2016. júl 10.

F1 Hamilton nyert hazai pályáján

írta: FormaNet
F1 Hamilton nyert hazai pályáján

Lewis Hamilton viszonylag sima győzelmet aratott Silverstone-ban, míg csapattársa, Nico Rosberg megharcolt a második helyért Max Verstappennel. Végül a német szerezte meg az előkelőbb pozíciót, ám eredménye még változhat egy szabálytalan rádióüzenet miatt...

hamilton_silverstone.JPG

Vizes pályán, biztonsági autó mögött, esőgumikon indul el a mezőny a Brit Nagydíjon. Az első sorból Lewis Hamilton és Nico Rosberg indult, a második sort a két Red Bull bérelte ki, őket Kimi Räikkönen és Valtteri Bottas követte. Sebastian Vettel a hatodik helyet szerezte meg az időmérőn, de sebességváltó-csere miatt öthelyes rajtbüntetést kapott, így csak a középmezőnyből kezdte meg versenyét.

Öt körön keresztül a SafetyCar vezette a sort, majd a rajtnál Hamilton megtartotta elsőségét, a mezőny zöme pedig máris behajtott köztes Pirellikért. Az élmenők egyelőre megtartották a kék jelzésű keverékeket, a to3 mögött viszont nagy volt a kavarodás a boxlátogatások miatt.

Az első kieső a talán túl korán interekre váltó Pascal Wehrlein volt, akinek a hetedik körben felúszott a vízen az autója az 1-es kanyarban. A virtuális SC alatt, a nyolcadik körben a Mercedesek is letudták kerékcseréjüket, és a maradék pár versenyző szintén.

Hamilton, Rosberg és Verstappen megőrizte pozícióját, Pérez azonban jó ütemben tudta le kiállását, és a negyedik helyre lépett előre. Mögötte Ricciardo és Räikkönen autózott, majd a pontszerzők további sorrendje Sainz, Massa, Bottas, és Hülkenberg volt.

Amíg az élen elég hamar széthúzódott a mezőny, addig az utolsó pontszerző helyekért szoros volt a küzdelem. Bottasra nagy nyomást gyakorolt Hülkenberg Force Indiája, melyet viszont Alonso és Vettel üldözött. A hajszában nem is kellett sokat várni a hibára – Bottas kicsúszott, és bár folytatni tudta a versenyt, de jó pár helyet bukott.

A 16. körben legelőször Vettel kockáztatta meg a slick gumikat, közben azonban Verstappen autóján olyan jól működött a köztes Pirelli, hogy beérte Rosberget, és elég volt egy apró hiba a némettől, a Red Bull fiatal versenyzője nem kímélte ellenfelét.

A következő körben Verstappenen kívül mindenki szárazpályás gumikra váltott, a nagy sietségben pedig a Renault-nál nagy bakit követtek el a szerelők. Palmernek ugyanis az egyik abroncsa hiányzott, így vissza kellett tolni a boxba.

Plusz egy körrel később Verstappen is kiállt, de megtartotta második helyét Hamilton mögött. Közben Vettel egy leggyorsabb kör után bemutatott egy piruettet, ami után a 12. helyen folytatta versenyét.

Az újabb kerékcsere tumultusban ismét megkavarodott kicsit a mezőny – volt akinek jól jött ki a lépés, és akadt akinek kevésbé. Hamilton, Verstappen és Rosberg hármasa mögött Pérez, Ricciardo és Räikkönen maradt, majd Sainz, Hülkenberg, Massa és Alonso volt a top10 további sorrendje.

A vizes pályán többen is csúszkáltak a következő percekben, többek között Verstappen, Räikkönen, Sainz, míg Alonso a kavicságyat látogatta meg, de szerencsésen vissza tudott térni a pályára. Haryanto viszont nem volt ilyen szerencsés, így ő már a negyedik kiesője lett a futamnak, Wehrlein, Ericsson, és Grosjean után.

Főleg az 1-es kanyar babrált ki sokakkal, sőt az élen Hamilton és Verstappen is időt bukott egy-egy hibával. Leginkább az utóbbinak kellett aggódnia, mert üldözője megérkezett a nyakára. A 35. körtől a Mercedes már komoly nyomást helyezett Verstappenre, és hamarosan vissza is vette második helyét. Ekkor az élen autózó csapattársa bő nyolc másodpercre volt tőle, és bár a nyomába eredt, a hajrára azonban állandósult közöttük a különbség. Ráadásul egy apró műszaki probléma miatt Rosberg kapott némi instrukciót csapatától, ez azonban már tilos, és vizsgálat is indult ellene.

A Ferrarinál Räikkönen nem volt veszélyes a harmadik-negyedik helyen autózó Red Bullokra, Pérezt azonban sikerült megelőznie, és ezzel az ötödik helyet szerezte meg. Csapattársa, Vettel viszont egy büntetést is kapott, miután Massát kiszorította a pályáról egy előzési manőver közben. A német kilencedikként ért célba, de utólagos öt másodperces büntetése miatt helyet cserélt a tizedik helyen záró Kvjattal. A két Ferrari között egyébként a Force Indiák és Sainz volt a célba érők sorrendje. 

Frissítés: Rosberget a versenyirányítás büntetéssel sújtotta, ami 10 másodperces időbüntetést jelent. Ezzel a német visszacsúszott a 3. helyre, ám ez még nem hivatalos, a Mercedes ugyanis fellebbez. 

ham.JPG

A Brit Nagydíj végeredménye:

 

Versenyző Csapat Idő/Hátrány
1. Lewis Hamilton Mercedes 1:34:55,831
2. Nico Rosberg Mercedes +6,911
3. Max Verstappen Red Bull-TAG Heuer +8,250
4. Daniel Ricciardo Red Bull-TAG Heuer +26,211
5. Kimi Räikkönen Ferrari +1 p 09,743
6. Sergio Pérez Force India-Mercedes +1 p 16,941
7. Nico Hülkenberg Force India-Mercedes +1 p 17,212
8. Carlos Sainz Toro Rosso-Ferrari +1 p 25,858 
9. Sebastian Vettel Ferrari +1 p 31,654 
10. Danyiil Kvjat Toro Rosso-Ferrari +1 p 32,600 
11. Felipe Massa Williams-Mercedes +1 kör
12. Jenson Button McLaren-Honda +1 kör
13. Fernando Alonso McLaren-Honda +1 kör
14. Valtteri Bottas Williams-Mercedes +1 kör
15. Felipe Nasr Sauber-Ferrari +1 kör
16. Esteban Gutiérrez Haas-Ferrari +1 kör
17. Kevin Magnussen Renault +3 kör
18. Jolyon Palmer Renault kiesett
19. Rio Haryanto Manor-Mercedes kiesett
20. Romain Grosjean Haas-Ferrari kiesett
21. Marcus Ericsson Sauber-Ferrari kiesett
22. Pascal Wehrlein Manor-Mercedes kiesett

 

A világbajnoki pontverseny állása: 

Versenyzők

1 Nico Rosberg 171
2 Lewis Hamilton 167
3 Kimi Raikkonen 106
4 Daniel Ricciardo 100
5 Sebastian Vettel 98
6 Max Verstappen 87
7 Valtteri Bottas 54
8 Sergio Perez 47
9 Felipe Massa 38
10 Romain Grosjean 28
11 Nico Hulkenberg 26
12 Carlos Sainz 26
13 Daniil Kvyat 23
14 Fernando Alonso 18
15 Jenson Button 13
16 Kevin Magnussen 6
17 Pascal Wehrlein 1
18 Stoffel Vandoorne 1
19 Esteban Gutierrez 0
20 Jolyon Palmer 0
21 Marcus Ericsson 0
22 Felipe Nasr 0
23 Rio Haryanto

0

         konstruktőrök pont 
1 Mercedes 338
2 Ferrari 204
3 Red Bull/Renault 195
4 Williams/Mercedes 92
5 Force India/Mercedes 73
6 Toro Rosso/Ferrari 41
7 McLaren/Honda 32
8 Haas/Ferrari 28
9 Renault 6
10 Manor/Mercedes 1
11 Sauber/Ferrari 0

FormaNet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá

mercedes f1 forma-1 hamilton silverstone brit nagydíj formula-1