Magnussen kilencedik helyének köszönhetően a McLaren Melbourne után ismét mindkét kocsijával pontot szerzett, és ezzel már most egyedüli csapatként büszkélkedhet a szezon eddigi részére vonatkozóan. Magnussen nem mellesleg eddigi két F1-es versenyén is pontot szerzett, mint ahogy a Toro Rosso újonca, Danyiil Kvjat is.

A Williams csapata is kettős pontszerzéssel zárta a Maláj Nagydíjat, így két versenyt követően, jelenleg éppen négyszer annyi pontja van (20), mint a 2013-as szezon végén.

williams sepang.jpg

A lotusos Pastor Maldonado 60. Formnula-1-es versenye sem alakult szerencsésen, és Melbourne után a Maláj Nagydíjon is idő előtt kiesett. Érdekesség, hogy Maldonado 2011 óta tartó  F1-es pályafutása alatt sosem ért célba az első két nagydíjon. A mezőnyből idén eddig ő tette meg a legkevesebb kört.

Befejezett körök száma (két nagydíj – 113 kör)

113 - Fernando Alonso, Jenson Button, Valtteri Bottas, Nico Hülkenberg, Nico Rosberg

112 - Kimi Räikkönen, Kevin Magnussen, Danyiil Kvjat

109 - Max Chilton

106 - Daniel Ricciardo

98 - Romain Grosjean

91 - Esteban Gutiérrez

88 - Adrian Sutil

81 - Marcus Ericsson

75 - Jean-Eric Vergne

59 - Sebastian Vettel

57 - Lewis Hamilton, Sergio Pérez, Jules Bianchi

56 - Felipe Massa

55 - Kobajasi Kamui

36 - Pastor Maldonado

000 facebook_banner.jpg

Dobogós helyezések száma a Maláj Nagydíj után

Nico Rosberg: 2

Kevin Magnussen, Jenson Button, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton: 1

Pole pozíciók száma a Maláj Nagydíj után

Lewis Hamilton: 2

Leggyorsabb körök:

Nico Rosberg: 1

Lewis Hamilton: 1

Egyéni világbajnokság állása a Maláj Nagydíj után

N.Rosberg 43

L.Hamilton 25

F.Alonso 24

J.Button 23

L.Magnussen 20

N.Hülkenberg 18

S.Vettel 15

V.Bottas 14

K.Räikkönen 6

F.Massa 6

J-E.Vergne 4

D.Kvjat 3

S.Pérez 1

.....

Konstruktőri világbajnokság állása a Maláj Nagydíj után

Mercedes 68

McLaren 43

Ferrari 30

Williams 20

Force India 19

Red Bull 15

Toro Rosso 7

Sauber 0

Lotus 0

Caterham 0

Marussia 0

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

statisztika mercedes forma-1 hamilton autosport maláj nagydíj sepang formula-1