2014. máj 25.

F1 Rosberg rajt-cél győzelmet aratott Monacóban

írta: FormaNet
F1 Rosberg rajt-cél győzelmet aratott Monacóban

Nico Rosberg zsinórban másodjára diadalmaskodott Monacóban, és ezzel a bajnokságban visszavette a vezetést a másodikként célbaérő Lewis Hamiltontól. Harmadik helyen Daniel Ricciardót intette le a kockás zászló, míg csapattársa, Sebastian Vettel műszaki probléma miatt már a verseny elején kiállni kényszerült. A 61. Monacói Nagydíjat sok kiesés és kisebb-nagyobb balesetek színesítették, aminek köszönhetően a marussiás Jules Bianchi megszerezte első F1-es pontjait. 

 rosberg - monaco.JPG

 

Az érdekes szombati kvalifikáció után sokan arra számítottak, hogy a Mercedes versenyzői nem kímélik majd egymást a rajtnál, ehhez képest az élen nagyon simán elrajtolt a mezőny, és végül a verseny során sem történt semmiféle felfordulás, sőt valójában meglehetősen eseménytelenül telt az élmezőny monacói körözése.  Végül a Mercedes újabb kettős győzelmet aratott, Rosberg pedig pályafutásának ötödik futamgyőzelmét ünnepelhette. 

A rajtnál a két Mercedes megőrizte pozícióját, mögöttük azonban Daniel Ricciardo két helyet is bukott, Kimi Räikkönen pedig csapattársát és az ausztrált megelőzve feljött Sebastian Vettel mögé a negyedik helyre.

Nem volt baleset mentes az indítás – Jenson Button a Mirabeau-nál meglökte Sergio Pérez Force Indiáját, és a mexikói összetörte kocsiját, ami után rövid időre behajtott a biztonsági autó. Néhányan ezt kihasználták és máris letudták első kerékcseréjüket. (a versenyirányítás a leintés után vizsgálja Button és Pérez incidensét)

Pérez egyébként már a második kieső volt, Pastor Maldonado Lotusa ugyanis már a felvezető körben sem indult el, mint később kiderült, az üzemanyag-rendszer meghibásodás miatt. Itt azonban koránt sem ért véget a kiesők sora. A negyedik körben az újraindítás után Vettel autója lelassult, így Räikkönen már dobogós helyen folytatta útját Ricciardo és Alonso előtt. A Red Bull német bajnoka a csapatrádión arra panaszkodott, hogy egyes fokozatban ragadt a váltója.

A Ferrari spanyolja mögött Kevin Magnussen, Jean-Eric Vergne, Danyiil Kvjat, Nico Hülkenberg és Jenson Button autózott pontszerző helyeken, miközben a címvédő egy boxlátogatás után a mezőny végére tért vissza, de perceken belül csapata végleg behívta a garázsba.

Hamarosan újabb kiesővel bővült a lista, és motor probléma miatt a Toro Rosso újonca búcsúzott, így Hülkenberg és Button nyert egy-egy pozíciót, a williamses Valtteri Bottas pedig pontszerző helyre ugrott fel.

Az élmezőnyben nem sok esemény történt, hátul viszont Adrian Sutil gondoskodott az izgalmakról. A német versenyző remek előzéseket mutatott be ám a 25. körben az alagútból kifelé jövet elvesztett uralmát Sauberje felett, és alaposan összetörte a kocsit, ami miatt másodjára is behajtott a SafetyCar.

Nem sokkal Sutil balesete előtt a sereghajtók között három öt másodperces stop&go büntetést is kiosztottak a stewardok, mégpedig Jules Binachinak, Max Chiltonnak és Esteban Gutiérezznek, amiért rosszul sorakoztak fel a rajtrácsra. A három versenyzőt valószínűleg Maldonado hiányzása zavarta meg a rajt előtti helyezkedésnél.

A biztonsági autós fázis alatt szinte mindenki boxba hajtott, ahol egy veszélyes kiengedés miatt majdnem újabb baleset történt. A toro rossós Vergne majdnem elkaszálta Magnussen McLarenjét, ami miatt a francia később áthajtásos büntetést kapott.

Az újraindítás után a Mercedes pilótái változatlan sorrendben az élen maradtak, Räikkönen azonban egy szerencsétlenség után egészen a 14. helyig esett vissza. A finnek egy defekt miatt egymás után kétszer kellett meglátogatnia szerelőit – Twitteren a csapat azt írta, hogy egy Marussia ért hozzá Räikkönehez, és ez okozta a defektet.

A harmadik helyet Ricciardo vette át, mögötte maradt a kétszeres spanyol bajnok, az ötödik helyre pedig Massa ugrott fel, ő ugyanis nem járt kint a boxban. A top10 második felét Vergne, Hülkenberg, Magnussen, Button és Bottas alkotta, de ebből a sorból büntetése miatt Vergne kiesett, sőt az 52. körben a versenyből, miután Renault motorja elfüstölt.

Massa a 46. körben tudta le egyetlen kerékcseréjét, ami után a 11. helyre tért vissza, közvetlenül a már pontszerző helyig felzárkózó Räikkönen mögé.

Az 58. körben hetedik kiesőként Bottas is feladta a versenyét, füstölgő Mercedes motorja miatt, néhány kör után pedig Gutiérrez követte a finnt, miután a Rascasse-nál megpördült.

A sok kiesés miatt a marussiás Jues Bianchi a 10. helyen találta magát, de várt még rá egy újabb öt másodperces büntetés, mivel az elsőt a biztonsági autós fázis alatt töltötte le, ami szabálytalan, ezért a stewardok újra kiosztották. Ez a szabálytalanság a verseny hajrájában derült ki, így a francia végül a leintés után kapta meg az időbüntetést.

Az élen Hamilton a verseny során szinte egy pillanatig sem szakadt le Rosbergről, de minden igyekezete ellenére egyszer sem tudott támadni. Ráadásul 10 körrel a leintés előtt csapatának arra panaszkodott, hogy gondok vannak az egyik szemével, és a kellemetlenség miatt kissé le is lassult.

Mögöttük Ricciardo sokáig több mint 10 másodperccel maradt el, de Hamilton problémája után az ausztrál három másodpercen belül került a brit bajnokhoz. A negyedik helyen autózó Alonso nem tudott beleszólni a dobogós helyekért zajló harcba, de legalább nyugodt versenyt futott, hiszen az ötödik helyen autózó Hülkenberg már nagyon messze volt, sőt a német az utolsó percekben kört is kapott az élmenőktől. Ricciardo a hajrában beérte az előtte álló Mercedest, de hiába volt gyorsabb, Monacóban nem volt sok esélye Hamilton ellen, így meg kellett elégednie a harmadik hellyel.

Négy körrel a leintés előtt Räikkönen kálváriája tovább folytatódott. A finn a hajtűben Magnussennel ütközött, és bár mindketten folytatni tudták a versenyt, de Räikkönennek be kellett hajtania egy elsőszárnyért, így le is csúszott a pontszerzésről.

Rosberg idei második futamgyőzelme gyakorlatilag egy percig sem volt veszélyben, így a német zsinórban második monacói diadalát ünnepelhette, csapata pedig idei hatodik kettős győzelmét húzta be Hamilton második helyének köszönhetően. Ricciardo F1-es pályafutásának második dobogós helyezését szerezte meg, mögötte Alonso, Hülkenberg, Button, Massa, Bianchi, Grosjean és Magnussen volt a pontszerzők sorendje. A Marussia francia pilótája öt másodperces büntetése miatt Grosjean mögé került, de kilencedik helyével így első F1-es pontjainak örülhetett.

A leggyorsabb kört a hajrában friss gumikat kapó Räikkönen futotta meg 1:18.479-es idővel. 

000 facebook_banner.jpg

Monacói Nagydíj végeredménye:

 1.  Nico Rosberg       Mercedes              1:49:27.661
 2.  Lewis Hamilton     Mercedes                   +9.210
 3.  Daniel Ricciardo   Red Bull-Renault           +9.614
 4.  Fernando Alonso    Ferrari                   +32.452
 5.  Nico Hülkenberg    Force India-Mercedes        -1 kör
 6.  Jenson Button      McLaren-Mercedes            -1 kör
 7.  Felipe Massa       Williams-Mercedes           -1 kör
 8.  Romain Grosjean    Lotus-Renault               -1 kör
 9.  Jules Bianchi      Marussia-Ferrari            -1 kör
10.  Kevin Magnussen    McLaren-Mercedes            -1 kör
11.  Marcus Ericsson    Caterham-Renault            -1 kör
12.  Kimi Räikkönen     Ferrari                     -1 kör
13.  Kobajasi Kamui     Caterham-Renault           -3 kör
14.  Max Chilton        Marussia-Ferrari           -3 kör

Kiesők

     Esteban Gutiérrez  Sauber-Ferrari             59 kör
     Valtteri Bottas    Williams-Mercedes          55 kör
     Jean-Eric Vergne   Toro Rosso-Renault         50 kör
     Adrian Sutil       Sauber-Ferrari             23 kör
     Danyiil Kvjat      Toro Rosso-Renault         10 kör
     Sebastian Vettel   Red Bull-Renault            5 kör
     Sergio Perez       Force India-Mercedes        0 kör
     Pastor Maldonado   Lotus-Renault               0 kör

 A világbajnoki pontverseny állása a Monacói Nagydíj után: 

 1.  Nico Rosberg      122
 2.  Lewis Hamilton    118
 3.  Fernando Alonso   61
 4.  Daniel Ricciardo  54
 5.  Nico Hülkenberg   47
 6.  Sebastian Vettel  45
 7.  Valtteri Bottas   34
 8.  Jenson Button     31
 9.  Kevin Magnussen   21
10.  Sergio Pérez      20
11.  Felipe Massa      18
12.  Kimi Räikkönen    17
13.  Romain Grosjean   8
14.  Jean-Eric Vergne  4
15.  Danyiil Kvjat     4
16.  Jules Bianchi     2

Konstruktőrök: 
 1.  Mercedes              240
 2.  Red Bull-Renault      99
 3.  Ferrari               78
 4.  Force India-Mercedes  67
 5.  McLaren-Mercedes      52
 6.  Williams-Mercedes     52
 7.  Lotus-Renault         8
 8.  Toro Rosso-Renault    8
 9.  Marussia-Ferrari      2
10.  Sauber-Ferrari        0
11.  Caterham-Renault      0

 

FormaNet, Varga Viktória

 001_fórum logo.png

Szólj hozzá

verseny mercedes forma-1 rosberg monacói nagydíj formula-1