2014. nov 04.

F1 Az Amerikai Nagydíj számokban

írta: FormaNet
F1 Az Amerikai Nagydíj számokban

A Mercedes az Amerikai Nagydíjon is befoghatatlan volt, és a szezon előtt két futammal a brackley-i gárda összesen 14 győzelmet, ebből tíz kettős diadalt jegyez. Ez utóbbi statisztikában a csapat beérte a McLaren 1988-as rekordját, amikor Ayrton Senna és Alain Prost tíz kettős futamgyőzelmet szerzett csapatának. További egy első hellyel az egy szezon belül aratott győzelmek statisztikájában is a legjobbak közé léphetnek, hiszen eddig csak a McLaren (1988) és a Ferrari (2002, 2004) tudott 15 versenyt megnyerni egy idényben…

mercedes - austin.JPG

 

Úgy tűnik Lewis Hamilton számára nincs megállás, miután vasárnap Austinban zsinórban ötödik futamgyőzelmét ünnepelhette. A brit bajnok az Olasz Nagydíj óta nem talált legyőzőre, összességében pedig idei 10. győzelmét söpörte be. Ennél is figyelemreméltóbb eredmény, hogy a futamgyőzelmek örökranglistáján - pályafutásának 32. F1-es diadalával - maga mögé utasította Nigel Mansellt, és beérte egykori csapattársát, a kétszeres világbajnok Fernando Alonsót. Ezen a listán már csak négyen állnak előtte: Michael Schumacher (91), Alain Prost (51), Ayrton Senna (41) és Sebastian Vettel (39).

Érdekesség, hogy vasárnapi győzelme napra pontosan hat évvel azután történt, hogy Brazíliában drámai pillanatok közepette megnyerte első világbajnoki címét (2008).

Hamilton jelenleg 24 pontos előnnyel vezeti a bajnoki pontversenyt csapattársa, Nico Rosberg előtt, akinek egy pole pozíció után csak a második hely jutott idén immár 10. alkalommal. A szezon utolsó két futamán még 75 pont szerezhető, azaz a németnek maradt még esélye megszerezni a vb trófeát.

Nem úgy Daniel Ricciardónak, aki immár matematikailag is kiesett a világbajnoki csatából. A Red Bull ausztrál tehetsége idén eddig összesen nyolcszor állt dobogón, ezen belül pedig ötödik alkalommal végzett a harmadik helyen.

daniel ricciardo - austin.JPG

Csapattársa, Sebastian Vettel szintén figyelemreméltó versenyt futott, hiszen a boxutcából rajtolva, négy kerékcsere után a hat pontot érő hetedik helyen ért célba. Mellesleg a négyszeres bajnok 94 versenyhétvége óta most először esett ki már a kvalifikáció első szakaszában. Legutóbb a 2009-es Brazil Nagydíjon fordult elő, hogy nem jutott be a Q2-be.

A negyedik-ötödik helyen célba érő Felipe Massa és Valtteri Bottas duó összesen 22 ponttal gyarapította a Williamst, ami idei harmadik legjobb eredménye a csapatnak. A legtöbb pontot Ausztriában (27) és Olaszországban (27) zsebelték be. Sir Frank Williams alakulata a konstruktőri pontversenyben - immár 42 ponttal Ferrari előtt - a tabella harmadik helyén áll.

Pastor Maldonado két öt másodperces büntetés ellenére a kilencedik helyen szelte át a célvonalat Austinban, és ezzel első lotusos pontjait szerezte meg a szériában. A venezuelai pilóta utoljára 25 nagydíjjal ezelőtt, a 2013-as Magyar Nagydíjon ért be pontszerző helyen, még williamses színekben.

Miközben Maldonadónál megtört a jég, a Sauber csapata tovább folytatta sivár szezonját, miután Adrian Sutilt a force indiás Sergio Pérez megfosztotta a pontszerzés lehetőségétől.

Idén először fordult elő, hogy a pole pozíciót érő kör gyorsabb volt, mint 2013-ban (ez arra az esetre érvényes, amikor mindkét alkalommal száraz körülmények között zajlott a kvalifikáció). Rosberg első rajtkockát érő köre bő két tizedmásodperccel volt jobb, Vettel tavalyi legjobbjánál, és mindössze négy tizeddel maradt el a 2012-es pole-t érő körtől (1:35.657), melyet szintén a Red Bull német bajnoka futott meg.

Két futammal a szezon vége előtt 2014-ben továbbra is csak két csapat, a Mercedes és a Red Bull rendelkezik futamgyőzelemmel. A konstruktőri bajnokság kezdete óta az F1 történelmében mindössze négy alkalommal fordult elő, hogy egy szezonon belül csak két csapat nyert versenyt, legutóbb 2007-ben (Ferrari 9 McLaren 8). Nem mellesleg a négy alkalom közül egyszer sem volt olyan, hogy nem a Ferrari volt az egyik csapat.

000 facebook_banner.jpg

Pole pozíciók száma 2014-ben:

Nico Rosberg: 9

Lewis Hamilton: 7

Felipe Massa: 1

Győzelmek száma 2014-ben:

Lewis Hamilton: 10 

Nico Rosberg: 4

Daniel Ricciardo: 3

Dobogós helyezések száma 2014-ben:

Nico Rosberg, Lewis Hamilton: 14

Daniel Ricciardo: 8

Valtteri Bottas: 5

Sebastian Vettel: 4

Fernando Alonso: 2

Kevin Magnussen, Jenson Button, Sergio Pérez, Felipe Massa: 1

Leggyorsabb körök 2014-ben

Lewis Hamilton: 6

Nico Rosberg: 5

Sebastian Vettel: 2

Kimi Räikkönen, Felipe Massa, Sergio Pérez, Valtteri Bottas: 1

 

FormaNet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá

statisztika mercedes f1 forma-1 hamilton austin amerikai nagydíj formula-1