2014. ápr 15.

F1 Ricciardo nem kapta vissza melbourne-i második helyét

írta: FormaNet
F1 Ricciardo nem kapta vissza melbourne-i második helyét

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Fellebbviteli Bírósága elutasította a Red Bull Racing fellebezését, így Daniel Ricciardo nem kapja vissza az évadnyitó Ausztrál Nagydíjon megszerzett második helyért járó 18 pontját. A csapat csalódott, de elfogadja a döntést. 

red bull - ricciardo - melbourne.JPG

 

 

A 2014-es szezon nem indult zökkenőmentesen a Red Bull Racing számára, hiszen az évadnyitó melbourne-i verseny után a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) diszkvalifikálta egyetlen célbaérő autójukat, miután beigazolódott, hogy Daniel Ricciardo RB10-ese a megengedettnél nagyobb átfolyási sebességgel fogyasztotta az üzemanyagot. Az ausztál versenyző életének első F1-es dobogós helyezését ünnepelhette, de öröme csak rövid ideig tartott, ugyanis kiderült, hogy a 3-as számú autónál a verseny során az üzemanyag-fogyasztás sebessége folyamatosan meghaladta a 100 kg/órás határt, amivel vétett Technikai Szabályzat 5.1.4-es cikkelye ellen, melyben 100kg/órás limit van megszabva. Az FIA már a futam közben figyelmeztette a Red Bullt, hogy Ricciardo autójának motorja átlépi a megengedett átfolyási sebességet, a csapat mégsem módosított a beállításokon, mert az egységesített mérőrendszer helyett inkább saját mérőeszközének adatait tartotta valósnak.

A Red Bull a döntést követő napokban benyújtotta fellebezését, mondván, az átfolyásmérők egész hétvégén pontatlannak bizonyultak (sőt szombatra Ricciardo autójában ki is cserélték, de az FIA kérésére az időmérő után vissza kellett cserélniük), ezért a mérési adatokat nem tartják hitelesnek, és biztosak voltak benne, hogy az autóban minden az előírásoknak megfelelően működött. Mindemellett azt is saját bizonyítékaik mellett sorakoztatták fel, hogy szerintük a Technikai Szabályzat nem írja elő, hogy a Gill Sensors által szállított átfolyásmérő adatait kell mérvadónak tekinteni. 

A hatórás tárgyalás hétfőn zajlott le Párizsban. Az energiaitalosokat Christian Horner csapatfőnök, a technikai igazgató, Adrian Newey, Paul Monaghan főmérnök, Jeff Calam projektvezető, a Renault egyik mérnöke, David Mart és három ügyvéd képviselte. Az FIA részéről az ügyvédeken kívül a versenyigazgató, Charlie Whiting és Fabrice Lom motorszakértő volt jelen, illetve a csapatok közül Mercedes, a McLaren, a Lotust, a Williams és Force India is képviseltette magát.

„Miután a bíróság meghallgatta a feleket és megvizsgálta a beadványt, úgy döntött, hogy fenntartja azon határozatát, hogy az Infiniti a Red Bull Racing 3-as számú autóját kizárja a 2014-es Ausztrál Nagydíjról”- állt az FIA nemrégiben megjelent közleményében. A szövetség az indoklást és a teljes határozatot a hétvége során fogja megjelentetni, de ebből már most egyértelműen kiderült, hogy a Red Bull érvelését nem fogadták el.

További szankciókra azonban nem kell számítaniuk annak ellenére sem, hogy a Mercedes képviselője, Paul Harris keményebb büntetést kért a súlyos szabályszegés miatt. 

A Red Bull csalódott a döntés miatt, és elnézést kért ausztrál versenyzőjétől: „Az Infiniti Red Bull Racing elfogadja a Fellebbviteli Bíróság mai határozatát. Természetesen csalódottak vagyunk az ügy kimenetele miatt, hiszen nem nyújtottuk volna be fellebbezésünket, ha nem hittünk volna abban, hogy bizonyítékaink meggyőzőek lesznek. Mindig is úgy véltük, hogy betartottuk a szabályokat a 2014-es Ausztrál Nagydíjon. Elnézést kérünk Danieltől (Ricciardo), hogy végül nem lett meg a megérdemelt 18 pontja. Továbbra is keményen dolgozunk azon, hogy a lehető legtöbb pontot gyűjtsük a szezon során Daniellel és Sebastiannal (Vettel). Most tovább kell lépnünk, és a Kínai Nagydíjra kell koncentrálnunk” – áll a csapat hivatalos közleményében. 

Adrian Newey egyébként elismerte, hogy ha a verseny alatt engedelmeskednek az FIA utasításának, úgy Daniel Ricciardo nem tudta volna megtartani második helyét, mert körönként négy tizedmásodpercet veszítettek volna az üzemanyag átfolyási sebesség csökkentésével. 

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 red bull fia ricciardo formula-1 ausztrál nagydíj