2014. júl 23.

F1 Fogadjunk? - Hungaroringi esélyek

írta: FormaNet
F1 Fogadjunk? - Hungaroringi esélyek

A nyári szünet előtti utolsó versenyhez érkezett a száguldó cirkusz, ami hagyományosan a Magyar Nagydíj. Hungaroring ezen a hétvégén 29. alkalommal látja vendégül a királykategóriát, és eddigi történelme során a csapatok közül McLaren mondhatja magát a legsikeresebbnek ezen a pályán. Egyéniben Lewis Hamiltonnak vannak itt a legjobb győzelmi mutatói, a mezőny világbajnoki közül pedig egyedül Sebastian Vettel nem tudott még nyerni a mogyoródi helyszínen.

hungaroring_1.JPG

A Hungaroring győzelmi statisztikáját Michael Schumacher és Lewis Hamilton vezeti 4-4 győzelemmel, így a jelenlegi mezőnyből a Mercedes brit bajnoka mondhatja magát a legsikeresebbnek ezen a pályán. Bár legutóbb, Hockenheimben egy balszerencsés kvalifikáció "segítségével" ismét alulmaradt csapattársával, Nico Rosberggel szemben, ennek ellenére a fogadóirodáknál továbbra is ő a favorit. Hamilton 1.8-as, míg Rosberg 2.4-es oddsot kapott erre a hétvégére. A német még nem volt dobogós Magyarországon – eddigi legjobb eredménye egy negyedik hely volt még 2009-ben egy Williams volánja mögött.

Hamilton a szombati balesete után még kicsit fájlalta a hátát, ami miatt fizikoterapeuta segítségét is igénybe vette, ami pedig a balszerencsét illeti, ezen is dolgozik: „Talán meg kellene látogatnom egy indiánt, vagy meg kéne simogatnom Buddha hasát. Ki kéne próbálnom különböző vallási szertartásokat, hogy szerencsém legyen”- viccelődött a brit pilóta.

toto wolff.JPGDe nem csak Hamilton él át balszerencsés napokat, ugyanis a Mercedes főnöke, Toto Wolff a napokban biciklis balesetet szenvedett, melynek következtében több helyen is eltört a karja, de ez nyilván nem befolyásolja majd a csapat munkáját már csak azért sem, mert Wolff sérülése ellenére ott lesz a Magyar Nagydíjon.

A Williams Hockenheimben felért a bajnoki tabella harmadik helyére, a bukmékereknél pedig immár a második legesélyesebb alakulatnak számít a Red Bullt (9-es odds) és a Ferrarit (23-as odds) megelőzve 8-as szorzóval követi a Mercedest. Valtteri Bottas három dobogós helyezése után nem csak csapattársát, Felipe Massát előzte meg ezen a listán, de az energiaitalosok pilótáit is. A finn tehetség győzelmére 15-ös szorzóval fogadhatunk, őt követi Daniel Ricciardo és Sebastian Vettel egyformán 21-21-szeres szorzóval, a kissé peches Massa hungaroringi győzelméért pedig pénzünk 26-szorosát nyerhetjük. A négy versenyző közül még senki nem állt a dobogó legfelső fokán hazánkban, legsikeresebbnek a címvédő mondhatja magát két harmadik- és egy második hellyel.

A bajnoki tabella harmadik helyén álló Ricciardo érdekes véleményt fogalmazott meg pályánkról a csapat futamelőzetesében: "Mindig élvezem a Hungaroringet, bár nem azért, mert olyan szűk és kanyargós, ami miatt talán nem is annyira ideális egy nagydíj rendezésére. Olyan mint Monaco, csak falak nélkül. Egyike azon furcsa helyszíneknek, ahol remek dolog vezetni, de versenyezni talán kevésbé. Az időmérő edzésen nagyszerű, amikor kevés az üzemanyag és friss gumikon vezetünk rajta – egy pillanatra sem lehet kihagyni. A versenyen viszont nehéz az előzés, mert a pálya nagyon keskeny és a sok kanyar izgalmas keveréke nem ad sok lehetőséget az előzésre. A DRS persze valamelyest javít a dolgokon, és az 1-es kanyar, valamint a lejtős rész elég izgalmas lehet.”

alonso 2003 hungaroring.JPGNagy általánosságban a Ferrari sem tündököl ezen a helyszínen, hiszen a győzelmi listán öt futamgyőzelemmel  csak a harmadik helyet foglalják el a McLaren (11 győzelem) és a Williams (7 győzelem) mögött. Legutóbb éppen tíz évvel ezelőtt,  2004-ben, Michael Schumachernek köszönhetően hallhatott itt olasz himnuszt a közönség. A csapat jelenlegi versenyzői mindketten nyertek már egy-egy Magyar Nagydíjat, Kimi Räikkönen még 2005-ben mclarenes színekben, míg Fernando Alonso első F1-es diadalát ünnepelte nálunk 2003-ban a Renault versenyzőjeként. A maranellóiak jelenlegi formáját nézve kellene egy kis galiba egy esetleges Ferrari győzelemhez, házon belül pedig egyértelműen a spanyol klasszis a favorit. A mezőnyben már csak Räikkönennek nem sikerült egyszer sem csapattársa előtt célba érnie idén, és talán ennek is köszönhető, hogy erre a hétvégére majdnem ötször kisebb esélyt adnak neki a győzelemre, mint Alonsónak. A Jégember a fogadási listán már a McLaren és a Force India versenyzőivel „vetélkedik”, 201-es odds-szal, míg Alonso diadalára 41-es a szorzó.  

 

A Hungroring győzelmi listáját vezető McLaren jelenleg csak a hatodik legesélyesebb csapat 67-es odds-szal. Alonsóhoz hasonlóan Jenson Button is itt szerezte meg F1-es pályafutásának első diadalát (2006) a Honda pilótájaként, és azóta még egyszer, 2011-ben a McLarennel megismételte ezt a sikert a mogyoródi versenypályán. A bukmékerek 151-szeres pénzt ajánlanak a brit bajnok győzelméért, míg csapattársa, Kevin Magnussen ugyanannyi esélyt kapott, mint a Ferrari finn pilótája (201.0). A dán újonc a World Series by Renault 3.5 sorozatból már ismeri és nagyon kedveli pályánkat, Button pedig szívesen nosztalgiázott a csapat futamelőzetesében.

„A Magyar Nagydíj több szempontból is különleges számomra. Első győzelmemet itt szereztem meg még 2006-ban – azon a napon minden úgy alakult, ahogy elképzeltem, majd a 200. nagydíjamat sikerült megnyernem éppen itt a Hungaroringen. Ez egy érzelmekkel teli nap volt, és visszagondolva 2011-re, el sem hiszem, hogy azóta már majdnem hatvan verseny eltelt”- emlékezett vissza a különleges magyarországi pillanatokra Button, aki tavaly hetedikként látta meg a kockás zászlót a nyári szünet előtti utolsó futamon.

jenson button 2006 hungaroring.JPG

A Hockenheimben mindkét autóval pontot szerző Force India a bajnoki tabellán ugyan két ponttal  megelőzi a McLarent, itt viszont hajszál pontosan ugyanazokat az esélyeket kapta, mint a wokingi gárda. A csapat győzelmére 67-es szorzóval lehet fogadni, míg a versenyzők közül az eddigi minden idei nagydíjon pontszerző helyen célba érő Nico Hülkenberg 151, csapattársa, Sergio Pérez pedig 201-es oddsot kapott. 2013-ban Pérez a McLarennel a két pontot érő kilencedik helyen ért célba, Hülkenberg pedig éppen lecsúszott a pontszerzésről a Sauberrel. Ami a csapatot illeti, tavaly hidraulikus hiba miatt mindkét autónak idő előtt fel kellett adnia a hungaroringi versenyt.

A mezőny másik felében nem változott a sorrend – a kiscsapatok közül továbbra is a Toro Rosso áll az élen 251-es odds-szal, egy esetleges Lotus győzelemre már ennek a kétszeresét fizetnék. A Sauber és a Marussia ezren felüli szorzóval szerepel a fogadási listán, a Caterham pedig 2500-as oddsot érdemelt ki.

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

tipp forma-1 hungaroring magyar nagydíj formula-1