2014. ápr 24.

F1 A Kínai Nagydíj számokban

írta: FormaNet
F1 A Kínai Nagydíj számokban

Az idei szezon negyedik nagydíján, Kínában a Mercedes ismét száz százalékos versenyhétvégét produkált, és immár zsinórban negyedik alkalommal szerezte meg a rajtelsőséget, majd a győzelemet, miközben mindvégig Mercedes versenyautó állt az élen, és a leggyorsabb kör is a csapat statisztikáját bővítette. 

hamilton - rosberg - kína.JPG

 

Lewis Hamilton idei harmadik pole-ját szerezte meg a sanghaji versenypályán, majd vasárnap délután harmadik diadalát aratta a kínai létesítményben, és nem mellesleg életében először - malajziai és bahreini sikere után - sorozatban harmadik futamgyőzelmét zsebelte be a szériában. Pályafutásának 34. F1-es rajtelsőségével Hamilton - megelőzve Alain Prostot és Jim Clarkot - immár a top4-ben foglal helyet az örökranglistán, Michael Schumacher (68), Ayrton Senna (65) és Sebastian Vettel (45) mögött. Mindemellett összességében 25. királykategóriás győzelmével beérte az összesített statisztika nyolcadik helyén álló Jim Clarkot és Niki Laudát.

Hamilton rajt-cél győzelmet aratott vasárnap, ám a mesternégyest nem tudta összehozni, ugyanis a verseny leggyorsabb körét csapattársa, Nico Rosberg futotta meg, aki végül második helyével bebiztosított egy újabb kettős győzelmet a Mercedes számára. A csapat sorozatban harmadjára aratott kettős diadalt, - ilyen eredményt legutóbb 2004-ben a Ferrari versenyzői tudtak felmutatni. Nem mellesleg ez idáig (a szezon első négy versenyén) minden egyes körben a Mercedes egyik autója vezette a versenyt, ami a Williams 1992-es dominanciája óta nem fordult elő a száguldó cirkuszban.

Hamilton és Rosberg csapata  győzelmeken és a száz százalékos élen töltött körök számán kívül ráadásul eddig minden rajtelsőséget és minden leggyorsabb kört is begyűjtött a szezon első négy versenyhétvégéjén, ami egyedülálló sorozat a száguldó cirkusz történelmében.

A Mercedes gyári csapatának ez volt a 17. diadala, ezzel az örökranglistán a 10. helyre lépett előre a BRM mellé. Nem mellesleg ez volt a nyolcadik kettős győzelmük, melynél többet csak Ferrari (81), a McLaren (47), a Williams (33) és a Red Bull (16) tud felmutatni.

Vasárnap volt a 100. nagydíj, hogy legalább egy Mercedes motoros autó pontszerző helyen ért célba. Legutóbb a 2008-as Japán Nagydíjon (Fudzsi) fordult elő, hogy egyetlen pontot sem tudott szerezni a német márka.

A dobogó harmadik fokára Fernando Alonso állhatott fel, ezzel a spanyol bajnok és csapata idei első dobogós helyezésének örülhetett, nem mellesleg a Ferrari tovább bővítette rekordját a folyamatos pontszerzések statisztikájában. A maranellóiak a 2010-es Német Nagydíj óta immár zsinórban 71. alkalommal szereztek pontot legalább egy autóval. Alonso F1-es pályafutásának 96. dobogós helyezését ünnepelte, így az összesített statisztikában már csak tízzel marad el a második helyen álló Alain Prosttól.

Hamilton, Rosberg és Alonso egyébként eddig öszesen két alkalommal ünnepelt együtt a dobogón - a múlt hétvégén kívül 2008-ban a Szingapúri Nagydíjon. Alonso akkor a Renult versenyzőjeként nyerte meg a futamot a williamses Rosberg és a mclarenes Hamilton előtt.

Kevésbé sikeres hétvégét zárt a Red Bull és Sebastian Vettel, akit sorozatban másodjára győzött le csapattársa, Daniel Ricciardo. Legutóbb ilyen eset 2012-ben történt meg a német bajnokkal, amikor Malajziában és Kínában Mark Webber végzett előrébb.

Az energiaitalosok testvércsapatánál, a Toro Rossónál továbbra is lenyűgözően szerepel az újonc Danyiil Kvajt, aki az eddigi négy versenyen háromszor is pontszerző helyen ért célba.

000 facebook_banner.jpg

Dobogós helyezések száma négy nagydíjat követően (versenyzők)

Nico Rosberg: 4

Lewis Hamilton: 3

Kevin Magnussen, Jenson Button, Sebastian Vettel, Sergio Pérez, Fernando Alonso: 1

Dobogós helyezések száma négy nagydíjat követően (csapatok)

Mercedes: 7

McLaren: 2

Red Bull, Force India, Ferrari: 1

Pole pozíciók száma négy nagydíjat követően:

Lewis Hamilton: 3

Nico Rosberg: 1

Leggyorsabb körök száma négy nagydíjat követően:

Nico Rosberg: 3

Lewis Hamilton: 1

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

statisztika mercedes forma-1 rosberg hamilton kínai nagydíj formula-1