2015. aug 11.

F1 Újoncok reflektorfényben - Max Verstappen

írta: FormaNet
F1 Újoncok reflektorfényben - Max Verstappen

A Formula-1 történelmének legfiatalabb versenyzőjeként Max Verstappen már a szezon előtt is rivaldafénybe került, azóta ő lett a királykategória legfiatalabb pontszerzője, és a Magyar Nagydíjon éppen csak lecsúszott a dobogóról. A Toro Rosso holland tinédzsere a széria hivatalos oldalán adott interjúban mesél az elmúlt hónapokról…

max_verstappen_2.JPG

 

Úgy tűnik, igazán könnyen alkalmazkodtál az F1-es autóhoz. Mi volt a legnehezebb ebben?

Max Verstappen: Minden versenyhétvégén tanulok valamit az autóról. Nincs sok tapasztalatom az Európán kívüli pályákról, így ez is egy nagy feladat. A csapat sokat segít. Jelenleg a tapasztalatszerzésről szól minden – tanulok az időmérők egyes etapjaiban is, például hogy lehet jól beosztani a gumikat, vagy hogyan kell beállítani az autót a Q1-ben, a Q2-ben és a Q3-ban.

Amikor ide érkeztél, sok kritika hangzott el, hogy túl fiatal vagy. Mekkora nyomás rajtad emiatt, és mekkorák az elvárások?

MV: Nem érzek kisebb vagy nagyobb nyomást emiatt. Hogy őszinte legyek, nem is igazán éreztem nyomást magamon még a szezon kezdetén sem.  Az első két versenyen kicsit könnyebben állsz az előzésekhez, mert csak célba akarsz érni és tapasztalatot gyűjteni. Aztán minél magabiztosabb vagy a kocsiban, annál bátrabb is leszel, majd egyre jobb és jobb lesz.  

Édesapádtól (Jos Verstappen) sok tanácsot kapsz?

MV: Már nagyon fiatalon is sok tanácsot kaptam tőle. Azért van itt, hogy adjon néhány tippet, és mindig elmondja, hogy egy-egy nap ugyan jó volt, de folyamatosan fejlődnöm kell és együttműködni a csapattal. Tudja, miként mennek a dolgok, és mindig ott van velem, hogy motiváljon.

Első szezonod felénél jársz. Még mindig izgalmasnak találod az F1-es autókat?

MV: Hát persze! Ez az, ahová mindig is szerettem volna eljutni.

Azért kérdezem, mert bizonyára te is tudod, sokan beszélnek arról, hogyan lehetne javítani ezeken a versenyautókon. Egy nemrég debütáló fiatal versenyző is érzi, hogy van mit tökéletesíteni?

MV: Talán kicsit hangosabbak lehetnének a motorok, és lehetne több leszorítóerő.

Miért szeretnél hangosabb motorokat?

MV: Általában amikor F1-ről beszélgetsz az emberekkel, rögtön a hangot említik. Szerintem ez is hozzátartozik az F1-hez. Ennek kell lennie a leghangosabbnak, nem a GP2-nek.

toro_rosso.jpg

Úgy tűnik, elég jó autót kaptál erre a szezonra. Talán nem is számítottál rá…

MV: Az autó nagyon jó, és nagyon élvezetes vezetni. A végsebességből még hiányzik, de ez van. Igyekszünk a lehető legjobban teljesíteni.

Mit gondolsz a Belgiumtól megváltozó rajtprocedúrákról? Kevesebb információt kaptok majd a csapatrádión. Aggódsz ezek miatt?

MV: Egyáltalán nem, hiszen ez mindenki számára ugyanúgy megváltozik. Csak be kell tartani a szabályokat. Részemről ez teljesen rendben van.

Ha már a rajtokról esett szó, amikor a rajtrácson vagy és várod, hogy a lámpák kialudjanak, olyankor van már terved, hogy mit fogsz csinálni?

MV: Nem, mert mindig más a helyzet, szóval nem igazán tervezek. Meg szoktam nézni az előző évek versenyeit, hogy legyenek ötleteim különböző helyzetekre, de általában csak reménykedem, hogy lesz egy jó rajtom, és onnan pedig csak előre kell figyelni.

Mennyire könnyű a rajtprocedúra?

MV: Egyáltalán nem könnyű. Meg kell találni a megfelelő fordulatszámot, a megfelelő pedálhelyzetet, és jó reakcióidőre van szükség. Aztán ellenőrzés alatt kell tartani a kerekeket, szóval nem egyszerű.

Amikor az F1-be kerültél, még nem volt jogosítványod…

MW: Még most sincs.

Igen, és mikorra tervezed?

MV: Ha betöltöm a 18-at, akkor megcsinálom a tesztet. Az elméleti vizsgám már megvan, de a gyakorlathoz meg kell várnom, hogy 18 legyek. Hogy sikerül-e? Nem tudom. Talán kicsit gyors leszek az utakon.

És mi lesz az iskolával? (Hollandiában 18 éves korig tart a tankötelezettség)

MV: Ez kicsit bonyolult történet. Tulajdonképpen ez lenne az utolsó tanévem, de azt hiszem, az ember életében csak egyszer kap lehetőséget, hogy az F1-be kerüljön, míg az iskolát később is be lehet fejezni. Remélem, sose kell oda visszamennem – utáltam iskolába járni!

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

f1 forma-1 toro rosso formula-1 max verstappen