2010. máj 09.

A riválisok keresik a Red Bull titkot

írta: FormaNet
A riválisok keresik a Red Bull titkot

 

Az idáig is egyértelmű volt, hogy a Red Bull Racing nagyon jól összepakolta az RB6-os kódjelű konstrukcióját, na de amit Barcelonában produkáltak, az minden rivális élcsapatot meglepett.

Mark Webber és Sebastian Vettel első helyét senki nem veszélyeztette a Spanyol Nagydíj időmérő edzésén. A kvalifikáció mindhárom szakaszát magabiztosan nyerték Webberrel az élen, és ezzel a csapat megszerezte az ötödik rajtelsőségét is.

 

Mark Webber 1:19.995-ös idejétől a harmadik-negyedik rajtkockát megkaparintó Lewis Hamilton és Fernando Alonso már majd egy másodperccel maradt el, (Hamilton:1:20.829, Alonso: 1:20.937) a Mercedeses Michael Schumacherre  - aki a hatodik helyről rajtolhat - pedig már 1.3 másodpercet vert rá a vörös bikák ausztrál pilótája.

Ilyen fölénnyel még az idén nem találkoztunk, és bizony a fejlesztésekkel érkező riválisok mind megdöbbenve fogadták a vereséget.

 

A Ferrari csapatfőnöke Stefano Domenicali egyenesen „érinthetetlennek” nevezte a Red Bullt.

Hasonlóan fogalmazott Michael Schumacher is, aki bár a szabadedzéseken már közelített az élmenő riválisaihoz, de azt elmondta, hogy a Red Bullt utolérni egyelőre még csak álom marad.

A Mercedes csapatfőnöke is ámulva értékelt.

Ross Brawn véleménye szerint a Red Bull már tavaly is rendkívül ütőképes volt a gyors kanyarokkal teli pályákon, csak a lassú részeknél voltak hiányosságaik. A szakember szerint az idei versenyautójuknak azonban teljesen mindegy, hogy gyors, avagy lassú kanyarok színesítik a pálya vonalvezetését, az RB6 mindenhol erős és gyors.

 

Lewis Hamilton is mindössze annak örült, hogy a két Red Bull mögött az ő csapata volt a leggyorsabb. A brit „nevetségesen gyorsnak” nevezte fő riválisait, és nem gondolja, hogy optimális körülmények közt (hiba nélkül) bárki meg tudná előzni őket.

A 2008-as világbajnok abban bízik, hogy esetleg azokon a pályákon, ami nem annyira gyors (kevesebb leszorító erő szükséges) ott talán befogható a csapat.

 

Mindemellett a riválisok abban is reménykednek, hogy a versenytempójuk talán jobb lehet a vörös bikáknál, de ha a pénteki hosszú etapos edzést nézzük, akkor ebben is sokat javult a csapat.

Mark Webber pénteken 19 kör alatt elég következetesen, 1:24-es időket futott, és az utolsó 3 köre volt csak 1:25 másodperc felett, míg például Michael Schumacher 14 köréből, az utolsó hat már egy másodperces eltérést mutatott a legjobb idejéhez képest.

 

Napok óta arról szólnak a hírek, hogy ki milyen frissítésekkel érkezett az első európai versenyre, de azt egyik csapat sem tudta előre megjósolni, hogy vajon mire lesz elég egy-egy kisebb-nagyobb módosítás. Mindenki nagyon óvatosan fogalmazott, és kíváncsian várta az ellenfelek újításait.

 

A Red Bull Racing nem sokat árult el a titokzatos új alkatrészekről, csak annyit mondtak, hogy a szerelők alig aludtak az elmúlt két éjszaka.

Természetesen van azért néhány nyilvánvaló (szemmel látható) fejlesztés is, többek közt az első szárny és a diffúzor lett kifinomultabb az RB6-on, és előre annyit lehetett tudni Helmut Marco-tól, -a motorsport részleg vezetőjétől- hogy ezektől a fejlesztésektől három tized másodperces javulásra számítottak.

Az F-csatornával egyenlőre nem bajlódik  a csapat, és a McLaren aerodinamikai találmányát legjobb esetben is maximum Monacóban tesztelik.

 

Egyenlőre azonban nagyon úgy néz ki, hogy erre nincs is szükség, hiszen ha az időjárás, vagy esetleg a technika ördöge nem szól közbe, akkor nagy eséllyel Mark Webber és Sebastian Vettel között dőlhet el ma a futamgyőzelem.

 

 

Szöveg: Formanet, Varga Viktória

 

 

 

Szólj hozzá

barcelona f1 red bull időmérő mark webber sebastian vettel spanyol nagydíj formul-1