2015. jún 21.

F1 Az Osztrák Nagydíj rajtrácsa a büntetéseket követően

írta: FormaNet
F1 Az Osztrák Nagydíj rajtrácsa a büntetéseket követően

A szombati kvalifikáció eredményéhez képest valamelyest átalakul a rajtrács, mégpedig a Red Bull és a McLaren miatt, mely csapatoknál mindkét autóban motort kellett cserélni.

mercedes_spielberg.JPG

 

Már a szombati időmérő előtt tudni lehetett, hogy a Red Bull és a McLaren rajtbüntetésre számíthat az erőforrások részegységeinek cseréje miatt. A hazai pályán versenyző energiaitalosok 10-10 rajthelyes büntetést szedtek össze, hiszen mind Daniel Ricciardo, mind pedig Danyiil Kvjat autójában újabb elemeket kapott a hajtáslánc. Kettőjük közül csak az orosz tudott olyan pozíciót elérni a kvalifikáción, hogy a 10 helyes hátrasorolást érvényesíteni lehet a rajtrácson, Ricciardo viszont csak négyet tud letölteni, ezért egy öt másodperces bokszbüntetés is vár rá.

A McLaren csapatánál ennél jócskán siralmasabb a helyzet, ugyanis a motorok részegységeinek cseréje miatt Fernando Alonsónak 20-, míg Jenson Buttonnak 25 helyes hátrasorolással kellett számolnia, ráadásul a spanyol McLarenjében szombat délelőtt még a váltó is meghibásodott, aminek cseréje újabb öt helyet jelent mínuszba. A wokingiak tehát összesen 50 rajthelyes büntetéssel szembesültek, amire Eric Boullier versenyigazgató kissé cinikusan úgy reagált, hogy „A mi autóink már valahol Indiában vannak”.

A kvalifikáción ráadásul Button már a Q1-ben elvérzett, de Alonso is csak 15. lett, így mindkettőjükre plusz időbüntetés is vár a futamon. Az első három körben a kétszeres bajnoknak egy áthajtásos büntetést kell letudnia, brit csapattársának pedig egy 10 másodperces stop&go büntetést.

A két versenyző nyilvánvalóan nagyon csalódott a kialakult helyzet miatt.

„A jelenlegi szabályok mellett fennáll a veszélye annak, hogy az első kör után befejezzük a versenyt, úgy legalább takarékoskodhatunk a motorokkal ahelyett, hogy a Manorok mögött 30 másodperccel lemaradva kezdjük meg a versenyt a legutolsó helyen” – nyilatkozta Alonso, majd hozzátette, hogy természetesen nem fognak kiállni az első kör után. Button azzal próbált vigasztalódni, hogy legalább csapattársával jót csatázhat, de aztán eszébe jutott, hogy a 10 másodperces stop&go büntetésével még őt sem fogja utolérni.

Arctica sportnapszemüveg

Az Osztrák Nagydíj rajtrácsa

  1. Lewis Hamilton (Mercedes)
  2. Nico Rosberg (Mercedes)
  3. Sebastian Vettel (Ferrari)
  4. Felipe Massa (Williams)
  5. Nico Hülkenberg (Force India)
  6. Valtteri Bottas (Williams)
  7. Max Verstappen (Toro Rosso)
  8. Felipe Nasr (Sauber)
  9. Romain Grosjean (Lotus)
  10. Pastor Maldonado (Lotus)
  11. Marcus Ericsson (Sauber)
  12. Carlos Sainz (Toro Rosso)
  13. Sergio Pérez (Force India)
  14. Kimi Räikkönen (Ferrari)
  15. Danyiil Kvjat (Red Bull)
  16. Roberto Merhi (Manor)
  17. Will Stevens (Manor)
  18. Daniel Ricciardo (Red Bull)
  19. Fernando Alonso (McLaren)
  20. Jenson Button (McLaren)

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

f1 forma-1 rajtrács formula-1 osztrák nagydíj