2010. ápr 03.

A két nagy csapatot megvezette a meteorológia (Ferrari és McLaren)

írta: FormaNet
A két nagy csapatot megvezette a meteorológia (Ferrari és McLaren)

A Malajziai Nagydíj szombati időmérője abból a szempontból nem volt szokatlan, hogy ismét a Red Bull bizonyult a leggyorsabbnak. Most azonban nem Sebastian Vettel, hanem csapattársa Mark Webber - bátor taktikai húzásának köszönhetően- bérelte ki magának a pole pozíciót.

 

Ami viszont meglepetést okozott, - azoknak akik nem látták a kaotikus körülményeket- az a Ferrari és a McLaren kvalifikáción elért eredménye.

A két istálló pilótái ugyanis a mezőny hátsó fertályáról kénytelenek nekivágni a holnapi futamnak.

Közülük Jenson Button indulhat a „legelőkelőbb” 17. helyről.

Csapattársa Hamilton a 20., a két Ferraris pedig mindössze csak a 19. (Alonso) és a 21.(Massa) helyet tudta megszerezni.

Mindkét alakulat időjósai tévedtek, mikor is a Q1-ben, a többiekkel ellentétben arra vártak, hogy az eleredő eső csendesedjen. Mire észbe kaptak, addigra már embertelen körülmények uralkodtak a pályán, így nyilván azok jártak a legjobban, akik még a legelején megfutották gyors körüket.

Lewis Hamilton és Fernando Alonso is többször megpördültek, csúszkált Felipe Massa is, Jenson Button pedig a kavicságyban végezte, ahonnan csak daruval lehetett kiemelni autóját. (Button ugyan bekerült a Q2-be, ám így értelemszerűen nem tudta folytatni a küzdelmet)

Természetesen egyik csapat sem boldog a történtek miatt.

 

A Mclaren csapatfőnöke Martin Whitmarsh elmondta, hogy utólag visszatekintve egyértelműen rosszul mérték fel a helyzetet, amikor azt remélték, hogy a körülmények javulni fognak. Ugyanakkor a mezőny legjobb pilótái közül kettő éppen náluk versenyez, így a körülmények ellenére is nagyon bíznak a jó szereplésben.

 

Martin Whitmarsh

 

„ A kvalifikáción a csak a 17. és a 20. helyet tudtuk megszerezni. Ez a nap egyértelműen demonstrálja, hogy egy nagyon versenyképes autó is tud kiábrándító eredményt elérni.

Az előrejelzést nézve abban bíztunk, hogy az eső a Q1 elején alább hagy, és a Q1 végére sokkal jobb körülmények lesznek. Mint ahogy az látható volt, nem így történt. Utólag gondolkodva a várakozás helyett jobb lett volna kimenni már a legelején.

Az előttünk álló futamról annyit, hogy van két pilótánk, Jenson és Lewis, akik jelenleg a legeltökéltebb versenyzőkhöz tartoznak a mezőnyben. Bízunk benne, hogy a mai napnál lényegesen jobb eredményt tudunk majd felmutatni holnap.”

 

Nem volt boldog a 17. helyen záró Jenson Button, és a 20. rajtokcából induló Lewis Hamilton sem. Button elmondása szerint amikor kihajtott a pályára, nem számított arra, hogy az egyes részeken már áll a víz. A tavalyi világbajnok nagyon csalódott, de azzal vigasztalja magát, hogy a világbajnoki tabellán nem áll rossz helyen, így végeredményben még nincs veszve semmi, bárhogyan is alakul a holnapi nap.

Lewis Hamilton pedig –ahogy azt már megszokhattunk- ismét nagyon elszánt, és ígéri, hogy a végsőkig küzdeni fog a lehető legjobb helyezésért.

 

Jenson Button

 

„Azt gondoltuk, hogy az eső alábbhagy, így vártunk. Azt hiszem az események bizonyították, hogy rossz döntés volt. Az első köröm az intermediat abroncsokon jónak tűnt, és a helyzet az, hogy nem tudtam előre a pályaviszonyokat. Az első szektor még meglehetősen száraz volt, ezután jött egy gyors bal-jobb kombináció, ahol már nagyon nedves volt az aszfalt. Ekkor az autóm felúszott a vízen, és a sóderágyban kötöttem ki. Nem tudtam vele mit kezdeni.

Csak reménykedtem, hogy nem sérült semmi az autón, és járó motorral vártam, hogy hátha kiszabadítanak. Ez mindenképp csalódás, hiszen mindketten, Lewis is, és én is hamar kiestünk. De még így is benne vagyok az első háromban a világbajnoki ranglistán, és azt gondolom ezt kell szem előtt tartanom.”

 

Lewis Hamilton

 

„Nagyon jó hétvégém volt egészen a kvalifikáció kezdetéig, és mindenképp levonhatjuk azt a következtetést, hogy soha többé nem hagyhatjuk figyelmen kívül az esőt. Ugyanakkor hajtottunk ki mint a többi top-csapat, (Ferrari) és a végeredmény az lett, hogy mindannyian pórul jártunk. Innentől kezdve esélyünk sem volt.

Az eső egyre hevesebben kezdett esni, és csak azt éreztem, hogy nagyon csúszkál az autó. Volt egy megcsúszásom az első körben, de megpróbáltam a legjobbat kihozni a körülményekből. Ezen a hétvégén eddig a leggyorsabb voltam, de ez most nem sikerült. Nincs mit tenni, ezen már nem tudunk változtatni. Mint mindig most is optimista vagyok, és csak azt tudom mondani, hogy soha nem adom fel. A versenyen nem csak a gyors autókra kell majd koncentrálnom, hanem mindenkire, akik előttem lesznek. Várom a versenyt, ahol ismét szívből fogok küzdeni.”

 

 

A maranellói gárda szintén óvni akarta autóit az esőtől, így velük is ugyanaz történt, mint az egyik fő riválissal, a McLarennel. Stefano Domenicali csapatfőnök elmondta, hogy csapata az időjárás előrejelzés „áldozata” lett, amiért nagyon csalódottak. Főleg annak tükrében, hogy az utolsó szabadedzésen minden jel arra utalt, hogy jól dolgozott a csapat, és pilótáik jó eredményben bizakodtak. Mindemellett túlságosan nem aggódik, hiszen a verseny holnap lesz, és ha hasonlóak lesznek a körülmények, akkor még bármi lehet.

 

Stefano Domenicali

 

„Nagyon elégedetlenek vagyunk a kvalifikáció végeredményével. Hibáztunk, amikor az időjárás előrejelzésnek hittünk. Mikor kimentünk a pályára, az eső ahelyett, hogy alább hagyott volna, még jobban rákezdett. Utólag már könnyű azt mondani, hogy azonnal ki kellett volna hajtani. Ez valóban szégyen, mert minden jel arra mutatott, hogy jó formában vagyunk. Most fel kell készülnünk egy nagy küzdelemre. Nincs okunk előre bánkódni, mert a futam csak holnap lesz, és ahogy a mai nap is igazolta, bármi megtörténhet. Megpróbálunk a lehető legtöbbet kihozni magunkból. Minden alkalmat megragadunk, hogy annyi pontot gyűjtsünk amennyi csak lehetséges."

 

Fernado Alonso sem törődik túlságosan a mai végeredménnyel. A spanyol pilóta már a holnapi megmérettetésre készül, hiszen véleménye szerint csak az számít, hogy a futam leintésekkor hány pont szerepel majd a nevek mellett. Felipe Massa sajnálja a történteket, de csapattársához hasonlóan bízik a pontszerzésben. A brazil pilóta szerint az esős futam segíthetne rajtuk, de azt is tudja, hogy esős verseny estén ugyanúgy benne van a pakliban az is, hogy kiesnek.

 

Fernando Alonso

 

„Nagyon reménykedtünk abban, hogy az eső eláll, ezért voltunk bent a többiekhez képest tovább a bokszban. A körülmények azonban csak rosszabbak lettek, és amikor már kimentünk képtelenség volt jó köröket futni.

Az eső ugyan lehet, hogy látványosabbá teszi a dolgokat, de így végeredményben minden csak a szerencsén múlik.

Ma ez nekünk nem jött össze, mert rosszkor voltunk a pályán. A kvalifikáción elért helyezés azonban most nem számít, úgyis a futamon elért eredményért osztanak pontot. Természetesen nem lesz könnyű hátulról kezdeni a versenyt, de ahogy már azt Melbourne-ben is mondtuk, bármi megtörténhet. A legtöbbet kell kihozni magunkból, és a lehető legjobb helyezést elérni.

 

Felipe Massa

 

„Nagyon szomorúak vagyunk a történtek miatt. Vártunk egy kicsit mielőtt kihajtottunk, mert nagyon erősen esett, és az előrejelzésünk javulást jósolt. Ezzel szemben a pályán több víz volt, mint amire számítottunk. Hibáztunk, és kifogott rajtunk az időjárás. A holnapi versenyen a lehető legjobb formánkat kell hoznunk. Ez nagyon nehéz lesz, mint mindig, amikor a mezőny hátuljáról indulsz, de meg kell próbálnunk pontokat szerezni. Nehéz megmondani, hogy az eső, vagy a napsütés segítene nekünk, talán az előbbivel nagyobb lehet az esélyünk, de ezzel együtt arra is nagyobb az esély, hogy kiesünk."

 

 

 Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá

ferrari f1 forma-1 mclaren időmérő maláj nagydíj sepang