2010. nov 06.

Hülkenberg bohócot csinált a nagyokból az interlagosi kvalifikáción

írta: FormaNet
Hülkenberg bohócot csinált a nagyokból az interlagosi kvalifikáción

Pályafutása első pole pozícióját ünnepelhette Nico Hülkenberg azon az interlagosi pályán, amelyet ezelőtt még csak szimulátoron látott a német újonc. Hülkenberg mellől Sebastian Vettel indulhat a holnap futamon, a második sorból pedig Mark Webber és Lewis Hamilton vághat neki a 71 körös Brazil Nagydíjnak. A bajnokság éllovasa, Fernando Alonso csak az ötödik rajtkockát tudta megszerezni, míg a hazai közönség kedvence Felipe Massa csak a kilencedik lett.

Az edzés kezdetekor a mezőny azonnal kihajtott a pályára, mivel az esőfelhők vészesen közeledtek. Végül csak a Q1 végén zavart be egy rövid zápor, de a még nedves aszfaltra a kvalifikáció első- és második részében mindenki az intermediate abroncsokat választotta.
 
A Q1 nem hozott nagy meglepetést, Fernando Alonso és a két Red Bull volt a leggyorsabb, a kiesők közé pedig kiscsapatok hat versenyzője mellé, a Force India pilótája Adrian Sutil sorakozott be. 
 
Az időmérő középső etapja már annál inkább meglepő volt, ugyanis Felipe Massa éppen befért a Q3-ba, Jenson Button pedig még ennyire se vitte, és a tavalyi világbajnok csak a 11. rajtkockát tudta megkaparintani. A Q2 legjobbja Mark Webber és Sebastian Vettel lett, és nagy meglepetésre a már sokak által régen leírt Michael Schumacher ötödikként jutott tovább.
Button után a kiesők sorrendje: Kamui Kobajashi, Nico Rosberg, Jaime Alguersuari, Sebastien Buemi, Nick Heidfeld, Vitantonio Liuzzi volt.

A kvalifikáció utolsó etapját is a köztes gumikkal kezdték meg a versenyzők, majd az utolsó négy percre előkerültek a slickek is. Legelsőnek Hamilton autójára, de jöttek sorra a többiek is cserére. Ekkor még Hamilton, Schumacher, Vettel trio állt az élen.
 
A száraz gumikon szinte mindenki csúszkált itt-ott, a legjobban Nico Hülkenberg tudta teljesíteni a feladatot, és ezzel a német az élre állt.
A nagyok közül csak Fernando Alonso tudta rövid időre átvenni a vezetést, ám az újonc vérszemet kapott, és rögtön visszavágott.
Végül a világbajnokság jelenlegi éllovasát Vettel, Webber és Hamilton is megelőzte, ám Hülkenberggel ők sem bírtak, ollyannyira nem, hogy Vettel már több mint egy másodperc hátrányban végzett a második helyen.

A kvalifikáció végeredménye:



szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 formula 1 brazil nagydíj időmérő interlagos hülkenberg nico