2014. ápr 16.

F1 Fogadjunk? - Sanghaji esélyek

írta: FormaNet
F1 Fogadjunk? - Sanghaji esélyek

Kína ezen a hétvégén immár 11. alkalommal fogadja a száguldó cirkusz mezőnyét. Két-két futamgyőzelemmel eddig Lewis Hamilton és Fernando Alonso mondhatja magát a legsikeresebbnek a sanghaji versenypályán, de nyert már itt Kimi Räikkönen, Jenson Button, Sebastian Vettel és Nico Rosberg is. Idén - három elsöprő diadalt követően - természetesen a Mercedes a favorit a fogadóirodáknál. Lássuk mit ajánlanak a bukmékerek kedvenc csapatunk, pilótánk győzelméért...

Shanghai_F1_Circuit_1.jpg

Mercedes 1,11

Lewis Hamilton 1,75, Nico Rosberg 3,00

A Mercedes eddig száz százalékos, hiszen három pole-t és három futamgyőzelmet zsebelt be, és ideális körülmények között egyelőre nem tűnik foghatónak a W05-ös tempója. Legutóbb a csapat két versenyzője hatalmas show-t nyújtott a közönségnek, és ez a párharc most hétvégén folytatódhat. Lewis Hamilton és Nico Rosberg is ért már el sikereket az 5,451 kilométer hosszúságú sanghaji versenypályán, bár a brit bajnok sötét pillanatokat is megélt a létesítményben.

„Kínában volt részem néhány sikerben és mélységben is. Egyrészt eddigi pályafutásom során csak két alkalommal nem álltam ott dobogóra, másrészt viszont első évemben itt vesztettem el vezető pozíciómat a bajnokságban azzal, hogy amikor a boxba akartam kimenni, akkor végül a kavicságyban landoltam. Összességében azt hiszem egyre erősebb vagyok ezen a pályán, és elég jól fekszik nekem. A cél mindig az, hogy nyerjek, és fantasztikus lenne, ha hétvégén zsinórban harmadik győzelmemet ünnepelhetném”- nyilatkozta Hamilton a kínai pályáról és hétvégi terveiről. A 29 esztendős bajnok eddig kétszer nyert Kínai Nagydíjat (2008, 2011), és összesen ötször állt dobogón. Csapattársa, Nico Rosberg 2012-ben itt szerezte meg első F1-es pole pozícióját, majd első F1-es győzelmét is. „Hétvégén ismét a dobogó tetején akarok lenni”- fogalmazta meg egyértelműen hétvégi terveit Rosberg.

Red Bull 9,00

Sebastian Vettel 13,00, Daniel Ricciardo 21,00

Sebastian Vettel számára szintén egy különleges helyszín következik, ugyanis 2009-ben itt szerezte meg első győzelmét a Red Bull Racing színeiben, ezzel együtt ez volt a csapat első diadala, amit azóta további 46 követett. A német 2009 óta ugyan nem tudott itt nyerni, sőt dobogóra is legutóbb 2011-ben állhatott fel, akkor második lett Hamilton McLarenje mögött. Daniel Ricciardo legjobb eredménye egy hetedik hely a tavalyi évből, még a Toro Rosso autójával. Az ausztrál versenyző valószínűleg kicsit csalódottan vág neki a hétvégének, mivel hét elején kiderült, hogy a csapat fellebbezése nem járt sikerrel, így a melbourne-i második helyért járó 18 pontot nem kapta vissza. A szezon első két versenyhétvégéjének szerencsétlenségei után Bahreinben Ricciardo remek versenyt futott, és mind a kvalifikáción, mind pedig a versenyen csapattársa előtt végzett. Egy bátor fogadónak kecsegtető lehet 21-es szorzója, hiszen Ricciardo eddig mutatott formáját látva, egy kis szerencsével (hiszen még a Mercedes is foghat ki rossz napot) nem irreális tipp egy győzelem. Mint ahogy persze a címvédőnek sem, ráadásul a lassú kanyarok kedveznek az RB10-nek. 

Ferrari 14,00

Fernando Alonso 23,00, Kimi Räikkönen 34,00

A Ferrari jelenlegi helyzetére ez már nem mondható el, pedig mindkét bajnokuk behúzott már néhány sikeres kínai hétvégét. Fernando Alonso kétszer nyert ezen a pályán, míg Kimi Räikkönen összesen öt alkalommal pezsgőzött a sanghaji dobogó valamelyik fokán. A bahreini látogatás csapnivalóan sikerült az olasz csapat számára, aminek meg is lett a következménye. Ráadásul a kétnapos bahreini teszttől is sokat vártak, hiszen fontos fejlesztéseket szerettek volna kipróbálni, ez azonban csak félig-meddig sikerült, miután a második nap felénél össze kellett pakolniuk. Az eddigi 10 Kínai Nagydíj történelmében egyébként négy győzelemmel a Ferrari a legsikeresebb istálló (McLaren:3, Renault, Red Bull, Mercedes:1). Jelenlegi céljuk, hogy  a Mercedes után a második legjobb csapat legyen a Scuderia Ferrari.

Williams 17,00

Felipe Massa, Valterri Bottas 34,00

Az évet nagy lendülettel kezdő Williams eddig nem szerzett dobogós helyezést, ettől függetlenül egyáltalán nincs pánikhangulat a csapatnál, hiszen eddig is hangsúyozták, hogy legfőbb céljuk a folyamatos erős pontszerzés lehet. Ez a cél eddig szépen sikerült is, hiszen mindhárom verseny után 10-10 ponttal gazdagodtak, és most mindössze három egységgel maradnak el a konstruktőri tabella ötödik helyén álló Ferraritól. A pálya hosszú egyenese kedvez a Mercedes motoroknak, a nagy leszorítóerőt igénylő lassú kanyarokban azonban még kicsit gyengélkedik az FW36. Ennek javítása érdekében néhány frissítéssel készül a grove-i gárda. Massa egyébként egy második és egy harmadik helyezéssel büszkélkedhet ezen a helyszínen, míg Bottas tavaly első Kínai Nagydíján 13. lett. Mindketten bíznak abban az előrejelzésben, hogy száraz időjárási feltételek mellett harcolhatnak, hiszen nem csak a tapadással van problémájuk, de autójuk az esős körülményeket sem kedveli. Egy dobogós helyezés mindenesetre nagyon szép ajándék lenne a mai napon 72. születésnapját ünneplő Sir Frank Williams számára. 

Force India 21,00

Nico Hülkenberg 34,00, Sergio Pérez 41,00

Legutóbb a Force India csak a hatodik legesélyesebb csapatként szerepelt a fogadási listákon, bahreini szereplésük után azonban helyet cserélt a McLarennel. Pérez bahreini harmadik helyével ezúttal jóval közelebb került csapattársához, legutóbb ugyanis majdnem négyszer akkora szorzót kapott mint Hülkenberg, aki jelenleg - a Mercedes két versenyzője után - a harmadik helyet foglalja el a bajnoki pontversenyben. A csapat célja, hogy az eddigi látottakhoz hasonlóan, folyamatos legyen a fejlődés, így a legutóbbi sikerek után ezúttal is dobogóra hajtanak.

McLaren 26,00

Jenson Button 41,00, Kevin Magnussen 81,00

Jenson Button ez idáig egyszer (2010) nyert Kínában, és összesen négy alkalommal ünnepelhetett dobogós eredményt, így a csalódást keltő Bahreini Nagydíj után most nagy bizonyítási vággyal készül a hétvégére. Bár úgy véli, hogy a pálya nem igazán fekszik a McLaren csomagjának, ettől függetlenül erős versenyhétvégére számít. Csapattársa, Kevin Magnussen eddig csak a tévében látta a sanghaji aszfaltcsíkot, így nem nagyon mer jósolgatni.

000 facebook_banner.jpg

Toro Rosso 251,00

Danyiil Kvjat 351,00, Jean-Eric Vergne 501,00

Lotus 401,00

Romain Grosjean 501,00, Pastor Maldonado 2001,00

Sauber 1001,00

Adrian Sutil, Esteban Gutiérrez 2001,00

Marussia, Caterham 2501,00

Jules Bianchi, Max Chilton, Kobajasi Kamui, Marcus Ericsson 5001,00

Nyilván a mezőny kevésbé versenyképes hátsó régiójánál már komolytalan lenne futamgyőzelemre tippelni. A Toros Rosso kivételével itt még minden csapat neve mellett egy nulla árválkodik, így a pontszerzésnél többen nem is reménykedhetnek. Erre legnagyobb esélye a Toro Rossónak van, bár legutóbb ők is nulláztak. Érdekes módon a bukmékerek nem a tapasztaltabb Jean-Eric Vergne-nek szavaztak több bizalmat, hanem újonc csapattársának, aki még sosem járt ebben az országban, azaz a pálya vonalvezetését is csak szimulátorról ismeri. A Lotus is első pontjára hajt, de Pastor Maldonado eleve ötrajthelyes hátrányból kezdi meg a hétvégét, miután Bahreinben a boxutcát elhagyva, az első kanyarban kiütötte Esteban Gutiérrez Sauberjét. 

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 sanghaj kínai nagydíj fogadjunk formula-1