2010. okt 05.

Elhunyt a Lotus egykori csapatfőnöke, Peter Warr

írta: FormaNet
Elhunyt a Lotus egykori csapatfőnöke, Peter Warr

A Lotus korábbi csapatfőnöke, Peter Warr október 4-én szívrohamban elhunyt.
 
Az egykori brit autóversenyző, majd több Formula-1-es csapat menedzsere, Colin Chapman halála után (1982) vette át a legendás alakulat csapatvezetői posztját.
F1-es pályafutása előtt a hadseregben szolgált, majd autóversenyzőként 1963-ban, az első Japán Grand Prix futamgyőzteseként vált igazán népszerűvé.
 
A király-kategóriához a ’70-es években csatlakozott Colin Chapman menedzsereként.
Többek közt Emerson Fittipaldi 1972-es világbajnoki címének is együtt örülhetett a csapattal. 
 
Colin Chapman és Peter Warr
 
1976-ban csapatot váltott, és a kanadai olajmágnás Walter Wolf által létrehozott Wolf istállót vezette. Az első évükben Jody Scheckter három futamgyőzelmet aratott, így James Hunt és Niki Lauda mellett a dél-afrikai versenyző is VB esélyesnek számított, végül a harmadik helyen zárta a szezont.
Eredetileg az volt a terv, hogy Warrt három szezon erejéig nélkülözi a Lotus, ám végül csak 1981-ben tért vissza. Közben a Wolf összeolvadt a Willson Fittipaldi által alapított Copersucarral, így a szakember 1979-től itt folytatta pályafutását, majd 1981-ben Colin Chapmannek sikerült visszacsábítania csapatához. 
 
1982-ben, az alapító halála után Peter Warr vette át a csapatvezetői posztot. 
Ő alkalmazta az ifjú Ayrton Sennát annak ellenére, hogy a csapat főtámogatója a John Player’s Special Nigel Mansellt szerette volna megtartani versenyzőként. 
Mansell és Warr kapcsolata azonban nem volt felhőtlen, és viszonyuk egyre csak romlott.
Miután 1984-ben a Monacói Nagydíjon Mansell összetörte autóját, Warr dühösen azt mondta, hogy „amíg lyuk van a fenekemen, addig nem lesz belőle világbajnok”. 
(Mansell később azzal cáfolta meg ex munkaadója kijelentését, hogy 31 futamgyőzelmével mai napig ő a Formula-1 legsikeresebb brit versenyzője, illetve az egyetlen F1-es világbajnok, aki IndyCar bajnok lett.)
A csapatvezető Mansell helyett inkább lecsapott a Toleman újoncára, így 1985-ben Senna már a Lotus-Renault 97T-vel rótta a köröket, és még ebben az évben megszerezte a „Chapman korszak” utáni első futamgyőzelmet Estorilban, majd még egyet Spában.
Peter Warr vezetése alatt az alakulat összesen hét győzelmet ünnepelhetett , majd 1989-ben a szakember egy rossz szezonkezdet után hirtelen távozott posztjáról. Helyét Rupert Mainwaring és Peter Collins vette át, de a csapat ezután már soha többé nem nyert.
 
Az egykori csapatvezetőtől Bernie Ecclestone így búcsúzott:
 
„Nem csak én vesztettem el egy jó barátot, aki a Lotus csapatfőnökeként továbbvitte Colin Chapman örökségét, de hiányozni fog több ezer embernek, akik ismerték és szerették. Peter sokat tett azért, hogy a Forma1 olyanná váljon, mint amilyennek ma ismerjük. Köszönjük Peter!”
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 
 

 

Szólj hozzá

lotus peter warr