2017. ápr 16.

F1 Vettel ismét leiskolázta a Mercedeseket

írta: FormaNet
F1 Vettel ismét leiskolázta a Mercedeseket

Sebastian Vettel a harmadik helyről rajtolva verte meg a címvédő alakulat pilótáit, Lewis Hamiltont és Valtteri Bottast, és ezzel 44. futamgyőzelmét ünnepelhette a szériában. Élete első F1-es pole-ja után Bottas csak a armadik helyen ért célba csapattársa mögött, aki egy büntetést is begyűjtött az izgalmas és mozgalmas Barheini Nagydíjon, ennek ellenére a hajrában még majdnem veszélyes volt ferraris riválisára.

vettel-_bahrein.JPG

A szezon harmadik futama is remek csatákkal és izgalmakkal telt, végül a dobogó tetejére Sebastian Vettel állhatott fel.

Már az első körökben hatalmas meccsek voltak, nem csak az élen, de a mezőny sűrűjében is. Vettel lerajtolta Lewis Hamiltont és nem szakadt le az elsőségét megőrző Valtteri Bottasról. Hatalmasat rajtolt a hatodik helyről Max Verstappen is, és két pozíciót nyert rögtön a start után, miután Kimi Räikkönent és saját csapattársát, Daniel Ricciardót is átugrotta.  A Ferrari finn bajnoka a hetedik helyig csúszott vissza, ugyanis Felipe Massa kihasználta a a finn Red Bullokkal való hadakozását. Ezután néhány körig beragadt a Williams mögé, de a 8. körben a top5 után ered, akik pedig nagyon szorosan egymás nyakán autóztak.

Az élbolyból elsőként a 11.  körben Vettel állt ki kerékcserére, erre reagált a Red Bull, és a következő körben kihozták Verstappent, de hiába, ugyanis alighogy visszatért a pályára, fék hiba miatt véget ért ígéretes versenye.

barein_1.JPG

Egy körrel később Lance Stroll és Carlos Sainz ütközött, az 1-es kanyarban, emiatt Safety Car periódus lépett életbe, ami alatt az addig kint maradók megejtették bokszlátogatásukat. A Mercedes peches volt, ugyanis egyszerre jött be két versenyzője, ráadásul éppen ezért Hamilton szándékosan kicsit fel is tartotta a bokszutcában Ricciardót, hiszen tudta, hogy ő időt fog veszíteni azzal, hogy Bottas kerékcseréjére várnia kell. Ezt persze vizsgálták a versenybírók, és a brit öt másodperces büntetést kapott.

Vettel elévágásos stratégiája mindenesetre bejött, és a biztonsági autó mögött már ő volt az első, mögötte Bottas, Ricciardo, Hamilton, Massa, Räikkönen, Hülkenberg, Ericsson, Perez és Grosjean sorrend alakult ki a pontszerző helyeken.

Az újraindítás után hatalmas harc indult az első helyért, és hátrébb is folytatódott a csata a pozíciókért. Hamilton megelőzte Ricciardót, aki nem sokkal ezután egészen a hatodik helyig csúszott vissza, Massa és Räikkönen mögé. A finn viszont a 23. körben ismét áthámozta magát Massán és feljött a negyedik helyre. Hátrébb, a 11. helyért Palmer és Kvjat is nagyot meccselt, miután mindketten simán megelőzték Fernando Alonso McLarenjét. A spanyol erre igencsak frusztráltan panaszolta csapatának, hogy életében nem versenyzett még ilyen gyenge motorral.

Közben az élen, Vettel kicsit meglépett Bottastól, aki pedig csapattársánál is lassabb volt, és hamarosan meg is történt köztük a helycsere. A 30. körben Bottas lecserélte használt szuperlágy abroncsait, míg Hamilton más stratégián, lágy keverékeken maradt kint, viszont várt még rá egy büntetés. Az élről Vettel a 33. kör végén látogatta meg szerelőit, és Bottas elé tért vissza. Csapattársa, Räikkönen megint késéssel, a 38. körben váltott friss gumikra, amikor már ismét meglehetősen dühösen számon kérte csapatát, miért nem hívják már be, hiszen a kopott gumikon semmit nem tud csinálni. 

barein_2.JPG

A kerékcserék után a keményebb keverékeke lévő Hamilton még egy ideig az élen autózott, mögötte Vettel, Bottas, Räikkönen és Ricciardo haladt a top5-ben. A háromszoros világbajnok a 41. kör végén tudta le utolsó kerékcseréjét, ezzel együtt öt másodperces büntetését, ami után a 3. helyre tért vissza Vettel és Bottas mögé. 15 köre maradt hajrázni, és a 48. körben a frissebb gumikon saját csapattársa nem is volt ellenfél számára. Már csak azért sem, mert Bottas megkapta a "nemszeretem" csapatutasítást az elengedésről.

Hamilton ezután a Ferrari nyomába eredt, és kilenc köre volt a győzelemért harca szállni. Végül nem tudott veszélyes lenni riválisára, így meg kellett elégednie a dobogó második fokával. 

Eggyel hátrébb Räikkönen is veszélyesen felzárkózott a másik Mercedesre, de ő sem tudott már támadó pozícióba kerülni a leintésig. 

A versenynek hét kiesője volt: A mclarenes Stoffel Vandoorne újabb MGU-H hiba miatt el sem tudott indulni, Kevin Magnussen 10 körig bírta műszaki hibája előtt, Max Verstappen fékhiba miatt adta fel a 12. körben, majd pillanatokkal később Lance Stroll és Carlos Sainz ütközött, és mindkettőjük versenye véget ért. Ütközésüket a versenybírók leintés után vitatják meg. a verseny hajrájában váltóiba miatt Marcus Ericsson Sauberje is feladta. Két körrel a leintés előtt Alonso is követte, meglehetősen frusztráltan,a mi nem meglepő, hiszen idén még nem látta meg a kockás zászlót. Leintés után a spanyol úgy nyilatkozott, hogy "lenyűgöző hátrányban" voltak az egyenesekben, majd azon filozofált, hogy talán Vandoorne volt a szerencsésebb, hogy el sem indult a futamon. 

Ezúttal nem volt három boldog arc a pódiumon, sőt Vettelen kívül mondhatni mindenki csalódott volt az ellenfelek közül. Hamilton persze azért, mert úgy gondolja, hogy hibája (ami öt másodperces büntetést hozott neki) nélkül nyerhetett volna. 

"Még ha nem is látszik, nyilván csalódott vagyok, mert pontokat vesztettünk, és mert nyerhettem volna."

Csalódott volt a harmadik helyen célba érő Bottas is, és nem csak azért, mert rajtelsőségét nem tudta győzelemre váltani, hanem mert nem volt meg a tempója, és mert megkapta a csapatutasítást. A sajtótájékoztatón nem is titkolta csalódottságát: "Ez a legrosszabb dolog, amit versenyzőként hallhatsz, de megtettem, mert ezzel segítettem a csapatot."

Bottas honfitársa, Räikkönen szintén nem volt boldog a negyedik hellyel. Ő maga sem tudja pontosan, hogy miközben a másik Ferrari lenyomta a riválisokat, addig az ő autójával mi is volt megint a probléma, Mindenesetre azt elismerte, a rossz rajt az saját hibája volt. 

A Bahreini Nagydíj végeredménye:

       Versenyző           Csapat                        Kör   Idő/Hátrány   
1 Sebastian Vettel Ferrari 57 1h33m53.373s
2 Lewis Hamilton Mercedes 57 6.660s
3 Valtteri Bottas Mercedes 57 20.397s
4 Kimi Räikkönen Ferrari 57 22.475s
5 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 57 39.346s
6 Felipe Massa Williams/Mercedes 57 54.326s
7 Sergio Pérez Force India/Mercedes 57 1m02.606s
8 Romain Grosjean Haas/Ferrari 57 1m14.865s
9 Nico Hülkenberg Renault 57 1m20.188s
10 Esteban Ocon Force India/Mercedes 57 1m35.711s
11 Pascal Wehrlein Sauber/Ferrari 56 1 kör
12 Danyiil Kvjat Toro Rosso/Renault 56 1 kör
13 Jolyon Palmer Renault 56 1 kör
14 Fernando Alonso McLaren/Honda 54 3 kör
- Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 50 kiesett 
- Carlos Sainz Toro Rosso/Renault 12 kiesett 
- Lance Stroll Williams/Mercedes 12 kiesett 
- Max Verstappen Red Bull/Renault 11 kiesett
- Kevin Magnussen Haas/Ferrari 8 kiesett
- Stoffel Vandoorne McLaren/Honda 0 kiesett
Szólj hozzá

verseny ferrari f1 forma-1 sebastian vettel bahreini nagydíj formula-1