2010. nov 12.

Vettel és a két McLaren volt a leggyorsabb az évadzáró nagydíj első szabadedzésén

írta: FormaNet
Vettel és a két McLaren volt a leggyorsabb az évadzáró nagydíj első szabadedzésén

Ismét Sebastian Vettel diktálta a tempót, a mindössze fél órásra redukálódott első szabadedzésen. Mögötte a tavalyi Abu Dhabi Nagydíj pole pozícióját óriási fölénnyel megszerző Lewis Hamilton, és csapattársa Jenson Button végzett, míg a bajnokság éllovasa, Fernando Alonsó csak a hatodik helyen zárta az első gyakorlást.

A szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj első szabadedzése kicsit vontatottan indult, ugyanis az Egyesült Arab Emírségekben ritkaságszámban előforduló csapadék éppen erre a hétvégére időzített, és bár az edzés kezdeére már elállt az eső, a versenypálya néhány része még vizes volt.

A versenyzők közül néhányan egy-egy kör erejéig kipróbálták az intermediate abroncsokat, de a többség inkább a bokszban megvárta míg felszárad az aszfalt.
Közben a BBC-n Christian Horner nyilatkozott arról, hogy a csapat új alkatrészekkel érkezett a hajrára, és viccesen megjegyeztet, hogy a jövőhétre is újabb fejlesztésekkel készülnek. (hiába, a megszokás hatalma)
 
A Hispánia Racing Teamnél újra Christian Klien kapott lehetőséget, míg a Lotusban Heikki Kovalainen helyét Fairuz Fauzy vehette át, bár ő csak az első edzésen tesztelheti az autót, ellenben Kliennel, aki Senna mellett ismét egész hétvégén bizonyíthat.
 
Nagyjából az utolsó félórában indult be az élet a versenypályán, az első mért kört a Brazil Nagydíj kvalifikációjának meglepetés embere, Nico Hülkenberg futotta, majd érkezett Vitalíj Petrov, Sebastien Buemi és sorra a többiek, és hamarosan már csak a két mclarenes, illetve Nico Rosberg neve mellől hiányzott a köridő.
 
Nem nagy meglepetésre a két Red Bull gyorsan kibérelte magának az első két helyet, előbb Webber-Vettel sorrendben, majd a német kolléga egymás után futotta a jobbnál jobb köröket, és nem csak megelőzte csapattársát, de a mezőny egyetlen versenyzője volt, aki 1:42-es időt produkált.
Az utolsó percekben a két McLarennek sikerült beférkőznie a bajnok csapat pilótái közé, így végül Vettel, Hamilton, Button és Webber sorrendben zárult a péntek délelőtti gyakorlás.
A Ferrari ásza, Fernando Alonso már Vettelhez képest másfél másodperces hátrányban a hatodik helyen zárt, míg csapattársa, Felipe Massa a 11. lett.
 

 Az első szabadedzés eredménye:

Második szabadedzés: 14:00-15:30-ig!

 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 formula 1 abu dzabi első szabadedzés