2014. aug 27.

F1 A Belga Nagydíj számokban

írta: FormaNet
F1 A Belga Nagydíj számokban

Az izgalmas Magyar Nagydíj, majd a hosszú nyári szünet után az elmúlt hétvégén egy eseménydús, botránytól sem mentes Belga Nagydíjjal folytatódott a 2014-es szezon. A Mercedes egy biztosnak tűnő kettős diadalt bukott el, nevető harmadikként pedig Daniel Ricciardo pályafutásának harmadik futamgyőzelmét ünnepelhette Spában. Nico Rosberg második helyével növelte előnyét a bajnoki összetettben, míg Valtteri Bottas idei negyedik dobogós eredményét szállította csapatának, a Williamsnek…

belga gp 2014.JPG

 

A Belga Nagydíj szombati napján Nico Rosberg idei hetedik-, F1-es pályafutásának 11. rajtelsőségét húzta be, mellyel ebben a statisztikában megelőzte a széria posztumusz világbajnokát, Jochen Rindtet, és további egy pole választja el attól, hogy belépjen ezen az örökranlistán a top30 közé.

A két Mercedes korai ütközését végül a Red Bull ausztrál pilótájának, Daniel Ricciardónak sikerült győzelemre váltania. A 25 esztendős tehetség idei harmadik diadalát aratta, ami mindössze eggyel kevesebb annál, amit a bajnokságot vezető Rosberg számlál 2014-es győzelmi listáján. Nem mellesleg Ricciardo hungaroringi sikere után most duplázott, amire ebben az évben még a bajnoki éllovas sem volt képest. A mezőnyből egyedüliként Lewis Hamiltonnak sikerült eddig sorozatban több (négy) futamgyőzelmet aratnia idén.

A 25 esztendős mosolygós ausztrál újabb győzelmével megerősítette harmadik helyét a bajnokságban, 35 pontra megközelítette az előtte álló Hamiltont és 64 egységgel marad el a listavezető Rosbergtől. Ricciardo a legutóbbi 10 versenyen mindannyiszor értékes pontokat gyűjtött a felzárkózáshoz, sőt a sorozatos pontszerzések terén a mezőnyből egyedüliként Fernando Alonso előzi meg, hiszen a spanyol idén eddig minden futamon a top10-ben végzett.

Jack Brabham 1960-as belgiumi győzelme után Ricciardo volt az első ausztrál, aki nyernie tudott Spa-Francorchamps-ban, és sikerével a Red Bull Racing 50. győzelmét aratta le. Az energiaitalosok ezt az 50 győzelmet mindössze öt év alatt, pontosabban 103 versenyen szedték össze. Ezt a sikerszériát még Sebastian Vettel nyitotta meg 2009-ben, Kínában.  

Rosbergnek meg kellett elégednie a második hellyel, ami egyben 21. dobogós helyezése volt a királykategóriában, és amivel jelenleg 29 pontos előnnyel vezeti a bajnoki pontversenyt, csapattársa előtt, aki idén harmadik alkalommal nem láthatta meg a kockás zászlót.

A verseny leggyorsabb körét is Rosberg futotta meg, immár F1-es karriere során kilencedik alkalommal, és ezzel az örökranglistán olyan neveket ért be mint Denny Hulme, Ronnie Peterson és Jacques Villeneuve.

A Mercedes német versenyzője mögött Valtteri Bottas szelte át a célvonalat, és ezzel a Williams finn pilótája a legutóbbi öt nagydíjból negyedik alkalommal állhatott fel a dobogóra. A Williams legutóbb 2002-ben ért el dobogós helyezést Spában, Juan Pablo Montoya harmadik helyének köszönhetően. Bottas nem mellesleg már most annyi dobogós eredményt szerzett csapatának, mint amit 2007 és 2013 között összesen fel tudtak mutatni.

Bottas sikere Kimi Räikkönen vesztesége volt, aki így éppencsak lecsúszott a dobogó harmadik fokáról. A finn bajnok így is elégedett lehet, hiszen immár nem mondhatják el róla, hogy ebben az évben még egyszer sem győzte le saját csapattársát a futamokon. Mindemellett Spában elért negyedik helye egyben idei legjobb eredménye. 

Ricciardo, Rosberg és Bottas dobogós helyezése egyben azt is jelenti, hogy idén Belgiumban egy világbajnok sem pezsgőzött a pódiumon.  Ilyen legutóbb a 2010-es Monacói Nagydíjon fordult elő, amikor Mark Webber, valamint a később világbajnok csapattárs, Sebastian Vettel, illetve a renault-s Robert Kubica ünnepelt. Bár a 2014-es szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon sem állt világbajnok a dobogón, ám Ricciardo későbbi kizárásával Jenson Button lépett előre a harmadik helyre.

A rajtrács másik végén a Kobajasi Kamui helyére beugró Andre Lotterer a valaha volt egyik legrövidebb debütáló F1-es futamát futotta. Mindössze egy kört teljesített, mielőtt a Caterham felmondta alatta a szolgálatot. A 32 esztendős és 287 napos Lotterer volt a legidősebb újonc 1995 óta, amikor Giovanni Lavaggi 37 évesen és 191 naposan rajthoz állt a Német Nagydíjon.

Pole pozíciók száma 12 nagy után

Nico Rosberg: 7 

Lewis Hamilton: 4

Felipe Massa: 1

Futamgyőzelmek száma 12 nagydíj után

Lewis Hamilton: 5 

Nico Rosberg: 4 

Daniel Ricciardo: 3

Dobogós helyezések száma 12 nagydíj után

Nico Rosberg: 10

Lewis Hamilton: 9

Daniel Ricciardo: 6

Valtteri Bottas: 4

Sebastian Vettel, Fernando Alonso: 2

Kevin Magnussen, Jenson Button, Sergio Pérez: 1

Leggyorsabb körök száma 12 nagydíj után

Nico Rosberg: 5

Lewis Hamilton: 3

Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen, Felipe Massa, Sergio Pérez: 1

 

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

statisztika forma-1 spa belga nagydíj formula-1