2014. máj 19.

F1 Sir Jack Brabham elhunyt

írta: FormaNet
F1 Sir Jack Brabham elhunyt

Hétfőn reggel 88 esztendős korában elhunyt a Formula-1 háromszoros világbajnoka, Sir Jack Brabham, az egyetlen valamikori F1-es versenyző, aki saját csapatával világbajnoki címet szerzett.

jack brabham.JPG

 

 

Hétfőn reggel otthonában, Ausztráliában békésen elhunyt a legendás Sir John Arthur "Jack" Brabham, Ausztrália első Formula-1-es világbajnoka. 

Jack Brabham az 1955-ös Brit Nagydíjon debütált a száguldó cirkuszban, majd a következő szezonban is csak ezen a nagydíjon indult, de egyik versenyt sem tudta befejezni. ’57-ben a Cooper Climax színeiben négy nagydíjon rajthoz állhatott, ’58-ban azonban már főállású F1-es versenyzője lett a csapatnak.

1959 - monaco - jack brabham.JPGElső királykategóriás győzelmét az 1959-es idény szezonnyitóján, a Monacói Nagydíjon szerezte meg, és itt indult útjára egy sikersorozat, melynek eredményeként zsinórban két világbajnoki címig menetelt.

A már kétszeres világbajnok 1961-ben alapította meg saját istállóját (Brabham Motor Racing Developments Ltd ) a szintén ausztrál Ron Tauranac-kal együtt, az angliai Milton Keynesben. Brabham az első években több funkció is betöltött egyszerre, ő volt a csapatfőnök, a konstruktőr, és versenyzett is csapatánál, míg az autók főtervezője Tauranac volt.

Az alakulat 1962-ben Brabham Climax néven debütált a száguldó cirkuszban a szezon hatodik futamán, a Német Nagydíjon. Jack Brabham két negyedik helyével, már az első évben sikerült hat pontot szerezni, ezzel az eredménnyel a konstruktőrök között a hetedik helyen végeztek. A következő szezonban ( a Lotus és a BRM mögött) egészen a „bronzéremig” jutott a csapat. 1964-ben, a Francia Nagydíjon az első futamgyőzelmet is megünnepelhették, az igazi sikert azonban az 1966-ös szezon hozta el, amikor Jack Brabham a Formula-1 történelmében mindmáig egyedülállóan, saját csapatával szerezett egyéni és konstruktőri világbajnoki címet.

1970-ben vonult vissza, összesen 123 nagydíjon állt rajthoz, ezen belül 13 pole pozíciót, 14 futamgyőzelmet, összesen 31 dobogós helyezést és három világbajnoki címet szerzett a szériában. 

 "Ez mindannyiunk számára egy nagyon szomorú nap. Édesapám 88 esztendős korában, ma reggel otthonában békésen elhunyt. Hihetetlen életet élt, többet ért el, mint amiről bárki valaha álmodhat. Ő tovább él velünk abban az elképesztő örökségben, amit maga után hagyott” - nyilatkozta fia, David Brabham. 

1966 - jack brabham.JPG

                    kép: 1966 - Brabham Repco

 000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

forma-1 formula-1 jack brabham