2014. máj 15.

F1 Rosberg szerint nem vált be a trombitakipufogó

írta: FormaNet
F1 Rosberg szerint nem vált be a trombitakipufogó

Az idén debütáló F1-es turbómotorok sok kritikát kaptak a hanghatások csökkenése miatt, ezért a résztvevők megpróbálnak tenni valamit az ügy érdekében, és a Mercedes Barcelonában, Nico Rosberg autóján már tesztelte is az első kísérleti modellt. A trombitakipufogónak csúfolt megoldás nem csak meghökkentő volt, de Rosberg szerint egy téves út.

mercedes - barcelona.JPG

 

A Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) karöltve néhány gyártó azon dolgozik, hogy valamilyen megoldást találjon a jelenlegi hanghatások felerősítésére. A megoldás nem egyszerű, hiszen ha sikerül is valamilyen szerkezettel felerősíteni az új motorok hangját, akkor is szabálymódosításra van szükség, amihez minden résztvevő beleegyezése szükséges, mindemellett meg kell győződni arról, hogy egyik motorgyártó sem kerül hátrányba.

A Mercedes motorsport főnöke, Toto Wolff egyértelművé tette, hogy a Mercedes elkötelezte magát az ügy megoldás mellett, de abban már nem olyan biztos, hogy végig lehet vinni a projektet.

„Elég egyértelmű helyzetben vagyunk – ha a rajongók több zajt akarnak, és a változtatásokkal az autók nem csak hangosabbak, de vonzóbbak is lesznek, akkor támogatnunk kell. És reméljük, hogy a többi csapat is meg fogja szavazni, hiszen mint tudjuk, ez a változás a technikai szabályokon kívül esik, ezért ha módosítani akarunk, akkor egyhangú szavazás szükséges hozzá. Nem túl gyakran fordul elő a paddockban, hogy valami egyöntetű támogatást kap, szóval érdekes lesz.”

mercedes_1.JPG

A héten mindenesetre a Mercedes előrukkolt egy prototípussal, melyet Nico Rosberg már tesztelhetett is, de a német versenyző nem volt tőle elájulva, sőt úgy véli, hogy a kissé megdöbbentő látványt nyújtó „trombitakipufogó” egy sikertelen irányvonal.

„Sajnos nem változott tőle semmi, így tovább kell dolgoznunk. Szeretnénk, hogy hangosabb legyen ez a sport, ezért meg kell próbálkoznunk mással, mert nem ez volt a helyes megoldás”- fogalmazott Rosberg az Autosportnak, és hozzátette, hogy a tesztelt elem a teljesítményt semmiben nem befolyásolta.

Az FIA elnöke, Jean Todt mellesleg kicsit sem aggódik a hanghatások kritikája miatt, és bár néhány javaslatot meghallgatnak, de mindeközben úgy véli, hogy néhány hónap múlva ezt is mindenki megszokja majd.

„Mindez csak ízlés kérdése. Nekem semmi problémám nincs ezekkel a hangokkal, de persze ha sokan azt mondják, hogy hangosabb motorhangokat akarnak, akkor azt figyelembe kell vennünk. Megkértünk néhány gyártót, hogy készítsen pár javaslatot, de higgyék el, néhány hónap múlva már senki nem fog a hangokról beszélni”- idézte az FIA elnököt az Autosport. 

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes forma-1 rosberg formula-1 trombitakipufogó