2014. máj 21.

F1 Fogadjunk? - Monacói esélyek

írta: FormaNet
F1 Fogadjunk? - Monacói esélyek

Hétvégén a versenynaptár talán legpatinásabb nagydíja, a Monacói Nagydíj kerül megrendezésre, ahol a jelenlegi mezőnyből már minden világbajnok behúzott legalább egy futamgyőzelmet. Idén a legesélyesebb továbbra is a Mercedes két versenyzője, Lewis Hamilton és Nico Rosberg, de a Red Bullnál úgy vélik, itt talán meg lehet szakítani a brackley-i gárda menetelését. Lássuk mit ajánlanak a bukmékerek kedvenc csapatunk, pilótánk győzelméért...

monaco.JPG

 

A Monacói Nagydíj egyike a Formula-1 legrégebbi versenyeinek, hiszen már a világbajnokság első évében, 1950-ben is ott volt a versenynaptárban. A 3.3 km hosszú, szűk, kanyargós pálya sokak szerint valójában már nem a mai F1-es autóknak és nem a mai F1-es versenyzésre való, ennek ellenére - presztízse miatt - fel sem merül, hogy kikerüljön a programból.

A jelenlegi mezőnyből Fernando Alonso két diadallal (2006, 2007) vezeti a monacói győzelmi listát, míg Kimi Räikkönen (2005), Lewis Hamilton (2008), Jenson Button (2009) és Sebastian Vettel (2011) egy-egy alkalommal ért célba első helyen a legendás utcai versenypályán. Rajtuk kívül a mezőnyből egyedül Nico Rosbergnek sikerült ez a bravúr, és erre most is minden esélye megvan.

Az idei év eddigi minden versenyét megnyerő Mercedes 1,12-es szorzóval vezeti a fogadási listát, ezen belül pedig Lewis Hamiltont tartják esélyesebbnek a bukmékerek. Nico Rosberg 2.6, míg Hamilton 1.70-es oddsot kapott erre a hétvégére. Idén már kétszer is nagy csatát vívott a győzelemért a csapat két pilótája, és természetesen most mindketten a képzeletbeli dobogó legfelső fokát célozzák meg.

 "Monaco az otthonom, így nyilván sok csodálatos emlék köt ide. Itt nőttem fel és most is itt élek. A sport szempontjából is volt már néhány nagy pillanatom, különösen tavaly, amikor F1-es pályafutásom során először nyertem itt. Hihetetlen érzés volt. Egyszerűen fantasztikus egy Formula-1-es autót vezetni ezen a pályán, és ez egy olyan esemény, amit minden versenyző nagyon vár. A legutóbbi versenyhétvégével összességében elégedett vagyok, bár nyilván csalódás volt, hogy nem győztem, de boldog voltam, hogy a csapat ismét kettős győzelmet aratott. A bajnoki csata nagyon szoros, és fantasztikus lenne, ha hazai pályán újra átvehetném a vezetést, úgyhogy a lehető legkeményebben fogom nyomni, hogy ez megtörténjen”- nyilatkozta a csapat futamelőzetesében a tavalyi Monacói Nagydíj első rajtkockájából startoló-, és végül győzelmet arató Nico Rosberg.

Hamilton 2008-ban, még a McLarennel nyert Monacóban, tavaly Rosberg és a két Red Bull mögött a negyedik helyen zárt.

„Monacóban hihetetlen érzés vezetni, minden pilóta szeretné, ha itt versenyt nyerhetne. Sok név vált legendává ezen a pályán, és megtiszteltetés harcolni azért, hogy közéjük kerülj. Mindemellett egy jó teszt a képességeknek. Az utóbbi néhány verseny hihetetlen volt, és nem gondoltam volna, hogy zsinórban négyszer is nyerhetek, így természetesen azt szeretném, ha ez a sorozat folytatódna”- mondta optimistán a brit bajnok.

Az Ezüst Nyíl legközelebbi riválisa, a Red Bull már 6.5-ös szorzóval áll a második helyen, míg egy Ferrari győzelemért már pénzünk tizenötszörösét fizetik. Ami Hamilton és Rosberg legnagyobb riválisait illeti, az első Sebastian Vettel, de már a 2008-as bajnoknál nagyjából tízszer kisebb eséllyel. Vettel 12-es szorzót kapott, míg ausztrál kollégája, Daniel Ricciardo 17-est.

Az elmúlt négy év világbajnoka szerint Monacóban talán közelebb lehet kerülni a Mercedesekhez: „Nehéz jósolgatni, de talán Monacóban valamivel kevesebbet ér a motorerő. Persze mindig szükség van rá, de ott talán nem annyira, mint más helyszíneken. És talán lesz némi eső, ami segíthet minket, szóval mindig megvan rá az esély, hogy győzzünk”- bizakodott Vettel, de főnöke, Christian Horner már kevésbé derülátó.

"Az előző években a Mercedes nagyon erős volt Monacóban, és versenyzőik is jól szerepeltek, szóval papíron ott is ők a legesélyesebbek”- fogalmazott az energiaitalosok csapatfőnöke.

Természetesen nem csak a Red Bull, de a Ferrari is harcolni szeretne a győzelemért, ám Alonso szerint ehhez még fejlődniük kell. A spanyol klasszis úgy érzi, hogy ezen a hétvégén leginkább a Red Bull előtt nyílik meg a lehetőség, hogy megtörje a Mercedes uralmát.

„Úgy vélem, idén Monte Carlo azon kevés lehetőségek egyike lesz, ahol meg lehet szorongatni a Mercedest, leginkább a Red Bull számára. Az autójuk nagyon gyors a kanyarokban, de az egyenesekben sokat veszítenek. Monacóban viszont nincsenek igazi egyenesek, úgyhogy a Red Bull itt megszorongathatja a Mercedest”- tippelt Alonso, akire már 21-es szorzóval lehet fogadni, de még így is háromszor nagyobb esélyt adnak neki, mint finn csapattársának, Räikkönennek, aki mellett 67-es odds szerepel.

Az esélyesek listájának negyedik helyén a Williams áll, és Räikkönenhez hasonlóan Felipe Massa győzelmére is 67-es szorzóval lehet fogadni, míg Valtteri Bottas sikerére 81-essel. Massa eddig két dobogós helyezést tud felmutatni (2007,2008) Monte Carlóban, és Interlagos mellett ezt is hazai versenyének tekinti, hiszen ő is itt él családjával. A brazil egyébként arra számít, hogy az eddigieknél nehezebb lesz Monaco utcáin száguldozni.

„Idén nagyon nehéz lesz a monacói verseny, mert többet csúszkálunk az autóval. Az új motorok forgatónyomatéka duplája, mint a régieké, és a gumik tapadása nem túl nagy, így Monacóban nagyon könnyű lesz ütközni. Úgy vélem, ez lesz a szezon legnehezebb versenye”- jósolt Massa, és hasonló véleményen van Räikkönen is.

„Az újgenerációs autók miatt különösen izgalmas az idei szezon. Az új autók könnyen megcsúsznak, és Monacóban nincs hely a hibázásra”- vélekedett a 2007-es szezon világbajnoka.

000 facebook_banner.jpg

A Lotus és a Force India már százas szorzón felül van, mögéjük esett vissza a zsinórban háromszor nullázó McLaren 151-es odds-szal. Az eddigi 60 Monacói Nagydíjon 15-ször nyert McLarent vezető pilóta, és ezzel a wokingiak messze a legsikeresebbek ezen a helyszínen (a második helyen álló Ferrari nyolc győzelmet számlál). Ehhez képest Jenson Buttonra most 200-as szorzóval fogadhatunk.

 

FormaNet, Varga Viktória

 001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 fogadás monacói nagydíj formula-1