2011. már 17.

Ross Brawn: A Renault kipufogója jelentős hatással lesz a szezonra

írta: FormaNet
Ross Brawn: A Renault kipufogója jelentős hatással lesz a szezonra

A Mercedes GP csapavezetője, Ross Brawn szerint a Renault forradalmi megoldása egy zseniális ötlet, sőt véleménye szerint az elől kivezetett kipufogórendszer, még a 2009-ben megálmodott, azóta már betiltott dupla diffúzornál is jelentősebb szerepet kap az idei szezonban.
 
A Lotus Renault az idény egyik legnagyobb újításával rukkolt elő idei konstrukcióján, a kocsi oldaldobozainak elejénél kivezetett kipufogórendszerrel, ami tulajdonképpen a szimpla diffúzor hatékonyságát hivatott növelni. Azóta már több csapat is próbálkozik hasonló megoldással, így nem elképzelhetetlen, hogy a találmányt (ugyanúgy mint 2009-ben a Brawn GP dupladiffúzorát) előbb-utóbb a többség is alkalmazni fogja.
Ezt támasztja alá Ross Brawn véleménye is, aki szerint a Renault újítása az autó teljesítményére még nagyobb hatással lehet, mint a trükkös diffúzor volt két évvel ezelőtt.
 
 
  „Ez egy fontos terület, és talán még jelentősebb hatással lesz a teljesítményre, mint a dupla diffúzor volt. Természetesen a csapatok minden dolgozója a motorpartnerekkel együtt azon munkálkodik, hogy hogyan is lehetne a legtöbbet kihozni a kipufogó rendszer energiájából. Ez a fejlesztéseknek egy új, és érdekes területe. Az F1 szellemisége, hogy minél jobban kitoljuk a határokat, és új terülteteket találjunk. Lehet, hogy a jövőben úgy látjuk majd, hogy nem ezt akarjuk, és megváltoztatjuk a szabályokat, amik ellenőrzik ezt, és egyébként is minden meg fog változni, hiszen a turbómotorok miatt 2013-ban csak egy kipufogónk lesz. Addig azonban ez egy érdekes terülte, és az F1 szellemiségét képviseli.”
 
A csapatvezető szerint a Renault megoldása nem lesz olyan vitatott mint a Brawn GP mérnökeinek találmánya, és a szabályok tükrében nem vitatható a rendszer legalitása.
 
 „Azt hiszem, hogy az F1-ben az természetes, hogy a mérnököknek mindig kihívást jelent újraértelmezni a szabályokat. Nagyon ritkán fordul elő, hogy csaljanak, de az összes mérnök - és én is ezt várom a mérnökeimtől - amennyire csak tudja, feszegeti a határokat. Természetesen a dupla-diffúzor is egyike volt az ilyen határoknak, de a kipufogó esetében nem hiszem, hogy túllépne ezen a vonalon. Ez egy nagyon okos ötlet, és nem hiszem, hogy a szabályossága problémás lenne. A múlt héten volt egy kis felvilágosítás a szabályokkal kapcsolatban, többek között az anyaghasználatról és egy-két egyéb dologról, de mindezek tükrében sem vitatható ez a megoldás.”

  

 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

mercedes f1 renault kipufogó formula 1 ross brawn