2010. ápr 19.

Statisztikák, érdekességek a Kínai Nagydíj után

írta: FormaNet
Statisztikák, érdekességek a Kínai Nagydíj után

A Kínai Nagydíjon kettős McLaren siker született.

 

- Az idei négy futamból ez már a harmadik eset, hogy kettős győzelmet ünnepelhet egy-egy istálló. (Bahreinben a Ferrari, Malajziában a Red Bull)

 

- A McLaren történelmében összességében ez már a 45. kettős győzelem. Az elsőt az 1968-as Canada GP-n ünnepelhették, (Denny Hulme és Bruce McLaren) a Kínai Nagydíjat megelőzően pedig a 2007-es Olasz GP-n arattak kettős sikert pilótáik. (Fernando Alonso, Lewis Hamilton)

 

- A Formula-1 több mint hat évtizedes múltjában, eddig mindössze kétszer fordult elő, hogy két brit pilóta állt fel a dobogó első-második fokára. Button és Hamilton előtt 1999-ben az Osztrák Nagydíjon Eddie Irvine (Ferrari) és David Coulthard (McLaren) sikereinek örülhetett az angol szurkolótábor.

 

- Jenson Button második győzelmét szerezte McLaren színekben, F1-es pályafutása során pedig összességében ez a kilencedik futamgyőzelme.

 

- Kínai Nagydíjon továbbra sem sikerült egy versenyzőnek sem dupláznia.

2004 óta nyert már itt Rubens Barrichello, Fernando Alonso, Michael Schumacher, Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, és Jenson Button.

 

- Az, hogy mindhárom dobogós helyezett Mercedes motorral hajtott autóban üljön, legutoljára az 1955-ös Brit Nagydíjon fordul elő.  (Stirlin Moss, Juan Manuel Fangio, és Karl Kling)

 

- Ebben a szezonban még csak Red Bullok indultak pole pozícióból, viszont eddig még egyik versenyzőnek sem sikerült rajt-cél győzelmet aratnia.

Bahreinben: pole : Sebastian Vettel    - helyezés: 4.

Ausztráliában : pole: Sebastian Vettel  - helyezés: -

Malajziában: pole: Mark Webber  - helyezés: 2.

Kínában: - pole: Sebastian Vettel  - helyezés: 6

Utoljára a rajt-cél győzelem Sebastian Vettelnek sikerült, 2009-ben Szuzkában.

 

- Sebastian Vettelnek F1-es pályafutása során ez már a nyolcadik pole pozíciója. Ezzel az eredménnyel már olyan világbajnokokat utasított maga mögé, mint Danny Hulme (1pole), Jody Scheckter (3pole), Mike Hawthorn (4pole), Keke Rosberg, és Giuseppe Farina (5-5pole), Emerson Fittipaldi, Alan Jones és Phill Hill (6-6pole), illetve Jenson Button (7pole)

 

- Lewis Hamilton, eddig már 11 győzelmet és 17 rajtelsőséget tudhat magáénak, ennek ellenére mindezidáig négyszer szerepelt neve mellett a versenyen megfutott leggyorsabb kör. (2007-Malajzia, 2007-Japán, 2008-Kína, 2009-Kína)

 

- Vitalíj Petrovnak ez volt az első olyan futama, ahol a teljes verseny távot teljesíteni tudta, ráadásul hetedik helyével Kínában az orosz megszerezte F1-es karrierje legelső pontjait (6)

 

- A Virginnek és a Saubernek ebben az évben még csak 1-1 autója jutott el a célig. A négy pilóta közül eddig Timo Glocknak (Virgin) és Kamui Kobayasinak (Sauber) egyszer sem adatott meg az, hogy meglássa a kockás zászlót.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legtöbb élen töltött kör 2010-ben

 

Sebastian Vettel: 110

Jenson Button: 71

Fernando Alonso: 18

Nico Rosberg: 16

Mark Webber: 4

 

Legtöbb dobogós helyezés 2010-ben:

 

Jenson Button : 2 ( 2x első hely)

Lewis Hamilton: 2  (egy második, és egy harmadik hely)

Felipe Massa: 2 (2x harmadik hely)

Nico Rosberg: 2  (2x harmadik hely)

Fernando Alonso: 1 ( első hely)

Sebastian Vettel: 1 ( első hely) 

Robert Kubica: 1 (második hely)

Mark Webber. 1 (második hely)

 

 

 

 

Szöveg: Formanet, Varga  Viktória

Szólj hozzá

statisztika f1 sanghaj mclaren formula 1 red bull lewis hamilton kínai nagydíj jenson button sebastian vettel