2015. jan 24.

Ferrari: Az F1-nek radikális változásokra, valódi forradalomra van szüksége

írta: FormaNet
Ferrari: Az F1-nek radikális változásokra, valódi forradalomra van szüksége

Több területen is radikális megújulásra van szüksége a királykategóriának - véli a Scuderia Ferrari csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene, aki a sikerek érdekében a sportág rajongóit is bevonná az ötletelésbe...

ferrari_2.JPG

 

Az elmúlt pár évben egyre erősödő negatív hangok és kritikák tavaly már kellőképpen befurakodtak az F1-es paddockba is, és egyre erőteljesebbek lettek a sportág népszerűségének csökkenésére irányuló figyelmeztetések. A nézettség csökkenése, a finomanszólva is hiányos lelátók és a királykategória megítélése az illetékeseket is arra ösztönözte, hogy ötleteljenek ezen tendencia megállításán.

Januárban egy genfi találkozón a csapatok és motorgyártók képviselői a közeljövő lehetséges változtatásairól egyeztettek és az ötletek között szerepeltek például a több mint 1000 lóerős motorok, szélesebb abroncsok, az agresszív külsejű versenyautók is.

Niki Lauda szerint mindenképp meg kell tenni ezeket a lépéseket, különben nehéz idők várnak a sportágra.

„Ha így megy tovább, még több rajongót veszítünk, mert az F1 egyre kevésbé vonzó. Jó lenne, ha modernebb autóink lennének, amik legalább öt évig biztosan elkápráztatnák a közönséget. 1200 lóerő kellene, nagy nyomaték, széles gumik és karakteres aerodinamika. A hibridtechnológia maradhatna, de több erőre van szükségünk. Több üzemannyaggal és nagyobb benzinátfolyással ezt könnyedén megvalósíthatjuk" – fejtegette nemrégiben a háromszoros világbajnok az Autosportnak.

Maximálisan egyetért Laudával a Ferrari új csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene, aki szerint a rajongók elvesztése már megtörtént, és a negatív tendencia visszafordításához elengedhetetlen egy látványosabb Formula-1.

„Olvastam amit barátunk, Niki mondott, aki az osztály első padjában ül, míg én négy paddal hátrébb. Osztom azon véleményét, hogy a Formula-1-nek hatékonyabbnak, látványosabbnak kell lennie, és úgy vélem, hogy amit a rajongók elveszítésével kapcsolatban mondott, az egy olyan dolog ami sajnos már megtörtént”- idézi a Ferrari hivatalos weboldala a csapatfőnököt.

„2017-re én is szeretnék olyan autókat látni, amik elnyerik a rajongók tetszését. Az esztétikailag vonzóbb autókkal közelebb kerülhetünk hozzájuk, és talán olyan hang sem lenne rossz, amitől mindenkinek égnek áll a haja, mint egy heavy metal banda hallatán. Amikor Niki versenyzett, abban az időben ilyen volt az F1, és én is lelkes rajongóként vásároltam meg a belépőmet. Ugyanakkor nem hiszem, hogy egy egyszerű evolúció ebben az esetben elegendő lesz. Valódi forradalomra van szükség, igazán radikális változásokkal.”

Az elmúlt hónapokban egyre több olyan vélemény fogalmazódott meg, hogy a sportnak kommunikáció és a közönséggel való kapcsolattartás terén is haladnia kell a korral, többek között nyitnia kellene a közösségi média felé, mindemellett a résztvevőket valahogy közelebb kell hozni a rajongókhoz. A Ferrari új főnökének erre is vannak ötletei, sőt úgy véli, hogy további ötletelésbe - egy globális felmérés keretén belül - a rajongókat is be lehetne vonni.

„Valóban közelebb kell vinnünk a sportot emberekhez, amit például úgy tehetnénk meg, hogy mondjuk a versenyhétvége csütörtöki sajtótájékoztatóját egy nyilvános helyen tartanánk. A versenyt rendező városok így egy jól szervezett rendezvény keretén belül a versenyautók és versenyzők bemutatásának helyszínei is lehetnének. Régóta úgy gondolom, hogy a mai F1-hez, a show-hoz hozzátartoznak különböző szórakozási formák is, mint például az internet, ezzel együtt a különböző szimulátoros játékok. Csak rajtunk múlik, hogy valami jobbat csináljunk és a lehető leghamarabb megújítsuk a Formula-1-et.”

„Mennyire valószínű, hogy ezt meg is tudjuk tenni? Tudom, hogy ez nem egy szokványos dolog, de egy globális internetes- illetve a TV társaságok körében elvégzett felmérés valódi ötleteket adhatna nekünk arról, hogy mit szeretnének az emberek. Mivel ez egy szórakoztató sport, így követnünk kell a trendeket és oda kell figyelnünk a kereslet és kínálat összhangjára” – zárta gondolatait Maurizio Arrivabene.

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

ferrari f1 forma-1 formula-1