2010. már 31.

Ferrari Melbourne után, Sepang előtt

írta: FormaNet
Ferrari Melbourne után, Sepang előtt

 

 

A maranellói gárda jelenleg vezeti a konstruktőri tabellát. A bahreini kettős győzelemnek, illetve Felipe Massa Ausztráliában szerzett harmadik- és Alonso negyedik helyének köszönhetően, összesen 70 pont szerepel az élen álló alakulat neve mellett.

Stefano Domenicali elmondta, hogy elégedettek lehetnek a hétvége eredményével még úgy is, hogy a futamot megelőzően ennél kicsit jobbra számítottak. A riválisok ugyanis nem tudtak sok pontot gyűjteni, ennek tükrében pedig a harmadik és negyedik hely igen jó eredménynek számít.

Domenicali ugyanakkor óvatosan fogalmaz a jövőt illetően, és hiába az eddigi két szép eredmény, véleménye szerint korai még ismét a Scuderia aranykoráról beszélni, hiszen egy új párosítás mindig időigényes munka.

Mindemellett úgy véli két pilótájuk között már most erős a partneri kapcsolat.

Felipe Massa nehéz hétvégén van túl, Fernando Alonso fantasztikus teljesítménye mellett pedig - azzal, hogy nem ment bele fölösleges akcióba Massával- bebizonyította, hogy remek csapatjátékos.

 

A soron következő Maláj futamra mindenesetre jó előjelekkel indul a csapat, legalábbis ami az eddigi statisztikákat illeti:

A legelső Maláj Nagydíjat 1999-ben a Ferraris Eddie Irvine nyerte, majd a következő két szezonban Michael Schumacher tudott győzedelmeskedni. A német legenda nyert 2004-ben is, valamint Kimi Raikkönen 2008-ban.

Jelenlegi versenyzőjük közül Fernando Alonso 2005-ben (Renault) és 2007-ben (McLaren) pezsgőzhetett a dobogó legfelső fokán.

 

Fernando Alonso Ausztráliai teljesítményével pályafutása során eddig összesen 614 pontot gyűjtött, amivel beérte a háromszoros világbajnok Ayrton Sennát.

Mindenidők legnagyobb brazil legendája 162 nagydíján 41 győzelmet és 80 dobogós helyet és 65 pole pozíciót szerzett, összesen pedig 614 pontot gyűjtött a királykategóriában.

Fernadno Alonso neve mellett pedig eddigi pályafutása során 142 nagydíj, 22 győzelem, 54 dobogós helyezés, 18 pole pozíció és összesen immár 614 pont áll.


A sepangi pálya nehézségei legfőképp a nagy meleg és az extrém páratartalom, melyek igen nagy erőpróba elé állítják mind a pilótákat, mind pedig az autókat (legfőképp az erőforrásokat)

Mindezt szem előtt tartva a Ferrari az F10-en elvégzett néhány frissítést, ami főleg ezekre a várható nehézségekre vonatkoznak.

Fernando Alonso:

 

Nem hittem, hogy két verseny után vezetni fogom a bajnokságot, ez sokkal több annál, mint amire számítottam. Melborurnben a legtöbbet hoztuk ki magunkból ahhoz képest, ami az első kanyarban történt, és növeltük az előnyünket a riválisokhoz képest. Pihenésre most nincs sok idő, hiszen következik a Maláj Nagydíj. Ez a pálya az egyik kedvencem, mindenféle kanyar megtalálható benne, és élvezetes, mert teljesen a határon autózol.

Már nagyon várom, hogy első alkalommal Malajziában versenyezzek a Ferrarival. Célunk, hogy folytassuk azt, amit az első két futamon elértük. Ez nem lesz egyszerű feladat, de a csapat keményen dolgozik, és bízunk a sikerekben.

 

Felipe Massa  a nehézségek ellenére pozitívan értékelt az elmúlt hétvégét:

 

"Nagyon örülök az eredménynek, jómagam és a csapat szempontjából is, hiszen roppant fontos pontokat szereztünk a bajnokságban. Korábban sosem volt szerencsém ezen a pályán, gyakran küszködtünk az idény elején. A start volt a dobogóm kulcsmomentuma, nem pörögtek ki a kerekeim, miközben mások szenvedtek, hogy tapadjon az autójuk. Ekkor felugrottam a 2. helyre, utána viszont visszacsúsztam, mert gondom volt a tapadással, de a stratégiának hála ismét előreléptem pár pozíciót. Sikerült megközelítenem (Robert) Kubicát, de egyszer sem nyílt esélyem megelőzni őt. Fernando egyszer nagyon utolért, miután elkövettem kevés hibáim egyikét. Szerintem a lelátókon és a TV előtt ülők jól szórakoztak, aligha nevezhetnénk unalmasnak a futamot."

A brazil természetesen bizakodva várja a következő megmérettetést, és célja hogy Malajziában is a dobogón pezsgőzhessen.

 

2009-ben Felipe Massa a kilencedik helyen végzett, míg az ekkor még Renault színekben versenyző Fernando Alonso pedig a 11. helyen futott be a Maláj káoszfutamon.

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

ferrari alonso massa sepang formula-1