2015. okt 11.

F1 Hamilton nyerte a drámáktól sem mentes Orosz Nagydíjat

írta: FormaNet
F1 Hamilton nyerte a drámáktól sem mentes Orosz Nagydíjat

Lewis Hamilton Szocsiban behúzta idei kilencedik futamgyőzelmét, miközben csapattársa, Nico Rosberg egy furcsa műszaki hiba miatt kiesett a versenyből, és ezzel hatalmas hátrányba került a vb pontversenyben. Második helyen Sebastian Vettel végzett, a harmadik helyért pedig még az utolsó körben is nagy csata zajlott. Végül a dobogó legalsó fokára nagy meglepetésre Sergio Pérez állhatott fel, miután Kimi Räikkönen és Valtteri Bottas ütközött. Az incidensnek köszönhetően a Mercedes lehet, hogy behúzza a konstruktőri címet Szocsiban. 

hamilton_szocsi.jpg

Teljes létszámmal kezdődött meg a második Orosz Nagydíj, miután Carlos Sainz szombati balesete ellenére rajtengedélyt kapott. A spanyol újonc a McLaren spanyol bajnokával, Fernando Alonsóval együtt a rajtrács legvégéről vághatott neki az 53 körös versenynek.

Nico Rosberg vezetésével a Mercedes bérelte ki az első sort Szocsiban, a második sorból pedig Valtteri Bottas és Sebastian Vettel rajtolhatott.

Az indításnál Rosberg meg tudta tartani elsőségét, márkatársa maradt a második helyen, mögöttük viszont átalakult a sorrend. Kimi Räikkönen az ötödik helyről felugrott Bottas és Vettel elé, miközben a finn bajnok mellől induló Nico Hülkenberg megpördült, hátrébb pedig Marcus Ericsson bele is szaladt. A törmelékek miatt máris behajtott a biztonsági autó. Max Verstappent szintén eltalálta a Force India, és egy defekt miatt ő is kiállni kényszerült, de ő visszatért a versenybe, nem úgy Hülkenberg és Ericsson.

A SafetyCar mögött Rosberg, Hamilton, Räikkönen, Bottas, Vettel, Pérez, Kvjat, Ricciardo, Button és Nasr sorrend alakult ki a pontszerzők között. A 4. körben újraindult az Orosz Nagydíj, és Bottas egyből támadást indított a harmadik helyért. A williamses könnyedén megelőzte honfitársát, hátrébb pedig Button bukott egy helyet a mögötte lévő Sauberrel szemben.

mercedes_szocsi.JPGA következő körökben csapaton belüli párharcok alakultak ki: elől Rosbergnek gondjai akadtak a gázpedállal, így csapattársa megérkezett a nyakára. Rajtuk kívül a két Ferrari, és a két Red Bull is egymásra talált. A 8. körben Rosberg mellett többen is elmentek, és a kör végén műszaki hiba miatt ki is állt. Később a német egészen hihetetlen hibának nevezte a gázpedál problémát. Azt ecsetelte, hogy annyira kiemelkedett a gázpedál, hogy meg kellett emelnie a lábát, viszont akkor a térde hozzáért a kormányhoz, ami miatt nehezen tudott kormányozni. 

A 12. körben egy újabb baleset szakította meg a versengést. Romain Grosjean a 3-as kanyarnál egy megcsúszást követően nagy sebességgel falnak ütközött, és csúnyán összetörte Lotusát. A francia versenyző volt a negyedik kieső. 

A SafetyCar alatt sokan letudták kerékcseréjüket, kivéve az élmezőnyt. Ezt követően Hamilton, Bottas, Räikkönen, Vettel, Kvjat, Nasr, Massa, Maldonado, Pérez és Ricciardo volt a top10 sorrendje – közülük csak az utóbbi kettő járt már a boxban kerékcserén.

Az újraindításnál, a 17 körben Vettel rögtön támadta finn társát, aki a bukótérbe hajtva verte vissza a támadást, így pillanatokkal később inkább elengedte, Vettel pedig megindult Bottas után. Az utolsó pontszerző helyért is nagy csata alakult ki Sainz és Ricciardo között, melyből végül a Red Bull jött ki győztesen.

A 26. körre Vettel már egy másodpercen belül volt Bottastól, akinek nem bírták az abroncsai, és csapata egy körrel később ki is hozta.

raiko-bottas.JPGVettel a 31. körben tudta le a boxlátogatást, és miközben Bottas forgalomba került, a német könnyedén beelőzte, sőt következő körben Räikkönen is majdnem elé került.

A 32. kör végén Hamilton is váltott, legtöbb ideig Kvjat és Nasr bírta, akik rövid ideig így a top3-ban autózhattak. Miután mindenki friss gumikat kapott, Hamilton és Vettel maradt az első két helyen, mögöttük a más gumitaktikán (korábban álltak ki) lévő Pérez és Ricciardo mögé szorult be a mezőny két finn versenyzője, akik egy ideig egymással meccseltek. Mögöttük Sainz, Kvjat, Massa és Button autózott a pontszerzők között.

A hajrában a kopott gumikon Péreznek és Ricciardónak sem volt könnyű dolga. Alig 10 körrel a leintés előtt Bottas megelőzte Ricciardo Red Bullját, és Pérez nyomába szegődött a dobogós helyért. Räikkönen szintén próbálkozott, de első nekifutásra levágta a pályát, és vissza kellett engednie az ausztrált. A 48. körben a DRS segítségével végül könnyedén körbeautózta, közben Bottas megérkezett Pérez nyakára. 

Az utolsó körökben még két kiesője volt a versenynek: előbb Sainz csúszott ki egy megpörgés után, majd pár pillanattal később Ricciardo húzódott félre technikai hiba miatt. 

Az élen Vettel nem tudta Hamilton győzelmét veszélyeztetni, de a harmadik helyért az utolsó körben hatalmas csata bontakozott ki. A két finn nagy nehezen hátrébb tessékelte a Force Indiát, onnantól pedig egymással küzdöttek. A nagy csata azonban ütközéssel végződött, miután Räikkönen túl optimistán szaladt bele az egyik fordulóba, és kiütötte az éppen kanyarodó Bottast.

szocsi.JPGPérez ezzel megörökölte a harmadik helyet Hamilton és Vettel mögött, negyedikként pedig Massát intette le a kockás zászló. A versenybírók természetesen vizsgálják az ütközést, és az ötödik helyen célba érő Räikkönen valószínűleg büntetést kap. Ebben az esetben a Mercedes már most bajnok lehet. 

A Ferrari finn pilótája mögött Kvjat, Nasr, Maldonado, Button és Alonso ért be pontszerző helyen, azaz a McLaren kettős pontszerzéssel távozhat Oroszországból. Hamilton 302 pontnál jár a bajnokságban, mögötte pedig immár Vettel sorakozik 236 egységgel, Rosberg pedig 229 ponttal a harmadik helyen áll jelenleg. 

 

konyvajanlo.jpg

Az Orosz Nagydíj végeredménye: 

          Versenyző              Csapat                        
1 Lewis Hamilton Mercedes
2 Sebastian Vettel Ferrari
3 Sergio Perez Force India/Mercedes
4 Felipe Massa Williams/Mercedes
5 Kimi Räikkönen Ferrari
6 Danyiil Kvjat Red Bull/Renault
7 Felipe Nasr Sauber/Ferrari
8 Pastor Maldonado Lotus/Mercedes
9 Jenson Button McLaren/Honda
10 Fernando Alonso McLaren/Honda
11 Max Verstappen Toro Rosso/Renault
12 Valtteri Bottas Williams/Mercedes
13 Roberto Merhi Marussia/Ferrari
14 Will Stevens Marussia/Ferrari
15 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault
- Carlos Sainz Toro Rosso/Renault
- Romain Grosjean Lotus/Mercedes
- Nico Rosberg Mercedes
- Nico Hülkenberg Force India/Mercedes
- Marcus Ericsson Sauber/Ferrari

 

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

verseny mercedes f1 forma-1 hamilton szocsi formula-1 orosz nagydíj