2014. júl 29.

F1 A Magyar Nagydíj számokban

írta: FormaNet
F1 A Magyar Nagydíj számokban

 A 29. Magyar Nagydíj nem csak a versenypályán zajló történésekben, de a statisztikákban is eseménydúsra sikerült. Többek között idén először fordult elő, hogy a jelenlegi mezőny minden világbajnoka pontszerző helyen ért célba, és ebben az évben olyan sem történt még, hogy Nico Rosberg végigfusson egy versenyt és ne a top3-ba végezzen. A Ferrari versenyzői mindketten idei legjobb eredményüket szállították, a Force India viszont 28 nagydíj után most először esett ki egy futamon mindkét autójával...

2014 - magyar nagydíj.JPG

 

Három korábbi magyarországi Formula-1-es versenyén Daniel Ricciardónak még a legjobb tíz közé sem sikerült beverekednie magát, negyedik nekifutásra azonban meg sem állt a dobogó legfelső fokáig. A negyedik helyről rajtolva, remek stratégiával és agresszív versenyzéssel F1-es pályafutásának második diadalát gyűjtötte be a Hungaroringen. Ekső futamgyőzelmét, Kanadában a rajtrács hatodik helyéről indulva nyerte meg, a vezetést pedig az utolsó három körben vette át, éppúgy, mint most a mogyoródi pályán.

A Formula-1 történelmében ő a kilencedik olyan pilóta, aki első két F1-es győzelmét nem az első három rajthely valamelyikéről aratta. Legutóbb Kimi Räikkönen tudta ezt megcsinálni, aki első futamgyőzelmét (2003,Malajzia) a hetedik rajtpozícióból érte el, a másodikat (2004,Belgium) pedig a 10. helyről.

A futamgyőzelmek statisztikájában Ricciardo lett a 73. versenyző, aki egynél többször tudott elsőként célba érni a szériában, és jelenleg éppen annyi győzelmet számlál, mint Wolfgang von Trips, Patrick Depailler, Jean-Pierre Jabouille és Elio de Angelis .

Nem mellesleg a szezon felénél a Mercedes pilótáink kívül ő az egyetlen, aki  a dobogó tetején pezsgőzhetett idén. Jelenleg a harmadik helyet foglalja el a bajnoki pontversenyben, és 43 pontos előnyben van csapattársával, a négyszeres világbajnok Sebastian Vettellel szemben. Erre a szezon elején valószínűleg nem sokan fogadtak volna.

A győztes Red Bull mögött másodikként Fernando Alonsót intette le a kockás zászló, akinek ez volt idei második dobogós helyezése. A spanyol összességében 97. dobogós eredményének örülhetett, így mindössze további három sikeres szereplés választja el attól, hogy belépjen a „százasok” elit klubbjába, ahol jelenleg mindössze két bajnok foglal helyet. A dobogós helyezések örökranglistáján Michael Schumacher és Alain Prost áll az első két helyen – 155 ill. 106 dobogóval. Alonso jelenleg a harmadik, Ayrton Senna (80) és Kimi Räikkönen (77) előtt.

Első F1-es győzelmének helyszínén Alonso lett idén a harmadik pilóta (Ricciardo és Valtteri Bottas után), aki legalább egy Mercedes előtt tudott célba érni ebben az évben (Kivéve azokat az eseteket, mikor valamelyik Mercedes kiesett)

 A mai napon 33. születésnapját ünneplő spanyol bajnok egyébként idei legjobb eredményét érte el a Hungaroringen, csakúgy, mint hatodik helyen célba érő márkatársa, Kimi Räikkönen. A második és a hatodik helynek köszönhetően a Ferrari újra átvette a harmadik helyet a konstruktőri tabellán.

Egy ideig úgy tűnt, hogy talán Lewis Hamilton lehet az első olyan versenyző az F1 történelmében, aki a boxutcából indulva futamgyőzelmet arat, de végül a brit bajnoknak meg kellett elégednie az így is lenyűgöző harmadik hellyel. Hamilton harmadik helye egyben karrierének 63. F1-es dobogós helyezése volt, így már csak egy további dobogó választja el az örökranglista hetedik helyén álló Sebastian Vetteltől.

Csapattársa, Nico Rosberg éppen csak lecsúszott a top3-ról, így idén ez volt az első alkalom, hogy a német versenyző  – abban az esetben amikor célba ért – nem pezsgőzhetett a dobogón. A Hungaroringen ezúttal pályafutásának 10. pole pozíciójával és nyolcadik leggyorsabb körével gazdagította királykategóriás statisztikáját. A nyári szünet előtt továbbra is Rosberg vezeti a világbajnoki pontversenyt, de ezzel az eredménnyel 11 pontra csökkent az előnye Hamiltonnal szemben.

A 29. Magyar Nagydíjon a jelenlegi mezőny mind az öt világbajnoka pontszerző helyen ért célba, ami idén első alkalommal fordult elő.

Nico Hülkenberg és Sergio Pérez kiesésével a Force India csalódottan hagyta el hazánkat, nem mellesleg 28 nagydíjjal ezelőtt, a tavalyi Maláj Nagydíjon történt meg utoljára velük, hogy egyetlen autójuk sem lépte át a célvonalat. Hülkenberg nullázása egyben azt is jelenti, hogy a mezőnyből már csak Fernando Alonso mondhatja el magáról, hogy eddig minden versenyen pontot szerzett 2014-ben.

Kaotikus verseny, meglepetés eredmények ide vagy oda, a Sauber nem tudta kihasználni ezeket a körülményeket sem, így ebben az évben még mindig nem tudott pontot szerezni a csapat. Adrian Sutil ugyan most nagyon közel került hozzá, hiszen a 11. helyen ért célba, mindössze szűk egy másodperccel lemaradva a 10. helyen befutó Jenson Buttontól. 

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

statisztika forma-1 hungaroring magyar nagydíj formula-1