2010. jún 13.

A McLaren kettős győzelmét hozta a rendkívűl izgalmas Kanadai Nagydíj

írta: FormaNet
A McLaren kettős győzelmét hozta a rendkívűl izgalmas Kanadai Nagydíj

A legendás kanadai Gilles Villeneuve-ről elnevezett versenypálya egy év pihenő után mindenki örömére visszatért az F1 versenynaptárába, és jó szokását megtartva nem okozott csalódást.

 

A látványos csatákkal és izgalmas gumitaktikákkal tarkított Kanadai Nagydíj végül Mclaren kettős győzelmet hozott, Isztambulhoz hasonlóan, Hamilton és Button sorrendben.  Futamgyőzelmének köszönhetően Lewis Hamiltonátvette a vezetést a világbajnoki pontversenyben.

A dobogó legalsó fokán, a Ferraris Fernando Alonso ünnepelhetett.

A Red Bull Racing most lemaradt a dobogóról, de negyedik-ötödik helyükkel értékes pontokat zsebeltek be.

 

 

Már a szombati nap is érdekes futamot ígért, hiszen, az eddigi nyolc futamon először fordult elő, hogy nem Red Bull indult első rajtkockából.

Lewis Hamilton mögött Mark Webber tudta a második legjobb időt autózni a kvalifikáción, ám váltócsere miatt csak a hetedik rajtkockából kezdhette meg a versenyét.

A top tíz eltérő gumitaktikán volt – a Red Bullok ill. a 8. helyről induló Robert Kubica kemény keverékkel, míg a többiek a szuperlágyon- így a taktika szerelmesei is előre dörzsölhették tenyerüket.

 

Hamilton remekül kapta el a rajtot, és megőrizte első helyét, Vettel maradt a második, Alonso pedig a harmadik, utánuk pedig Button, Webber, Kubica, Sutil, Schumacher és Hülkenberg autóztak.

A hatodik helyről rajtoló Felipe Massa és a Force Indiás Vitantonio Liuzzi azonban kissé összeakadtak, és mindketten javításra szorultak, de folytatni tudták versenyüket. Nem úgy Kamui Kobayashi, aki Nico Hülkenberget támadta, ám az akcióból betonfal lett, és a japán versenye véget is ért.

 

Az ötödik körben Webber megelőzte az ötödik helyen autózó Buttont, és csapattársa,Vettel is szorongatta az élen haladó Hamiltont.

A szuperlágy abroncsok, ahogy arra számítani lehetett, nem bírták sokáig, így a nyolcadik körben Hamilton és Alonso kezdte meg az első kerékcserét, ezzel pedig a két Red Bull vette át a vezetést.

Alonso a boxban gyorsabb volt brit riválisánál, így miután a Toro Rosso, majd később a két Red Bull is letudta kerékváltását, a spanyol állt az élre.

A lekörözött pilótákkal azonban nem volt szerencséje a kétszeres világbajnoknak, és a rossz ütem miatt a második kiállás után már újra Hamilton vezetett, az 56. körben pedig egy újabb feltartás miatt Jenson Button is megelőzte a Ferrarist.

 

Ezután az élen már nem változott a helyzet, de a pontszerző helyekért még az utolsó körökben -és az egész futam ideje alatt- is komoly csaták zajlottak.

A nagy igyekezetből volt aki büntetéssel, volt aki kisebb-nagyobb balesettel, és persze volt aki szerencsével keveredett ki.

 

A Mercedeses Michael Schumacher például a kopott gumikon három helyet is bukott a hajrában, így végül pont nélkül távozott Kanadából, míg csapattársa a hatodik helyen zárt.

Felipe Massa is túl gyorsan akart előrébb kerülni, és éppen Schumacher ellen történő akciója miatt a verseny végén is plusz kiállásra kényszerült, aminek következtében a 15. helyre csúszott vissza.

A brazil pedig egész versenyen nagyon küzdött, elsősorban a Force Indiás Vitantonio Liuzzival, aki végül csapattársával, Adrian Sutillal együtt pontszerző helyen ért célba.

 

A változatos gumi-taktikák miatt sokszor volt keveredés és káosz a pályán, mindemellett az Emerson Fittipaldival kiegészülő versenybírák sem unatkoztak.

Vitalíj Petrovot kétszer is megajándékozták egy boxutcaáthajtásos büntetéssel, miután az orosz a rajtnál kiugrott, majd nekiment a Sauberes Pedro de la Rosának.

A Williams pilótja, Nico Hülkenberg pedig túl nagy tempóval érkezett a boxba, ezért járt neki is egy büntetés.

A hetedik helyen záró Robert Kubica eredménye is bizonytalan, ugyanis a lengyel rendkívűl veszélyes manőverrel hajtott be a boxutcába, amikor az éppen jobbra kanyarodó Adrian Sutilt jobbról kerülte meg.

 

Kanadai nagydíj eredménye:

 

 

 

 

Világbajnokság állása, a Kanadai Nagydíjat követően:

 

Egyéni:

 

Lewis Hamilton: 109 pont

Jenson Button: 106 pont

Mark Webber: 103 pont

Fernando Alonso: 94 pont

Sebastian Vettel: 90 pont

Nico Rosberg: 74 pont

Robert Kubica: 73 pont

Felipe Massa: 67 pont

Michael Schumacher: 34 pont

Adrian Sutil: 23 pont

Vitantonio Liuzzi: 12 pont

Rubens Barrichello: 7 pont

Vitalíj petrov: 6 pont

Sebastien Buemi: 5 pont

Jaime Alguersuari: 3 pont

Nico Hülkenberg: 1 pont

Kamui Kobayashi: 1 pont

 

Konstruktőri:

 

McLaren: 215 pont

Red Bull: 193 pont

Ferrari: 161 pont

Mercedes: 108 pont

Renault: 79 pont

Force India: 35 pont

Toro Rosso: 8 pont

Williams: 8 pont

Sauber: 1 pont

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 mclaren lewis hamilton montreál formula-1 kanadai nagydíj