2014. ápr 02.

F1 Fogadjunk? - Bahreini esélyek

írta: FormaNet
F1 Fogadjunk? - Bahreini esélyek

Pár nap szünet után az első éjszakai bahreini futammal folytatódik a 2014-es szezon, ahol továbbra is a Mercedes csapatát tartják a legesélyesebbnek a fogadóirodák. A brackley-i gárda még sosem ért el dobogós eredményt a sivatagi helyszínen, de egy sima, problémamentes hétvége esetén ez a statisztika minden bizonnyal változni fog. Bahreinben eddig a Ferrari mondhatja magát a legsikeresebbnek, de Fernando Alonso szerint csapat nagyjából a malajziai formáját fogja mutatni, hiszen szűk egy hét alatt nem lehet csodákat tenni.  Lássuk mit ajánlanak a bukmékerek kedvenc csapatunk, pilótánk győzelméért...

bahrein.JPG

 

Mercedes 1,25

Lewis Hamilton 2,00, Nico Rosberg 3,25

Eddig mindkét idei futamon egy Mercedes autó rajtolhatott az legelőkelőbb pozícióból, és végül mindkétszer Mercedes győzelemmel zárult a versenyhétvége, így nem meglepő, hogy továbbra is Hamilton és Rosberg a favorit a fogadóirodák listáján. Nem mellesleg Ausztráliában és Malajziában is fölényes győzelmet arattak, és a Red Bull volt az egyetlen csapat, mely valamennyire lépést tudott tartani az Ezüst Nyilak tempójával. A brackly-i gárda pilótái biztosak benne, hogy az energiaitalosok komoly ellenfelek lehetnek: "Sebastian masszívan gyors volt. Nyomás alatt tartotta Nicót, és az autójuk az összes kanyarban ugyanolyan gyors volt mint a miénk, talán csak az egyenesekben maradt el egy kicsit”- mondta a szepangi futamgyőztes. A Red Bull felerősödése ellenére a szakértők Bahreinre is Mercedes dominanciát várnak, hiszen a hosszú egyenesek Hamiltonéknak kedveznek. Ami a korábbi eredményeket illeti, a csapatnak nincs még dobogós eredménye Bahreinből, így éppen itt az ideje szépíteni. Hamilton győzelmi listájáról is hiányzik még ez a helyszín – a brit bajnok két dobogós helyet (2007, 2010) jegyez, német csapattársának pedig két ötödik helyezés (2010,2012) az eddigi legjobb mutatója. Tavaly ugyan Rosberg szerezte meg a pole-t ám végül csak kilencedikként ért célba.

Red Bull 7,00

Sebastian Vettel 7,50, Daniel Ricciardo 67,00

Ahhoz képest, hogy a szezonnyitó előtt még csak az ötödik legesélyesebb csapatként jegyezték a bukmékerek, a címvédő alakulat óriásit ugrott előre, és egy kis szerencsével talán nem irreális elgondolás hétvégére egy esetleges győzelem. Persze csak a négyszeres bajnok számára, hiszen Ricciardo tíz rajthelyes büntetéssel kezdheti meg a vasárnapi futamot. A csapatvezető, Christian Horner úgy véli, hogy jelenleg a Renault erőforrása még nem állt össze ahhoz, hogy valódi kihívói legyenek a Mercedesnek, de így is felülmúlták év eleji elképzeléseiket. A szakember a pálya adottságait is a Mercedes javára írta, sőt arra számít, hogy a bajnokságot vezető gárda még nagyobb előnyben lesz: "Azt hiszem a Mercedes előnye nagyobb lesz mint Malajziában volt, mert itt a teljesítmény dominál"- jósolta Horner. Vettelnek már két győzelme és további egy dobogós helyezése van Bahreinből, míg Ricciardo a Toro Rossóval eddig csak egy 15. és egy 16. helyig jutott.

alonso 2014.JPGFerrari 10,00

Fernando Alonso 15,00, Kimi Räikkönen 23,00

Az eddigi kilenc bahreini versenyen a Ferrari párosa mondhatja magát a legsikeresebbnek, hiszen Fernando Alonso három diadalával vezeti a győzelmi listát. Nála többször senki nem tudott nyerni az arab pályán - legközelebb Vettel és Felipe Massa áll hozzá két-két futamgyőzelemmel. Räikkönen ugyan még sosem tudott itt nyerni, de hat alkalommal ünnepelhetett a pódiumon, amivel ő vezeti a bahreini dobogós statisztikát. A konstruktőrök között a Ferrari négy első helyet jegyez, a Renault (2), a Red Bull (2) és a Brawn GP (1) előtt. Idén még egyik ferraris pilóta sem végzett a top3-ban, és Alonso szerint hétvégén sem láthatunk változást ezen a téren: „Bahreinben nem hiszem, hogy túl sokat változna a helyzet, hiszen nyilván csak pár nap a különbség a két verseny között, így az autónk többé-kevésbé ugyanaz lesz. A pálya adottsága kicsit más. A hosszú egyenesek miatt az az autó lesz igazán versenyképes, melynek nagyon jó a végsebessége”- utalt a Mercedes erősségére a spanyol klasszis, aki idén eddig mindkét futamon a győztes mögött 35 másodperces hátránnyal ért célba negyedikként, ettől függetlenül úgy érzi, hogy melbourne-höz képest fejlődött az F14 T.

"Egy kicsit gyorsabb vagyunk annál, mint amit Melbourne-ben mutattunk, mert bár igaz, hogy ott is 35 másodperccel maradtam el Rosbergtől, de ott volt biztonsági autó. Nélküle talán egy perc hátrányunk is lehetett volna. A malajziai 35 másodperces hátrány még mindig nem elég jó, szóval fejlődnünk kell. Sajnos Bahreinre csak valami csoda folytán lenne ez lehetséges, hiszen mindössze öt nap a különbség, de a csapatunk sosem adja fel”- bizakodott a tavaly nyolcadik helyen célba érő 32 esztendős spanyol.

williams.JPGWilliams 15,00

Felipe Massa, Valtteri Bottas 26,00

A Williams most elvileg megmutathatja egykörös tempóját is, hiszen eddig az esővel tarkított időmérőkön a vártnál gyengébben szerepeltek, és saját bevallásuk szerint a csapadékos feltételek gyengítették az FW36 valós képességeit. Ha végre sikerülne egy jó kvalifikációs kört összehozniuk, akkor okozhatnak meglepetést Bahreinben. A szepangi csapatutasítás miatt valehet, hogy nem lesz idilli hangulat az istállónál, és bár mindenki hangsúlyozta, hogy tisztázták az ügyet, de valószínűleg kell egy-két jó futam ahhoz, hogy Massa elfelejtse ezt a félresikerült ötletet. Egyébként többen bírálták a brazil amiért nem vette figyelembe a csapat utasítását, de például Sir Stirling Moss kiállt mellette:  „Ha nincs benne a szerződésben, hogy a csapattársat el kell engedni, akkor lehet vele versenyezni, mint bárki mással a pályán. Ha pedig benne van a szerződésben, akkor azt nem írnám alá. Én csak egy személlyel tettem ezt meg, mégpedig Juan Manuel Fangióval, egyszerűen tiszteletből. Persze más lenne a helyzet, ha a vb cím esélyeit kellene növelni, de ez még csak a második futam volt. Massa helyében én is ugyanezt tettem volna”- mondta a 84 esztendős F1-es legenda. Massa egyébként 11 F1-es győzelméből kettőt Bahreinben ünnepelhetett még 2007-ben és 2008-ban a Ferrari színeiben. Bottas a tavalyi gyengélkedő Williamsszel csak a 11. helyig jutott első szahíri versenyén.

McLaren 17,00

Jenson Button 26,00, Kevin Magnussen 34,00

Erős szezonkezdés után a múlt hétvégén is dupla pontszerzésnek örülhettek a wokingiak, és ugyan kisebb frissítésekkel most is készülnek, de a rövid szünet miatt ők sem számítanak arra, hogy a sivatagi helyszínen legyőzhetik a mezőny legerősebb csapatát. Ezzel együtt persze a cél az élmezőny, és a Williamshez hasonlóan egy kis szerencsével bármi megtörténhet. Button még 2009-ben, a Brawn GP-vel nyert itt futamot, és csapattársának sem lesz ismeretlen a pálya, hiszen a téli tesztek alatt az újoncok is megismerhették. Ez a hétvége egyébként a brit bajnokról fog szólni, ugyanis Button 250. F1-es versenyére készül. Jó ómen lehet, hogy 200. futamát 2011-ben győzelemmel ünnepelhette a Hungaroringen.

nico hülkenberg_1.JPGForce India 34,00

Nico Hülkenberg 41,00, Sergio Pérez 151,00

Óriási különbség van a szorzók között a Force India versenyzőinél, ami persze nem túl meglepő, hiszen Hülkenberg eddig mindkét futamon remek teljesítményt mutatott, míg Péreznek nem igazán jöttek össze a dolgok. Hülkenberg továbbra is erős pontszerzésben bízik, bár eddig Bahrein nem hozott neki szerencsét: „Hogy őszinte legyek, Bahrein eddig nem volt valami jó hely számomra. Sosem voltak itt jó eredményeim, szóval idén ezen változtatnunk kell! Úgy vélem, Malajziában nagyon biztató versenyt futottunk, hiszen csak nekünk sikerült két kiállással végigfutni a versenytávot, és ott voltam az élmezőnyben. Eddig volt két jó versenyem, amiken pontot szereztem. Az autónk jó, de még vannak olyan területek, ahol javulnunk és fejlődnünk kell. Azt hiszem a reális cél az, hogy az első tízbe kvalifikáljuk magunkat, és gyűjtsünk néhány jó pontot”- nyilatkozta a csapat futamelőzetesében Hülkenberg.

Toro Rosso 251,00

Jean-Eric Vergne, Danyiil Kvjat 501,00

Lotus 301,00

Romain Grosjean 351,00, Pastor Maldonado 1501,00

Sauber 501,00

Adrian Sutil, Esteban Gutiérrez 1501,00

Győzelmi esélyekről itt már nem lehet beszélni, hiszen ezen a szinten a pontszerzés is szép eredmény, különösen az eddig nulla pontos Lotusnál és Saubernél. A Toro Rosso az elmúlt két nagydíjon összesen hat pontot gyűjtött be, így hármójuk közül ők állnak a legjobban. A Lotusnál még az is meglepő volt, hogy Grosjean Szepangban célba ért, hiszen saját bevallásuk szerint még sok megbízhatósági problémával küzdenek. A francia pilóta eddig két alkalommal versenyzett itt, és mindkétszer dobogóra állhatott, most azonban nem álmodozhat ilyen eredményről. Egyelőre legfőbb cél, hogy megszabaduljanak a megbízhatósági gondoktól, és utána jöhetnek a pontszerzés reményei. A Sauber sem számíthat sok jóra, ugyanis a téli teszteken közel sem volt meg a sebességük a bahreini pálya egyeneseiben, és a kemény féktávokon is problémás volt az autó. Malajziában ráadásul mindkét autójuk műszaki hiba miatt kiesett, így – a Lotushoz hasonlóan – a megbízhatóságon is dolgozniuk kell.

Marussia, Caterham 1501,00

Kobajasi Kamui, Marcus Ericsson, Jules Bianchi, Max Chilton 2501,00

A két kiscsapat közül jelenleg Caterham áll jobban, és mivel a szezon második futamán mindkét autójuk célba ért, így a versenyzők nagyon jó hangulatban várják a következő megmérettetést. Kobajasi elmondása szerint a csapat idei fejlesztési programja már Bahreinben megkezdődik néhány új alkatrésszel. 

000 facebook_banner.jpg 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 esélyek fogadjunk szahír bahreini nagydíj Formula-1