2015. júl 24.

F1 Hamilton végzett az élen a hatalmas balesettel tarkított első edzésen

írta: FormaNet
F1 Hamilton végzett az élen a hatalmas balesettel tarkított első edzésen

A Magyar Nagydíj első szabadedzésén Lewis Hamilton volt a leggyorsabb, mögötte csapattársa, Nico Rosberg zárt, de Kimi Räikkönen Ferrarija sem sokkal maradt el a két Mercedes mögött. A finn bajnoknak ugyanakkor az edzés végén egy furcsa incidenst is át kellett élnie, amikor Ferrarijáról lerepült az első szárny. Ez mindössze egy defektet okozott, ám ennél sokkal nagyobb bajba került Sergio Pérez, aki az egyik kanyarban fejre állt...

hamilton_hungaroring.JPG

 

Hazai új sportcsatornánk közvetítése ugyan bő egy órára elnémult, majd elakadt még a műsor legelején, ám a száguldó cirkusz résztvevőit ez cseppet sem zavarta meg abban, hogy megkezdjék a 30. Magyar Nagydíj első szabadedzését. Csütörtökön kiadós esőt kaptak a látogatók, ma viszont napsütéses időben, 27 fokban kezdődött a délelőtti program.

Ezúttal két tesztpilóta ülhetett autóba: Jolyon Palmer ismét Romain Grosjean Lotusát vezethette, a Marussiánál pedig a svájci Fabio Leimer debütálhatott.

Nico Rosberg 1:29-es idővel nyitotta meg a sort közepes keverékű gumikon, következő körében pedig már 1:27.306-ra javított. Ezen a hétvégén egyébként a Pirelli a lágy és a közepes abroncsokat szállította a csapatoknak. A német azonban csak addig élvezhette elsőségét, míg csapattársa, Lewis Hamilton meg nem érkezett. 20 perc elteltével már a címvédő 1:25-ös ideje volt az etalon.

Az első fél óra után a két Mercedes Hamilton és Rosberg vezetésével bérelte ki a tabella legelőkelőbb helyeit, majd a tavalyi győztes, Daniel Ricciardo, illetve a ferraris Kimi Räikkönen és a toro rossós Max Verstappen következett. Ez utóbbi pilóta egyébként „miki egér” pályának nevezte a Hungaroringet, melyen kisebb kategóriákban már versenyzett ezelőtt, és nem mellesleg úgy véli, hogy autójuknak nagyon fekszik, sőt, ha minden rendben megy, akkor talán a szezonban itt érhetik el a legjobb eredményt.

Az edzés második harmada igen döcögősen, azaz lassacskán indult be, majd egy hatalmas balesettel ért véget. Sergio Pérez autója az Alesi kanyarból kifelé jövet fejre állt, miután megpördült és eltalálta a falat. A mexikói versenyző ugyan épségben ki tudott szállni a kocsiból, de egy rövid rutinvizsgálatra a pálya orvosi központjába szállítottak. Néhány perc múlva már a médiának nyilatkozott a paddockban, nem sokkal később pedig a csapat elmondta, hogy valószínűleg a felfüggesztéssel történt valami, talán előzőleg egy rázókő miatt sérülhetett meg. A Force India nagyon csúnyán összetört, így Pérez valószínűleg nem sok időt tölthet délután a pályán. Ezt követően a Force India egyébként már Nico Hülkenberget sem engedte ki a pályára, mert először is ki kellett vizsgálni, mi okozhatta Pérez bukását. 

perez_hungaroring.JPG

 

force_india_hungaroring.JPG

Amíg a roncsot eltakarították, addig egy bő 20 perces szünet következett. Ekkor Hamilton, Rosberg és Räikkönen trió állt az élen, a top10 további sorrendje pedig Danyiil Kvjat, Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel, Carlos Sainz, Sergio Pérez, Max Verstappen és Fernando Alonso volt.

Az újraindítás után még nagyjából 18 percük maradt a pilótáknak. Az utolsó percekben Räikkönen adott munkát a sportbíróknak, miután Ferrarijáról egyszer csak lerepült az első szárny, és a törmelékek egy bal első defektet is okoztak. Újabb piros zászló következett.

Nem sokkal az incidens előtt Hamilton tovább javított, és 1:25.141-es idejével egy tizeddel előzte meg márkatársát, aki viszont mindössze 562 ezreddel állt Räikkönen előtt.

Az utolsó percekre még többen visszatértek a pályára, de a sorrenden ez már nem változtatott. A Mercedes és a Ferrari finn bajnoka mögött maradt a két Red Bull, de Ricciardo és Kvjat helyet cserélt.

Vettel a hatodik legjobb időt érte el, több mint egy tizeddel lemaradva Hamiltontól. A német mögött Sainz, Pérez, Bottas és Verstappen került be a legjobb tízbe. A Hungaroring eddigi legsikeresebb csapata, a McLaren a 11. és 12. helyen zárt.

Első szabadedzés végeredménye:

Pilóta Csapat  Köridő/Hátrány  Kör
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:25.141 18
2 Nico Rosberg Mercedes 0.109s 22
3 Kimi Räikkönen Ferrari 0.671s 23
4 Daniel Ricciardo Red Bull / Renault 0.912s 20
5 Danyiil Kvjat Red Bull / Renault 0.929s 17
6 Sebastian Vettel Ferrari 1.254s 14
7 Carlos Sainz Toro Rosso / Renault 1.586s 25
8 Sergio Perez Force India / Mercedes 1.635s 14
9 Valtteri Bottas Williams / Mercedes 1.684s 19
10 Max Verstappen Toro Rosso / Renault 1.793s 27
11 Fernando Alonso McLaren / Honda 2.131s 16
12 Jenson Button McLaren / Honda 2.167s 17
13 Nico Hülkenberg Force India / Mercedes 2.176s 11
14 Felipe Massa Williams / Mercedes 2.240s 19
15 Felipe Nasr Sauber / Ferrari 2.268s 24
16 Marcus Ericsson Sauber / Ferrari 2.591s 23
17 Pastor Maldonado Lotus / Mercedes 3.427s 9
18 Will Stevens Marussia / Ferrari 4.552s 17
19 Fabio Leimer Marussia / Ferrari 5.490s 18
20 Jolyon Palmer Lotus / Mercedes - 4

 

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

 

Szólj hozzá

mercedes f1 forma-1 hungaroring hamilton magyar nagydíj szabadedzés formula-1