2017. már 27.

F1 Statisztikák Ausztráliából

írta: FormaNet
F1 Statisztikák Ausztráliából

A 2017-es szezon első versenye után hosszú idő óta először nem a Mercedes valamelyik versenyzője vezeti a bajnoki pontversenyt. Sebastian Vettelnek 28 versenyig kellett várnia egy újabb futamgyőzelemért...

vettel_melbourne_1.JPG

Sebastian Vettel Melbourne-ben győzelemre vezette a Ferrarit. Legutóbb 2010-ben történt meg, hogy a maranellóiak megnyerték a szezonnyitót, akkor a csapatnál debütáló Fernando Alonso győzött Bahreinben. Még korábban a szintén első ferraris versenyét futó Kimi Räikkönen nyert nyitófutamot a vörösöknek, 2007-ben, Ausztráliában.

Eddigi F1-es pályafutása során Vettel mindössze második alkalommal nyert szezonnyitót. Az elsőt még 2011-ben, amikor az egész idényt ő dominálta elejétől a végéig.

Ez volt Vettel 43. F1-es diadala, és negyedik a Ferrarival. Utoljára 28 versennyel ezelőtt nyert, 2015-ben a Szingapúri Nagydíjon.

A német világbajnok legutóbb 2013-ban állt a bajnoki tabella tetején, amikor negyedik vb trófeáját szerezte, azóta kizárólag mercedeses versenyzők bérelték a legelőkelőbb helyet.

Zsinórban másodjára fordult elő, hogy az első versenyt a második rajtkockából induló pilóta nyerte. Mindkét alkalommal Lewis Hamilton volt a pole-ban. A brit eddig hatszor rajtolhatott pole-ból Melbourne-ben, de ebből mindössze kettőt váltott győzelemre.

Második helyével Hamilton 105. dobogós eredményét jegyzi a királykategóriában, és mindössze egy dobogós helyezés választja el Alain Prosttól, aki második helyen áll az örökranglistán. A rekordot ebben a statisztikában Michael Schumacher tartja 155 dobogós helyezéssel.

Valamiben azért már most csatlakozott a hétszeres világbajnok legendához, mégpedig azon statisztikában, hogy Schumacheren kívül ő az F1 történelmének egyetlen versenyzője, aki több mint 3000 körön keresztül állt az élen eddigi versenyei során.

  1. Michael Schumacher : 5111
  2. Lewis Hamilton: 3006
  3. Ayrton Senna: 2931

Nem mellesleg szintén Schumacher és Hamilton az egyedüli, akik legalább 100 futamon az élen autóztak.

  1. Michael Schumacher: 142
  2. Lewis Hamilton: 100
  3. Ayrton Senna: 86

Debütáló mercedeses versenyén Valtteri Bottas harmadik lett, ami egyben F1-es pályafutásának 10. dobogós helyezése.

A negyedik helyen célba érő Kimi Räikkönen ugyan lecsúszott a serlegről, de a leggyorsabb kör övé lett. A finn bajnok összesen 44 leggyorsabb kört jegyez a szériában, ennél több (77) csak Michael Schumacher neve mellett szerepel.

Az ötödik helyezett Max Verstappennek eddigi három melbourne-i futamából ez sikerült a legjobban, csapata, a Red Bull azonban közel sem lehet elégedett. Zsinórban harmadik alkalom, hogy Ausztráliában csak egy autójuk sorakozott fel a rajtrácsra, bár igaz, most Daniel Ricciardo legalább megkezdhette a versenyt a box-ból indulva.

Felipe Massa azért ennél boldogabb lehet, hiszen az elmúlt három melbourne-i futamán mindannyiszor a legjobb hatban végzett.

Szólj hozzá

statisztika f1 forma-1 melbourne formula-1 ausztrál nagydíj