2010. jún 11.

A Mercedes motorok fölényét hozta az első szabadedzés Montrealban

írta: FormaNet
A Mercedes motorok fölényét hozta az első szabadedzés Montrealban

Magyar idő szerint délután négytől kezdetét vette a Kanadai Nagydíj legelső gyakorlása, melyen felhős, de száraz idő fogadta a pilótákat.

A levegő hőmérséklete 19 Celsius-fok, míg a pályahőmérséklet 25 Celsius-fok körül volt.

 

Az első fél óra elteltével a versenyzők többsége 3 körnél többet nem autókázott, és az első mért körre is bő 30 percet kellett várni.

A Sauber pilótája, Kamui Kobayashi nyitotta a sort 1:28.723-as idejével, majd két körrel később a Toro Rosso-s Jaime Alguersuari, 1.24-es kört autózott, a számára még ismeretlen pályán.

Pár percig a két versenyző adok-kapok játéka volt látható az időkön, hol Alguersuari, hol Kobayashi került az élre, és ekkor már 1:22-es köröket futottak.

 

Nagyjából negyven perccel a kezdés után lassacskán felébredtek a többiek is, és először Bruno Senna, Nico Hülkenberg és Sebastien Buemi csatlakozott a Kobayashi-Alguersuari duóhoz, majd szép sorjában szállingózott kifelé a többi versenyző is, a köridők pedig folyamatosan javultak.

 

Az élmenők természetesen még kényelmesen megvárták, míg a többiek valamicskét felgumizzák a pályát. Nyilván saját abroncsaikat sem akarták  feleslegesen koptatni, hiszen ők megtehetik.

 

50 perccel a szabadedzés kezdete után, a nagyok közül legelsőként Jenson Button kezdte meg a munkát, majd jött Felipe Massa, Michael Schumacher, és Lewis Hamitlon is.

A két McLaren szinte rögtön az élre állt, és fél órával a leintés előtt, Buton, Hamilton Alonso, Rosberg, Schumacher, Kubica és Massa és Vettel volt az első nyolcas sorrendje.

A Red Bull Racing üdvöskéje, Sebastian Vettel ekkor még majd két másodperces lemaradásban volt Button 1:18.127-es idejétől.

 

Negyed órával az edzés vége előtt Michael Schumacher törte meg a McLaren fölényt, és Button mögé beautózta magát a második helyre, a Renault lengyel pilótája pedig a negyedik legjobb idővel a két Ferrarit, és a két Red Bullt is megelőzte.

 

A Virgin Racing megint nem úszta meg problémák nélkül a hétvégi kezdést. Lucas di Grassi az újoncokhoz képest elég későn tudta megkezdeni a gyakorlást, ám mért kört nem sikerült futnia, autója ugyanis máris megadta magát a pályán.

A Sauberes Pedro de la Rosa is megpördült egyszer, de az autó nem sérült, így a spanyol folytatni tudta munkáját.

 

Button idejét már nem tudta senki sem megjavítani.

Hamilton sem boldogult a hétszeres világbajnokkal, Nico Rosberg azonban megelőzte a Kubicát, így egyelőre azok az előzetes jóslatok bizonyulnak valósnak, miszerint a Mercedes motorok ereje itt mutatkozhat meg igazán.

 

A Red Bullnál Vettel szépített, és 1.18.549-es idejével az utolsó pillanatban neki is sikerült megelőznie Kubicát, csapattársa, Mark Webber azonban eltűnt a középmezőnyben.

A Ferrarisoknak mindössze csak a 7. és 12. legjobb időre futotta.

 

Első szabadedzés eredménye:

 

 

Második szabadedzés: 20.00-21.30-ig!

 

 

Szöveg: Formanet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá

mercedes f1 mclaren formula-1 kanadai nagydíj jenson buton