2015. sze 06.

F1 Az Olasz Nagydíj rajtrácsa a büntetéseket követően

írta: FormaNet
F1 Az Olasz Nagydíj rajtrácsa a büntetéseket követően

A szombati időmérő végeredményéhez képest leginkább a mezőny második felében alakul át a rajtsorrend. A hétvége során összesen hét versenyzőt büntetett az FIA...

monza.jpg

 

Már a pénteki szabadedzések után tudni lehetett, hogy a Red Bullra, a Toro Rossóra és a McLarenre motorcsere miatt hátrasorolás vár a rajtrácson. A Honda és a Renault a nagy végsebességet igénylő versenypályán egyébként is hátrányban van, így az időmérőn a három alakulat egyik versenyzője sem került be a top10-be. Ennek leginkább a Manor csapata örülhet, hiszen Will Stevens és Roberto Merhi a szankcióknak köszönhetően egészen a 13-14. helyig lépett előre.

Az erőforrás (vagy egyes részegységek) cseréjén kívül a sauberes Marcus Ericssont büntette az FIA, mégpedig a szombati Q1-ben történt feltartásért. Ericsson Nico Hülkenberg Force Indijáját tartotta fel, amiért három helyet hátra kell lépnie a rajtrácson. Ő egyébként bejutott a legjobb tízbe, de a szabálytalanság miatt így csak a 12. rajtkockából vághat neki az 53 körös futamnak. 

A McLarennél új hajtáslánc-főelem beszerelése miatt Jenson Button 5, míg Fernando Alonso 10 rajthelyes büntetést kapott.

A Red Bullnál az új hajtáslánc-főelemek beszerelése Danyiil Kvjatnak 35, Daniel Ricciardónak 50 rajthelyes büntetésbe került, a Toro Rossónál pedig ugyanezért Carlos Sainz 35, Max Verstappen pedig 20 rajthelyes büntetést kapott. Ez utóbbi versenyzőre ráadásul még egy áthajtásos büntetés is vár, melyet a verseny első három körében kell majd letöltenie. Csapata ugyanis nagy kapkodásban volt, hogy autóját felkészítse az időmérőre, és csak az utolsó pillanatban tudott kihajtani a pályára. A sietségnek meg lett az eredménye. Verstappen első körében elhagyta kocsijáról a motorborítást, így az FIA veszélyes kiengedés miatt sújtotta újabb szankcióval a versenyzőt.  Verstappen egyébként később bevallotta, hogy a motorborítás minden csavarnál csak félig volt rögzítve, és a szerelők úgy gondolták, hogy ez elegendő lesz.

max_verstappen_monza.JPG

Az Olasz Nagydíj rajtrácsa:

1. Lewis Hamilton (Mercedes)
2. Kimi Räikkönen (Ferrari)
3. Sebastian Vettel (Ferrari)
4. Nico Rosberg (Mercedes)
5. Felipe Massa (Williams)
6. Valtteri Bottas (Williams)
7. Sergio Pérez (Force India)
8. Romain Grosjean (Lotus)
9. Nico Hülkenberg (Force India)
10. Pastor Maldonado (Lotus)
11. Felipe Nasr (Sauber)
12. Marcus Ericsson (Sauber)
13. Will Stevens (Manor)
14. Roberto Merhi (Manor)
15. Jenson Button (McLaren)
16. Fernando Alonso (McLaren)
17. Carlos Sainz (Toro Rosso)
18. Danyiil Kvjat (Red Bull) 
19. Daniel Ricciardo (Red Bull) 
20. Max Verstappen (Toro Rosso)

000 facebook_banner.jpg

 

FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 forma-1 monza rajtrács olasz nagydíj ormula-1