2015. sze 07.

F1 Monzai statisztikák

írta: FormaNet
F1 Monzai statisztikák

Az Olasz Nagydíj ismét a Mercedes dominanciáról szólt, bár a címvédő csapat nem lehet teljesen elégedett, hiszen amíg Lewis Hamilton egész hétvége során legyőzhetetlennek bizonyult, addig Nico Rosberg idén először nullázott. A Ferrari hazai versenye ígéretesen indult, végül a csapat Sebastian Vettelnek köszönhetően egy második helyet ünnepelhetett, a Williams pedig egy harmadik és egy negyedik helyezéssel idei legtöbb - egy verseny során megszerzett - pontját gyűjtötte be Monzában…

monza_2015.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miután mindhárom szabadedzésen az élen végzett, Lewis Hamilton szombaton megszerezte F1-es pályafutásának 49. pole pozícióját, és nem mellesleg zsinórban hetedik alkalommal rajtolhatott az élről. Ez utóbbira eddig csak olyan nevek voltak képesek, mint Ayrton Senna, Alain Prost és Michael Schumacher. A sorozatban megszerzett pole pozíciók rekordját Ayrton Senna tartja, aki az 1988-as Spanyol Nagydíjtól az 1989-es USA Nagydíjig nyolc alkalommal nem talált legyőzőre a kvalifikációkon. Ha Szingapúrban Hamilton ismét az első helyről rajtol, úgy beéri a brazil legendát ebben a statisztikában.

lewis_hamilton_monza_1.JPGA Mercedes brit bajnoka a folytatásban is tökéletesen szerepelt, hiszen a pole-ból rajtolva, minden egyes körben az élen autózott, és a verseny leggyorsabb körét megfutva, magabiztos előnnyel nyerte meg a monzai futamot. Ez a „mesternégyes” egyben azt is jelenti, hogy királykategóriás pályafutásának második "Grand Slam" diadalát aratta. Ezt a rekordot a mai napig a ’60-as évek egyik legnagyobb sztárpilótája, a kétszeres világbajnok, Jim Clark tartja, nem kevesebb, mint nyolc grand slammel. A jelenlegi mezőnyből Sebastian Vettel a favorit ezen a listán – a négyszeres világbajnoknak eddig négy ilyen tökéletes eredménye volt az F1-ben, legutóbb 2013-ban, a Koreai Nagydíjon.

Ez volt Hamilton 40. futamgyőzelme, így további egy elsőséggel beéri az örökranglistán Sebastian Vettelt és Ayrton Sennát, akik a harmadik helyet foglalják el, 41-41 győzelemmel.  

A címvédő ezzel együtt 81. alkalommal ünnepelhetett a dobogó valamelyik fokán, amivel ebben a statisztikában már megelőzte példaképét, Sennát (80), és a negyedik helyre lépett előre. A következő „célpont” a harmadik helyen álló Fernando Alonso, aki eddig 97-szer állhatott dobogóra a szériában.

A Monzában második és harmadik helyről rajtoló Ferrarik 2010 óta nem örülhettek ilyen sikeres kvalifikációs eredménynek hazai pályán. Akkor Alonso pole-ból indulhatott, míg csapattársa, Felipe Massa a harmadik helyről.

Végül a maranellóiak egy második helyet ünnepelhettek hatalmas szurkolótáboruk előtt, mely Sebastian Vettel 74. F1-es dobogós eredménye is volt egyben.

sebastian_vettel_monza_2015.JPG

A harmadik helyet Felipe Massa örökölte meg, miután a futam hajrájában Nico Rosberg Mercedes motorja felmondta szolgálatot. Mivel a német teljesítette a futam 90 százalékát, ezért a hivatalos eredménylistán 17. lett, ezzel együtt idén először nullázott. Utoljára tavaly Szingapúrban fordult elő, hogy műszaki hiba miatt idő előtt be kellett fejeznie versenyét. Rosberg kiesése egyben azt is jelenti, hogy a mezőnyben már csak Hamilton mondhatja el magáról, hogy a szezon eddigi összes versenyének összes körét teljesítette.

Massa harmadik helyével a Williams idén harmadik alkalommal fért be a top3-ba, Valtteri Bottas negyedik helye pedig azt jelentette, hogy a csapat összesen 27 pontnak örülhetett, ami rekord a grove-i gárda idei szezonjában - az egy versenyhétvége alatt gyűjtött pontok tekintetében. 

felipe_massa_2015_1.jpg

A Force India is dupla pontszerzésnek örülhetett Sergio Pérez és Nico Hülkenberg 6-7. helyével. Idén ez volt a csapat negyedik kettős pontszerzése.

Daniel Ricciardo 8. és Danyiil Kvjat 10. helyével a Red Bull szintén kettős pontszerzéssel búcsúzott Monzától, ami nem is olyan rossz eredmény annak tükrében, hogy a büntetések-, és a pálya karaktere miatt előre tudni lehetett, kemény hétvége vár az energiaitalosokra.

A sauberes Marcus Ericsson ugyanakkor kissé csalódott lehet, hiszen az utolsó körben veszítette el a nyolcadik helyet (Ricciardóval szemben), ami eddigi F1-es pályafutásának egyik legjobb eredménye lett volna. Ericsson eddig egyszer, a szezonnyitó melbourne-i futamon tudta megszerezni a 8. helyet, de ennél előrébb még nem jutott. Enyhe vigasz, hogy zsinórban harmadik alkalommal pontszerző helyen ért célba.

És aki még Ericssonnál is csalódottabb lehet, az Pastor Maldonado és Fernando Alonso. A Lotus venezuelai pilótája idén mindössze négy alkalommal látta meg a kockás zászlót, míg a kétszeres bajnok ötször. Monzában Maldonado már a verseny legelején kiesett, Alonso pedig a 47. kör után volt kénytelen kiállni.

Pole pozíciók száma 12 versenyt követően

Lewis Hamilton: 11

Nico Rosberg: 1

Győzelmek száma 12 versenyt követően

Lewis Hamilton: 7

Nico Rosberg: 3

Sebastian Vettel: 2

Dobogós helyezések száma 12 versenyt követően

Lewis Hamilton: 11

Nico Rosberg: 10

Sebastian Vettel: 8

Felipe Massa: 2

Kimi Räikkönen, Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo, Danyiil Kvjat, Romain Grosjean: 1

Leggyorsabb körök száma 12 versenyt követően

Lewis Hamilton: 5

Nico Rosberg: 3

Kimi Räikkönen, Daniel Ricciardo: 2

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

mercedes f1 forma-1 hamilton monza statisztikák formula-1 olasz nagydíj