2016. ápr 17.

F1 Újabb Rosberg győzelem, mögötte káosz a Kínai Nagydíjon

írta: FormaNet
F1 Újabb Rosberg győzelem, mögötte káosz a Kínai Nagydíjon

Balesetek, SafetyCar, és eltérő stratégiák miatti kavarodás jellemezte a Kínai Nagydíjat, melyen végül Nico Rosberg viszonylag kényelmesen szerezte meg idei harmadik győzelmét. A nagy riválisoknak viszont jóval nehezebb dolguk volt, a pódiumra végül Sebastian Vettel illetve Danyiil Kvjat állhatott fel, aki így F1-es pályafutásának második dobogós eredményét ünnepelhette.

rosberg_kina.JPG

A szombati káoszos – és egyeseknek kudarcba fulladt – időmérőn Nico Rosberg szerezte meg a pole-t, míg csapattársa, Lewis Hamilton motorcsere miatt csak az utolsó helyről várhatta a Kínai Nagydíjat. A ferrarisok jó eséllyel pályáztak az első sorra, de hibáztak, így Kimi Räikkönen és Sebastian Vettel a második sorból rajtolhatott, Rosberg valamint a red bullos Daniel Ricciardo mögül. A harmadik sorban Valtteri Bottas és Danyiil Kvjat kapott helyet, majd a Sergio Pérez, majd a két Toro Rosso következett. A 10. helyet Nico Hülknberg szerezte meg, de később három rajthelyes büntetést kapott, miután az időmérőn autójáról levált az egyik kerék. Helyét Felipe Massa örökölte meg, és egy-egy helyet léphettek előre a McLarenek is.

A top10-ben Rosberg és Massa kivételével mindenki a szuperlágy keverékeken rajtolt, az első és a 10. helyről induló versenyző a lágy Pirelliket választotta a futam első etapjára.

A rajt több drámát is hozott: Rosberg elvesztette első helyét Ricciardóval szemben, de ennél rosszabbul jártak a Ferrarik, és a mezőny végéről rajtoló csapattársa is. A rajt utáni tumultusban Vettel és Kimi autója összeért, ez utóbbi kicsúszott és elvesztette első szárnyát. A visszaeső finn autója miatt a mezőny végén az egyik Saubernek korrigálni kellett, az érkező Hamilton pedig nekikoccant. A címvédő szintén kénytelen volt visszatérni a boxba egy szárnycserére. Vettel is több pozíciót bukott, a top5-ben Ricciardo, Rosberg, Kvjat, Pérez és Hülkenberg sorrend alakult ki.

Miközben Vettel megkezdte a felzárkózást, a 3. körben folytatódott a pech sorozat. Az élen Ricciardo defektet kapott, így Rosberg visszavette a vezetést, a következő körben pedig a törmelékek miatt behajtott a biztonsági autó. Ekkor nagy forgalom keletkezett a boxutcában, és persze a sorrend is alaposan megkavarodott.

A SafetyCar mögött Rosberg maradt az élen, mögötte viszont több gyengébb autó is bekerült a pontszerzők közé azok közül, akik nem váltottak abroncsot. Sorrend: Rosberg, Massa, Alonso, Wehrlein, Gutiérrez, Kvjat, Palmer, Haryanto, Pérez és Bottas volt. A Ferrarik a 15. és a 19. helyen folytatták a versenyt a zöld zászló után.

Az újraindítást követően az egész mezőnyben sok előzés történt az eltérő erőviszonyok miatt. Csak Vettel volt szuperlágyakon, és ezt ki is használta. A német bajnok a 12. körben már hatodik volt, két-három kör után pedig Alonso megelőzésével a negyedik helyig verekedte fel magát Rosberg, Kvjat és Massa mögé. Közben Hamilton is felzárkózott a pontszerzők közé. A következő körökben az élmezőnyből többen is letudták első vagy második kiállásukat, így Hamilton gyorsan a 3. helyen találta magát, de rá is várt még egy kerékcsere. Vettel második kerékcseréje után a 13. helyről kezdte újra csatáit, a 20. körben már ötödik helyen autózott, perceken belül pedig – további kiállásoknak köszönhetően – dobogós helyen volt. Csapattársa mindeközben beragadt a középmezőnybe.

Az élen Rosberg magabiztosan vezette a versenyt, és kerékcseréje után is jelentős előnye volt az őt üldöző Kvjat és Vettel előtt.

Miután a mezőny letudta az utolsó kiállásokat, az élen Rosberg mögött Vettel volt a második helyen, megelőzve Kvjat Red Bullját. Rosberg bő 20 másodperces előnyét már csak egy hiba vehette volna el, de ez végül nem történt meg. A dobogósok mögött a két Williams sorakozott fel, Hamilton a hatodik helyről, Räikkönen pedig a 12-ről vágott neki a hajrának. A címvédő a két Williamst támadta, Bottas autóján viszonylag könnyen áthámozta magát, Massával viszont nem bírt, ráadásul Ricciardo is közbeszólt.

A 43. körben a frissebb gumikon lévő Red Bull sikeres támadást indított, és Bottast, Hamiltont, majd Massát megelőzve a negyedik helyre ugrott fel Rosbeg, Vettel és Kvjat mögé.

Hamilton tovább küzdött Massával, majd a 47. körben ismét hátrafelé kellett figyelnie ezúttal Räikkönenre. A gumikkal küzdő brit nem tudta maga mögött tartani a Ferrarit sem, és nem sokkal később Massa is pozíciót vesztett az ötödik helyre felzárkózó Räikkönennel szemben.

A címvédő végül nem tudott megbirkózni Massával, így hetedikként ért célba. Az utolsó három pontszerző helyen a hajrában még Verstappen előzte meg Bottast, de Hamiltont már nem érte be. Az egy pontot érő 10. helyet a másik Toro Rosso szerezte meg. A versenyen egyébként a teljes mezőny célba ért. 

Vettel a leintés után Kvajt agresszív rajtját kritizálta, de az orosz könnyedén és nyugodtan reagálta le a német bajnok szavait. Később a dobogón is elmondta, hogy ez a versenyzés, ő csak kihasználta a kínálkozó lehetőséget, és a jövőben is ezt fogja tenni. 

A Kínai Nagydíj végeredménye:

       Versenyző             Csapat                                            Idő/ Hátrány    
1 Nico Rosberg Mercedes AMG Petronas F1 Team 1h38m53.891s
2 Sebastian Vettel Scuderia Ferrari 37.776s
3 Daniil Kvyat Red Bull Racing 45.936s
4 Daniel Ricciardo Red Bull Racing 52.688s
5 Kimi Raikkonen Scuderia Ferrari 1m05.872s
6 Felipe Massa Williams Martini Racing 1m15.511s
7 Lewis Hamilton Mercedes AMG Petronas F1 Team 1m18.230s
8 Max Verstappen Scuderia Toro Rosso 1m19.268s
9 Carlos Sainz Scuderia Toro Rosso 1m24.127s
10 Valtteri Bottas Williams Martini Racing 1m26.192s
11 Sergio Perez Sahara Force India F1 Team 1m34.283s
12 Fernando Alonso McLaren Honda 1m37.253s
13 Jenson Button McLaren Honda 1m41.990s
14 Esteban Gutierrez Haas F1 Team 1 kör
15 Nico Hulkenberg Sahara Force India F1 Team 1 kör
16 Marcus Ericsson Sauber F1 Team 1 kör
17 Kevin Magnussen Renault Sport F1 Team 1 kör
18 Pascal Wehrlein Manor Racing MRT 1 kör
19 Romain Grosjean Haas F1 Team 1 kör
20 Felipe Nasr Sauber F1 Team 1 kör
21 Rio Haryanto Manor Racing MRT 1 kör
22 Jolyon Palmer Renault Sport F1 Team 1 kör

 

Világbajnoksági állása

           Versenyzők          
1 Nico Rosberg 75
2 Lewis Hamilton 39
3 Daniel Ricciardo 36
4 Sebastian Vettel 33
5 Kimi Raikkonen 28
6 Felipe Massa 22
7 Daniil Kvyat 21
8 Romain Grosjean 18
9 Max Verstappen 13
10 Valtteri Bottas 7
11 Nico Hulkenberg 6
12 Carlos Sainz 4
13 Stoffel Vandoorne 1
14 Kevin Magnussen 0
15 Sergio Perez 0
16 Jolyon Palmer 0
17 Marcus Ericsson 0
18 Fernando Alonso 0
19 Jenson Button 0
20 Pascal Wehrlein 0
21 Felipe Nasr 0
22 Esteban Gutierrez 0
23 Rio Haryanto 0
         Konstruktőrök            
1 Mercedes 114
2 Ferrari 61
3 Red Bull/TAG Heuer 57
4 Williams/Mercedes 29
5 Haas/Ferrari 18
6 Toro Rosso/Ferrari 17
7 Force India/Mercedes 6
8 McLaren/Honda 1
9 Renault 0
10 Sauber/Ferrari 0
11 Manor/Mercedes 0

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

verseny mercedes f1 forma-1 sanghaj rosberg kínai nagydíj formula-1