2015. sze 20.

F1 Vettelt legyőzhetetlen volt Szingapúrban, Hamilton kiesett

írta: FormaNet
F1 Vettelt legyőzhetetlen volt Szingapúrban, Hamilton kiesett

Sebastian Vettel idei harmadik diadalát ünnepelte Szingapúrban, miután a pole-ból rajtolva, magabiztos versenyzéssel végig az élen maradt. Daniel Ricciardo a leintésig próbált közelebb kerülni egykori csapattársához, végül maradt a második helyen. Kimi Räikkönen a dobogó legalsó fokára állhatott fel, Nico Rosberg negyedik lett, miközben a bajnokság éllovasa, Lewis Hamilton kiesett.

vettel_szingapur.JPG

 

A versenyhétvége előtt mindenki arról beszélt, hogy Lewis Hamilton Szingapúrban megdöntheti Ayrton Senna győzelmi statisztikáját, végül ez Sebastian Vettelnek sikerült először, pályafutásának 42. futamgyőzelmével. A négyszeres bajnok az első helyről rajtolva, mindvégig kezében tartotta az irányítást, és még a két biztonsági autós fázis sem tudta ebből kizökkenteni.

A SafetyCar egyébként nagyon kellett ahhoz, hogy kicsit feldobja a versenyt. Először - még a futam első szakaszában - Felipe Massa és Nico Hülkenberg üktözése miatt jött be: a Williams a bokszból kifelé hajtva akadt össze a Force India német pilótájával, aki nem hagyott elég helyet, ezért később három rajthelyes büntetést kapott. Nem mellesleg ki is esett, de Massa sem járt sokkal jobban, ugyanis néhány kör után ő is beparkolt a garázsba.

Az esetből az élmezőnyben a két Mercedes profitált, Hamilton és Rosberg a boxkiállások után átugrotta az addig negyedik helyen autózó Danyiil Kvjat Red Bullját. Ezt követően úgy tűnt, Hamilton előrébb tud majd keveredni, hiszen remek tempót diktált, de autója hamarosan lassulni kezdett, és a csapat hiába próbált különböző beállításokkal segíteni, a brit nem sokkal később már bőven pontszerző helyen kívül találta magát, majd a 32. körben feladta versenyét. Egy körrel később egyébként Fernando Alonso is kiszállt a játékból váltógondok miatt.

szingapuri_gp.JPGMásodjára (37.körben) egy igen furcsa incidens miatt kellett beküldeni a biztonsági autót: a pályán ugyanis megjelent egy ember a korlátok mellett, majd úgy ahogy jött, visszatért a kerítés túloldalára. Ez újra összerázta a mezőnyt, és a pontszerző helyeken a következő sorrend alakult ki: Vettel, Ricciardo, Räikkönen, Rosberg, Bottas, Kvjat, Button, Pérez, Grosjean, Maldonado.

Az újraindítás után a top10 második felében volt esemény. Button nekiment Maldonado autójának, és letört egy darab a McLaren első szárnyából. Ennek köszönhetően be kellett hajtania a boxba, amivel bukta a pontszerző helyet, valamivel később pedig ő is beparkolt csapatához, így a wokingiak ismét nulláztak. Az incidens miatt Button egyébként nem kapott büntetést.

Közben a Toro Rossók az ütközés után sérült autóval küzdő Maldonado megelőzésével feljöttek a 9-10. helyre, Verstappen és Sainz sorrendben, néhány kör után pedig a másik Lotust is leküzdötték. Grosjean ezzel az utolsó pontszerző helyre került, de a leintés előtt nem sokkal ő is kiállni kényszerült, aminek a sauberes Felipe Nasr örülhetett.

A leintésig a továbbiakban már nem történt változás A hajrában a két Toro Rosso lett a főszereplő, azaz inkább Verstappen, akit arra utasított csapata, hogy engedje el Sainz autóját. Verstappen határozottan megtagadta az utasítást annak ellenére, hogy kétszer is rászóltak. Végül Pérez mögött a nyolcadik-kilencedik helyen értek célba változatlan sorrendben. Később a csapatfőnök, Franz Tost egyébként azt nyilatkozta, hogy Verstappennek igaza volt, és bár a csapat azért utasította arra, hogy engedje el kollégáját, mert annak frissebbek voltak az abroncsai, ennek ellenére Sainz valójában nem tudott annyira közel kerülni, hogy támadni tudjon. 

Az élen komolyabb támadásra senkinek nem volt lehetősége. Vettel behúzta idei harmadik győzelmét, mögötte Ricciardo másfél másodperces hátrányban ért be másodikként, Räikkönen pedig meg tudta tartani a harmadik pozíciót Rosberg előtt, aki később kiábrándítónak nevezte-, és az idei év legnehezebb versenyeként értékelte a Szingapúri Nagydíjat. Bottas és Kvjat az ötödik-hatodik helyen ért célba, Pérezt a Toro Rossók nem tudták levadászni, így maradt a hetedik, Verstappen és Sainz előtt, egy egy pontot érő 10. helynek pedig Nasr és a Sauber örülhetett. A verseny leggyorsabb körét (1:50.041) Ricciardo futotta meg.

A Szingapúri Nagydíj végeredménye:

        Versenyző Csapat                          Kör     Idő/Hátrány        
1 Sebastian Vettel Ferrari 61 2:01:22.118s
2 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 61 1.478s
3 Kimi Raikkonen Ferrari 61 17.154s
4 Nico Rosberg Mercedes 61 24.720s
5 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 61 34.204s
6 Danyiil Kvjat Red Bull/Renault 61 35.508s
7 Sergio Perez Force India/Mercedes 61 50.836s
8 Max Verstappen Toro Rosso/Renault 61 51.450s
9 Carlos Sainz Toro Rosso/Renault 61 52.860s
10 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 61 1:30.045s
11 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 61 1:37.507s
12 Pastor Maldonado Lotus/Mercedes 61 1:37.718s
13 Romain Grosjean Lotus/Mercedes 59
14 Alexander Rossi Marussia/Ferrari 59 2 kör
15 Will Stevens Marussia/Ferrari 59 2 kör
- Jenson Button McLaren/Honda 52
- Fernando Alonso McLaren/Honda 33
- Lewis Hamilton Mercedes 32
- Felipe Massa Williams/Mercedes 30
- Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 12

 

Világbajnokság állása a Szingapúri Nagydíj után

konyvajanlo.jpg

FormaNet, Varga Viktória

 000 facebook_banner.jpg

 

Szólj hozzá

verseny ferrari f1 forma-1 vettel formula-1 szingapúri nagydíj