2014. sze 07.

F1 Hamilton nyert, Massa idei első dobogós helyezését ünnepelte Monzában

írta: FormaNet
F1 Hamilton nyert, Massa idei első dobogós helyezését ünnepelte Monzában

A botrányos Belga Nagydíj után egy magabiztos kettős győzelemmel tért vissza a Mercedes csapata, Lewis Hamilton pedig egy nehéz rajt után szerezte meg pályafutásának 28. F1-es győzelmét csapattársa, Nico Rosberg előtt. Felipe Massa idei első dobogós eredményének örülhetett Monzában, míg a Ferrarinak mindössze egy kilencedik hellyel kellett megelégednie hazai versenyén, sőt Fernando Alonso idén először pont nélkül maradt, miután ERS hiba miatt kiesett a versenyből.

lewis hamilton - monza.JPG

A Mercedes versenyzői közül Monzában Lewis Hamiltonnak sikerült megszereznie a rajtelsőséget, míg a listavezető márkatárs, Nico Rosberg csak a második helyről várhatta az 53 körös Olasz Nagydíjat. Mögöttük a második és harmadik sorban is Mercedes motoros autók sorakoztak fel, előbb a két Williams, majd két McLaren. Hazai pályán a Ferrari autói csak a hetedik és a 11. rajtkockából indulhattak, köztük a Red Bullok és a force indiás Sergio Pérez foglalt helyet.

A vasárnapi verseny ideális időben, 25 fokos melegben kezdődött, és bár előzőleg az időjósok nem tartották kizártnak, hogy közbeszólhat némi csapadék, ám ennek semmi jele nem volt a futam alatt.

A pole-ból induló Hamilton rosszul kapta el a rajtot, és egészen a negyedik helyig csúszott vissza, de még ennél is rosszabbul járt a harmadik helyről rajtoló Valtteri Bottas, aki nagyon beragadt, és egészen a  11. helyig esett vissza. Rosberg az élre állt, mögé pedig a három pozíciót nyerő Kevin Magnussen McLarenje zárkózott fel, majd következett Felipe Massa a harmadik helyen. Az első kör végén a top3 mögött Hamilton, Vettel, Button, Alonso, Pérez, Hülkenberg és Räikkönen volt  pontszerzők sorrendje.

Rosberget az élen senki nem zavarta, Massa azhonban egy hibának köszönhetően vészesen közel került a második helyen autózó dán riválishoz. Magnussen a Curva Grandénál szélesítette ki a kanyart, így a williamses üldözője , sőt pillanatokon belül Hamilton is megérkezett a nyakukára. Az ötödik körben a McLaren újoncát mindkét rutinos róka levadászta, miközben hátrébb az utolsó pontszerző helyeken is folyt a küzdelem a mezőny két finn versenyzője között.

A 10. körben Hamilton Massát is könnyedén letudta, és a csapattárs nyomába eredet, aki ráadásul egy nagyobb hibával kb másfél másodpercet vesztett. Amikor a brit bajnok megkezdte az üldözést, Rosberg nagyjából két másodpercces előnnyel rendelkezett, ami aztán fokozatosan elolvadt -öt körrel később már csak másfél másodperc volt. Közben a rajtot elrontó Bottas látványos manőverekkel hámozta át magát versenytársain, és néhány körön belül Räikkönent, Pérezt, Alonsót is Buttont is elkapta, a 20. körben pedig már a negyedik helyen autózó Magnussent üldözte. A dán nem vitatkozott az érkező Williamsszel, így Bottas a 21. körben már Rosberg, Hamilton és Massa hármasa után eredet.

Mindeközben megkezdődött a kerékcserék első – és egyben utolsó - hulláma. Az élemnők közül elsőként Massa látogatta meg szerelőit a 24 körben, majd egy körrel később Rosberg és Bottas  is követte a brazil példáját. Hamilton rövid időre átvette a vezetést, de a 26. körben ő is váltott.

Rosberg megtartotta vezető helyét, illetve a Williamsek között sem változott a felállás, sőt Bottas elég rossz ütemben tért vissza a pályára, és Vettel valamint Magnussen is megelőzte, azaz a hatodik helyről kellet ismét megkezdenie a felzárkózást.

A kiállás után Hamilton 1.8 másodperces hátrányban kezdte újra az üldözést, két körrel később pedig már csak 0.7 másodperc volt a kettőjük közti különbség. A brit nagyon kemény menetbe kezdett, de nem volt nagyon nehéz dolga. Valószínűleg a nagy nyomásnak köszönhetően a 29. körben ugyanis Rosberg másodjára is elrontotta az első sikánt, így a két Mercedes mindenféle affér nélkül helyet cserélt, Hamilton pedig néhány kör után magabiztos előnyt szedett össze.

A helycserével egyidőben Alonso feldani kényszerült a Ferrari hazai versenyét, miután autója egyszerűen megadta magát, így idén először pont nélkül maradt. Később a spanyol elmondta, hogy az energiavisszanyerő rendszer hibája miatt fejezte be idő előtt a futamot. Alonso volt a verseny második kiesője, a marussiás Max Chilton után, aki még a verseny elején a Roggia sikánnál kicsúszott és gumifalban kötött ki.

Az verseny hajrájára az élen már nem maradt izgalom, miután Hamilton bő négy másodperces előnyt autózott ki. Hátrébb Bottas visszaverekedte megát harmadik helyen autózó csapattársa mögé, de a két Williams már nagyjából 17 másodperces lemaradásban volt. Massa sok-sok balszerencs után ezúttal magabiztosan száguldott idei első dobogós helyezése felé. 

A pontszerző helyeken azért még látványos csaták alakultak ki a futam utolsó etapjában – nem csak Bottas menetelése, de Pérez és Button körökön át tartó párharca, illetve Daniel Ricciardo agresszív felzárkózása is kellő izgalmakat hozott. 

Az ausztrál Button, Pérez és Magnussen levadászása után, a 47. körben már az ötödik helyen autózó csapattársát támadta, és néhány kanyarral később könnyedén körbe is autózta. Az 1-es számú Red Bullon ugyanis már eléggé elhasználódtak az abroncsok, mivel a mezőnyből az elsők között állt ki egyetlen kerékcseréjére. Két körrel a leintés előtt igen nehéz helyzetbe is került, miután üldözői megérkeztek mögé, ám végül sikerült megőriznie hatodik helyét Magnussen, Pérez, Button és Räikkönen előtt.

monza dobogó.JPG

A nagy csaták közben egy büntetés is becsúszott, mégpedig a McLaren dán újoncának, aki egy alkalommal Bottast szorította le a pályáról, amiért egy öt másodperces szankcióval kellett szembenéznie. Mivel több kerékcseréje már nem volt, így Magnussennél ez az öt másodperc a futam után adódott hozzá az időhöz. Ezzel együtt a hetedik helyről végül a 10-re csúszott vissza. 

A verseny leggyorsabb körét - 1:28.004 - Lewis Hamilton futotta meg. A brit idei hatodik futamgyőzelmével 22 pontra közelítette meg a bajnokság éllovasát. Ricciardo maradt a harmadik helyen, Alonso negyedik helyét viszont az utóbbi futamokon igazán remekül teljesítő Bottas vette át a bajnoki csatában. 

000 facebook_banner.jpg

 Olasz Nagydíj végeredménye

       VersenyzőCsapat idő/hátrány
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:19:10.236 
2 Nico Rosberg Mercedes 3.175
3 Felipe Massa Williams/Mercedes 25.026
4 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 40.786
5 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 50.309
6 Sebastian Vettel Red Bull/Renault 59.965
7 Sergio Perez Force India/Mercedes 1:02.518
8 Jenson Button McLaren/Mercedes 1:03.063
9 Kimi Raikkonen Ferrari 1:03.535
10 Kevin Magnussen McLaren/Mercedes 1:06.171
11 Daniil Kvyat Toro Rosso/Renault 1:11.184
12 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1:12.606
13 Jean-Eric Vergne Toro Rosso/Renault 1:13.093
14 Pastor Maldonado Lotus/Renault 1 kör
15 Adrian Sutil Sauber/Ferrari 1 kör
16 Romain Grosjean Lotus/Renault 1 kör
17 Kamui Kobayashi Caterham/Renault 1kör
18 Jules Bianchi Marussia/Ferrari 1 kör
19 Esteban Gutierrez Sauber/Ferrari 2 kör
20 Marcus Ericsson Caterham/Renault 2 kör
- Fernando Alonso Ferrari
- Max Chilton Marussia/Ferrari

Később tovább módosult a sorrend, miután a Sauberes Esteban Gutiérrez 20 másodperces büntetést kapott, és ezzel a legutolsó helyen zárta az Olasz Nagydíjat. A mexikói a 16. pozícióért harcolt, és egy előzési manőver közben összekoccant Romain Grosjean Lotusával, aminek következtében defektet is kapott. Végül utolsó előtti lett, de a büntetés után helyet cserélt a caterhames Marcus Ericssonnal. 

Egyéni világbajnoki pontverseny állása az Olasz Nagydíjat követően

1 Nico Rosberg 238
2 Lewis Hamilton 216
3 Daniel Ricciardo 166
4 Valtteri Bottas 122
5 Fernando Alonso 121
6 Sebastian Vettel 106
7 Jenson Button 72
8 Nico Hulkenberg 70
9 Felipe Massa 55
10 Kimi Raikkonen 41
11 Sergio Perez 39
12 Kevin Magnussen 38
13 Jean-Eric Vergne 11
14 Romain Grosjean 8
15 Daniil Kvyat 8
16 Jules Bianchi 2
17 Adrian Sutil 0
18 Marcus Ericsson 0
19 Pastor Maldonado 0
20 Esteban Gutierrez 0
21 Max Chilton 0
22 Kamui Kobayashi 0

Konstruktőri pontverseny állása az Olasz Nagydíjat követően

1 Mercedes 454
2 Red Bull/Renault 272
3 Williams/Mercedes 177
4 Ferrari 162
5 McLaren/Mercedes 110
6 Force India/Mercedes 109
7 Toro Rosso/Renault 19
8 Lotus/Renault 8
9 Marussia/Ferrari 2
10 Sauber/Ferrari 0
11 Caterham/Renault 0

 

FormaNet, Varga Viktória

 001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes forma-1 hamilton monza formula-1 olasz nagydíj