2014. jún 10.

F1 A Kanadai Nagydíj számokban

írta: FormaNet
F1 A Kanadai Nagydíj számokban

Daniel Ricciardo a Kanadai Nagydíj hétvégéjén megtörte a problémás versenyt futó Mercedesek győzelmi sorozatát, és feliratkozott a Formula-1 futamgyőzteseinek listájára. A két Ezüst Nyíl közül csak Nico Rosberg autója látta meg a kockás zászlót, mégpedig a 18 pontot érő második helyen. Sebastian Vettel harmadik helyén köszönhetően a címvédő alakulat idén először kettős dobogós eredményt ünnepelhetett. 

 daniel ricciardo - canada.JPG

A szezon hetedik versenyhétvégéjének nagy részében egyértelmű volt a Mercedes dominanciájának folytatása, miután a brackley-i gárda zsinórban hetedik alkalommal bérelte ki a rajtrács első sorát. A pole pozíciót Monaco után ismét Nico Rosberg kaparintotta meg, idén harmadjára, összességében pedig hetedik alkalommal. A német ezzel a rajtelsőségek statisztikájában jelenleg a 37. helyet bérli Jacques Laffite mellett, és további egy pole-lal beéri Jenson Buttont, Riccardo Patresét és John Surtees-t.

A vasárnapi verseny nem maradt drámák nélkül, melyek többek között a Mercedes versenyzőit is érintették. Lewis Hamilton műszaki probléma miatt idén második alkalommal fejezte be idő előtt a futamot, Nico Rosberg pedig a hajrában elvesztette első helyét, és ezzel megtört a szezon kezdete óta tartó Mercedes uralom.

A győztes a hatodik helyről rajtoló Daniel Ricciardo lett, aki F1-es pályafutásának első diadalát ünnepelhette, és a 105. pilóta lett, aki győzni tudott a szériában. Jack Brabham, Alan Jones és Mark Webber után ő lett a negyedik nagydíj győztes ausztrál versenyző, és nem mellesleg Pastor Maldonado 2012-es barcelonai diadala óta Ricciardo az első új futamgyőztes az F1-ben.

A Red Bull ausztrál versenyzője most olyan nevekhez csatlakozott, mint Gilles Villeneuve, Thierry Boutsen, Jean Alesi, Lewis Hamilton és Robert Kubica, akik mindannyian Montreálban szerezték meg életük első királykategóriás győzelmét.

Ricciardo győzelme egyben a címvédő Red Bull idei első győzelme volt, és az 1986 óta a Renault turbómotorok első diadala. Akkor Detroitban Ayrton Senna nyert a Lotus-Renault-val.

A Mercedesnek „vigaszdíjként” a hetedik zsinórban megszerzett dobogós helyezés jutott Nico Rosberg második helyének köszönhetően. A 28 esztendős német 18. dobogós eredményét szerezte meg az F1-ben, és Fernando Alonso valamint Nico Hülkenberg mellett ebben a szezonban eddig minden alkalommal pontszerző lett.

A pódium harmadik fokára Sebastian Vettel állhatott fel. A címvédő idén másodjára ért célba a top3-ban, összességében pedig 64. alkalommal ünnepelhetett dobogós helyezést, mellyel jelenleg az örökranglista hetedik helyét foglalja el. Négy további dobogós eredménnyel beéri a hatok helyen álló Rubens Barrichellót.

Felipe Massa montreáli versenyének csúnya vége lett, de a Sergio Pérezzel való ütközése előtt a verseny leggyorsabb körét megfutotta. A brazil összességében 15. leggyorsabb körét jegyezte - a mostani hétvége előtt a legutolsót még 2011-ben, a Magyar Nagydíjon futotta meg. Massa két kör erejéig az élen is autózott Kanadában, amivel ő lett az első a mezőnyből, aki a Mercedes ezen sorozatát is megszakította, hiszen eddig Lewis Hamilton és Nico Rosberg kivételével senki nem autózott az élen 2014-ben. Természetesen a verseny hajrájában Daniel Ricciardo is csatlakozott ehhez a „klubbhoz”.

Élen töltött körök száma – 2014:

Lewis Hamilton: 227

Nico Rosberg: 206

Daniel Ricciardo: 3

Felipe Massa: 2

Nem csak a Mercedesnél, de a sereghajtók között is megszakadt egy remek sorozat. A marussiás Max Chilton egészen múlt vasárnapig minden Formula-1-es versenyén meglátta a kockás zászlót, ám életének 26. nagydíja ezúttal már a start utáni pillanatokban véget ért. 

Arctica sportnapszemüveg

Pole pozíciók száma hét versenyt követően:

Lewis Hamilton: 4

Nico Rosberg: 3

Győzelmek száma hét versenyt követően

 Lewis Hamilton: 4

 Nico Rosberg: 2

Daniel Ricciardo: 1

 Dobogós helyezések száma hét versenyt követően:

 Nico Rosberg: 7

 Lewis Hamilton: 5

 Daniel Ricciardo: 3

Sebastian Vettel: 2

 Kevin Magnussen, Jenson Button, Sergio Pérez, Fernando Alonso: 1

Leggyorsabb körök:

Nico Rosberg: 3

Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen, Felipe Massa: 1

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

 

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

statisztika forma-1 formula-1 kanadai nagydíj