2016. máj 01.

F1 Rosbeg nyert, Hamilton mentette a menthetőt, Vettel kiesett Szocsiban

írta: FormaNet
F1 Rosbeg nyert, Hamilton mentette a menthetőt, Vettel kiesett Szocsiban

Nico Rosberg F1-es pályafutásának 18. futamgyőzelmét ünnepelhette az Orosz Nagydíj után, mögötte a 10. helyről rajtoló Lewis Hamilton ért célba, a dobogó legalsó fokára pedig Kimi Räikkönen állhatott fel. A másik Ferrarival, Sebastian Vettel már a rajt után kiesett a versenyből.

nico_rosberg_szocsi.jpg

A szombati időmérő nem minden élmenőnek sikerült jól, míg Nico Rosberg könnyedén megszerezte a pole-t, addig csapattársa, Lewis Hamilton a Q3-ban műszaki probléma miatt ki sem tudott hajtani, így csak a 10. rajtkocka lett az övé. A ferrarisok közül Sebastian Vettel ugyan második lett, de váltócsere miatt csak hetedik helyről indulhatott, Kimi Räikkönen pedig csak Valtteri Bottas mögül, a harmadik rajtkockából.

A rajtnál Rosberg simán megőrizte elsőségét, mögötte Räikkönen szépen megelőzte Bottas Williamsét az egyes kanyarban, hátrébb a nagy helyezkedésben azonban a másik Ferrari bajba került. Vettel éppen Daniel Ricciardo Red Bulljával meccsel, amikor hátulról Danyiil Kvjat nekiment. A német defektet kapott, majd a pályán megforgott, és falnak csapódott. Ezzel ki is esett a versenyből, amit meglehetősen dühösen konstatált a csapatrádión. Vele együtt egyébként Nico Hülkenberg és Rio Haryanto feladta a versenyt, a biztonsági autó pedig behajtott néhány körre. Kvjat egy 10 másodperces stop&go-val bűnhődött, ám ez a négyszeres bajnokon már nem segített.

vettel_szocsi.JPG

A SafetyCar mögött Rosberg, Räikkönen, Bottas, Massa és Hamilton volt a top5 sorrendje, de az újraindítás után kicsit átrendeződött az élmezőny. Rosberg megtartotta a vezetést, és hamarosan meg is lépett. Bottas rögtön visszaelőzte finn honfitársát, és Hamilton is sikeres támadást indított Massa ellen a negyedik helyért. A brit bajnok perceken belül már a Ferrarit támadta, és nem sokat kérdezett, egy kifékezés a dobogós helyre repítette. Bottasszal már nem volt ennyire könnyű dolga, de miután a 17. körben a Williams kiállt, Hamilton átvette a második helyet, de egy körrel később ő is lágy gumikra váltott, és ismét a finn mögé érkezett. A 19. körben aztán a DRS segítségével sikeres támadást indított, és csapattársa nyomába eredt. Rosberg ekkor már nagyjából 14 másodperces előnyt autózott ki az élen.

Räikkönen a 20. körben váltott friss gumikra, és a boxkiállás után Bottas elé érkezett, a harmadik helyre. A két finn mögött Massa, Verstappen, Alonso trió sorakozott fel. A Toro Rosso versenyzőinek nem volt szerencséje ezen a hétvégén. Carlos Sainz 10 másodperces büntetést kapott, amiért egyik ellenfelét leszorította a pályáról, Max Verstappen pedig műszaki hiba miatt a 34. körben feladta futamát a hatodik helyről. Ezzel Alonso fellépet a hatodik helyre, a pontszerzők utolsó hármasa pedig Magnussen, Grosjean és Pérez volt.

Az utolsó három pontszerző helyen szoros volt a küzdelem, az élen viszont – Alonsóig bezárólag – nagyok voltak a távolságok az ellenfelek között. Hamilton ugyan a kiállása után megpróbált felzárkózni Rosbergre, de bő tíz körrel a leintés előtt feladta. Végül 25 másodperces hátrányban ért célba a második helyen, miközben csapattársa az utolsó körbe még megfutotta a verseny leggyorsabb körét. 

Button a hajrában nagy csatát vívott az egy pontot érő 10. helyért, aminek a végén a McLaren dupla pontszerzésnek örülhetett. A nyolcadik helyen Romain Grosjeannak hosszú körökön keresztül keményen kellett védekeznie a nyakán loholó Pérez Force Indiája ellen, de a francia megoldotta, és ezzel ismét értékes pontokat hozott a Haas csapatnak.

Rosberg zsinórban hetedik győzelmének örülhetett, Hamilton F1-es pályafutásának 90. dobogójával vigasztalódhatott, míg Räikkönen a Ferrari 700. dobogós eredményét szerezte meg. 

Az Orosz Nagydíj végeredménye:

           Versenyző Csapat  Idő/Hátrány
1 Nico Rosberg Mercedes 1h32m41.997s
2 Lewis Hamilton Mercedes 25.022s
3 Kimi Räikkönen Ferrari 31.998s
4 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 50.217s
5 Felipe Massa Williams/Mercedes 1m14.427s
6 Fernando Alonso McLaren/Honda 1kör
7 Kevin Magnussen Renault 1 kör
8 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1 kör
9 Sergio Perez Force India/Mercedes 1 kör
10 Jenson Button McLaren/Honda 1 kör
11 Daniel Ricciardo Red Bull/TAG Heuer 1 kör
12 Carlos Sainz Toro Rosso/Ferrari 1 kör
13 Jolyon Palmer Renault 1 kör
14 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1 kör
15 Danyiil Kvjat Red Bull/TAG Heuer 1 kör
16 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1 kör
17 Esteban Gutierrez Haas/Ferrari 1 kör
18 Pascal Wehrlein Manor/Mercedes 2 kör
- Max Verstappen Toro Rosso/Ferrari  kiesett
- Sebastian Vettel Ferrari  kiesett
- Rio Haryanto Manor/Mercedes  kiesett
- Nico Hülkenberg Force India/Mercedes

 kiesett

 

Világbajnokság állása

           Versenyző  Pont
1 Nico Rosberg 100
2 Lewis Hamilton 57
3 Kimi Räikkönen 43
4 Daniel Ricciardo 36
5 Sebastian Vettel 33
6 Felipe Massa 32
7 Romain Grosjean 22
8 Danyiil Kvjat 21
9 Valtteri Bottas 19
10 Max Verstappen 13
11 Fernando Alonso 8
12 Kevin Magnussen 6
13 Nico Hülkenberg 6
14 Carlos Sainz 4
15 Sergio Perez 2
16 Jenson Button 1
17 Stoffel Vandoorne 1
18 Jolyon Palmer 0
19 Marcus Ericsson 0
20 Pascal Wehrlein 0
21 Felipe Nasr 0
22 Esteban Gutierrez 0
23 Rio Haryanto 0

 

          Konstruktőr Pont 
1 Mercedes 157
2 Ferrari 76
3 Red Bull/TAG Heuer 57
4 Williams/Mercedes 51
5 Haas/Ferrari 22
6 Toro Rosso/Ferrari 17
7 McLaren/Honda 10
8 Force India/Mercedes 8
9 Renault 6
10 Sauber/Ferrari 0
11 Manor/Mercedes 0

 

FormaNet, Varga Viktória

 000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

verseny mercedes f1 forma-1 rosberg szocsi formula-1 orosz nagydíj