2015. már 20.

F1 A Ferrari már győzelemre hajt

írta: FormaNet
F1 A Ferrari már győzelemre hajt

A Ferrari a szezonnyitó előtt még a Williamst és a Red Bullt tekintette legfőbb riválisának, a melbourne-i dobogó után azonban nagyobb cél lebeg a csapatfőnök szeme előtt, ami nem más, mint megszorongatni a Mercedest. A top csapatok közül vannak akik szerint idén komolyan számolni kell a vörösökkel, míg egyesek úgy vélik, nincs félnivalója a tavalyi év világbajnok csapatának...

ferrari_melbourne.jpg

 

Sokan már a téli tesztek alatt is felfigyeltek a Ferrari fejlődésére, akkor viszont a csapatnál még mindenki igen óvatosan fogalmazott az esélyekkel kapcsolatban. Leginkább azt tartották reálisnak, hogy a Red Bullra és a Williamsre kell majd odafigyelniük, a sikeres szezonnyitó hétvége után azonban megnőtt a vadászkedv az olaszoknál.

Sebastian Vettel első ferraris versenyén a két Mercedes mögött, harmadikként ért célba, és a hátsó kerék rögzítésének problémái nélkül valószínűleg Kimi Räikkönen is a top5-ben végzett volna. Kiesése ellenére maga a finn bajnok is optimistán beszélt arról, hogy versenytempóban közelebb vannak a címvédő alakulathoz, mint egy gyorskörön, a csapatfőnök, Maurizio Arrivabene pedig már célkeresztbe is vette az Ezüst Nyilat.

„Elsődleges célunk az volt, hogy megnézzük mire képes a Williams és a Red Bull. Innentől kezdve magabiztosabbak lehetünk, és megpróbálhatjuk beérni a Mercedest. Azt hiszem a barcelonai tesztek, majd a versenyhétvége pénteki és szombati napja után már sejtettük mi van a tarsolyunkban, szóval igazán nem aggódtunk. Kár, hogy Valtteri Bottas nem indulhatott, mert akkor egyértelműbb viszonyítási alapunk lenne, de úgy hiszem, ezután nem a második helyben kell gondolkoznunk. El kell kezdenünk az első hely felé tekintgetni”- nyilatkozta optimistán a Ferrari új csapatfőnöke.

A riválisok közül a Mercedes és a Williams is egyetért abban, hogy idén számolni kell Vettel és Räikkönen párosával, és ennek legfőbb okát a Ferrari motorok fejlődésében látják.

„Nagyjából 30 másodperccel nyertünk a Ferrari előtt. Ha a tavalyi formájukat nézzük, akkor ez lenyűgöző fejlődés. Az adatokból jól látjuk, hogy erős motorjuk és autójuk van, szóval azt hiszem, csak idő kérdése, hogy utolérjenek minket, hiszen a Ferrarinál minden adott ahhoz, hogy ez sikerüljön nekik”- vélekedett a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff.

A Williams csapat főmérnöke, Rob Smedley egyértelműen a maranellóiak erőforrásában látja a legnagyobb fejlődést.

„Elég megnézni, melyik két csapat fejlődött legtöbbet: a Ferrari és a Sauber. És mi a közös bennük? Elég egyértelmű, hogy a Ferrari erőforrása nagyot fejlődött”- mondta a szakember, és ugyanígy gondolja ezt az egykori ferraris pilóta, Felipe Massa is.

 "Igen, ez száz százalékban igaz. Ki lett az ötödik? A Sauber. Ők tavaly hol voltak? A Sauber egy olyan csapat, mely nem költ olyan sokat a fejlesztésekre, mégis nagyon sokat javult. Ha megnézzük, hogy mi hol álltunk egy éve, és most hol vagyunk, akkor láthatjuk, hogy a Ferrari nagyot lépett előre. Elég csak a köridőkre tekinteni. Tavaly év végén 12-15 kilométer/órával voltunk gyorsabbak a Ferrarinál, most pedig ugyanolyan gyorsak,vagy  talán még kicsivel gyorsabbak is nálunk”- értékelte egykori csapatát Massa.

Az ellenfelek elismerő gondolatai mellett azért vannak szkeptikusabb vélemények, amik közvetetten a maranellóiak új célkitűzését is érinti. A Red Bull szerint ugyanis a mostani  - motorfejlesztéssel kapcsolatos - korlátozások lehetetlenné teszik, hogy bárki is utolérje a Mercedest. Az energiaitalosoknál úgy vélik, idén senki nem fogja megszorongatni a címvédő csapatot.

„A szabályok miatt most senki nem tud csinálni semmit, így nem tudom elképzelni, hogy a Honda középtávon fel tudna zárkózni, és a Ferrari teljesítményét is összefüggéseiben kell vizsgálni. Ők sem kerültek közelebb a Mercedeshez, csak jobbak, mint egy éve”- vélekedett a Red Bull tanácsadója, Dr. Helmut Marko.

Hogy kinek a jóslata áll közelebb a valósághoz, az jövő héten Malajziában tovább körvonalazódik hiszen a szezonnyitó helyszínéül szolgáló Albert Park nem egy szokványos versenypálya volt, így az erőviszonyok sem tisztázódtak le egyetlen versenyt követően. 

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

mercedes ferrari f1 forma-1 williams formula-1