2011. ápr 20.

Eladó a Formula-1?

írta: FormaNet
Eladó a Formula-1?

Megdöbbentő híresztelés került napvilágra, miszerint a világ egyik legnagyobb média vállalata, a Carlos Slim – a világ jelenlegi leggazdagabb embere – és a Rupert Murdoch nevével fémjelzett News Corporation fontolóra vette, hogy nyilvános ajánlatot tesz a Formula-1 megvásárlására. A hírek arról szólnak, hogy az ajánlat 74 milliárd dollárt tesz ki, és ezzel az összeggel a cégcsoport teljesen átvenné az irányítást a sport fölött.

A dúsgazdag Slim az első lépéseket már a tavalyi évben megtette a Formula-1-felé, amikor a Telmex cége a Sauber főtámogatója lett, és minden bizonnyal az ő támogatásának köszönhetően kapott pilótaülést az alakulatnál a mexikói Sergio Perez.
 
Az ajánlat kidolgozása még igen korai szakaszban jár, és a jelenlegi jogtulajdonos, a CVC Capital Partners (mely cég érdekes pénzügyi akciókkal 2006-ban vásárolta fel a teljes jogfelügyeletet) egyelőre nem nyilatkozott az ügyről, és annak apró részleteiről sem.
 
A pletykák arról szólnak, hogy az ajánlat tétel mögött az elmúlt hónapok történései állhatnak, miszerint egy német bankár, Gerhard Gribkowsky, a saját bankja felé alulértékelte a társaságot, így a jelenlegi tulajdonos a reális érték töredékéért tudta megszerezni a széria feletti kereskedelmi és egyéb jogok felügyeletét. A pénzügyi szakember a vád szerint, az alulbecslésért ötven millió euró kenőpénzt kapott. A bankár ellen jelenleg is bűnvádi eljárás folyik, és egyelőre úgy tűnik, az ügyben maga Bernie Ecclestone is érintett. A FOM vezetője a Kínai Nagydíj hétvégéjén elmondta, hogy ő maga kereste fel a német nyomozó ügyészséget, és együttműködéséről biztosította a hatóságot.
 
Az ajánlattal az alapvető gond az lehet, hogy amennyiben csupán befektetésnek szánják a vásárlást, úgy az pénzügyi manipulációk sokaságát indíthatja el, aminek végén a befektető jó haszonnal akar túladni a megszerzett jogokon, ez viszont sokat árthat a száguldó cirkusznak.
 
A News Corporation jelenleg is kezében tart számos sportvonatkozású médiát, tulajdonosa többek között a BSkyB-nek. A kiszivárogtatott elképzelés szerint a cégcsoport az F1-el kapcsolatban meghagyná a szabadon fogható adásokat, mint pl. Nagy Britanniában a BBC adását.
 
Az eladás elé azonban vétójogukkal élve akadályt gördíthetnek a csapatok, és maga Bernie Ecclestone is, amennyiben elfogadhatatlanok a feltételek.
 
A hír valódisága még ugyan kétséges, de mindenképpen említésre méltó az a tény, hogy a SkyNews, a News Corporation leányvállalata a hírről már beszámolt.
 
A vállalat szóvivője üzleti érdekekre hivatkozva nem kommentálta a hírt.
 
Bernie Ecclestone a Telegraph kérdésére mindössze annyit mondott: „Ez ostobaság, a sport nem eladó.”
 
Fontos azonban megjegyezni, hogy az F1 eladásának gondolata nem új keletű, és főleg nem Ecclestone taktikai és pénzügyi palettáján. 1997-ben az akkor már több cégen keresztül a Formula-1 kereskedelmi és közvetítési jogait birtokló brit üzletember, szerette volna tőzsdére vinni a szériát. Abban az időben a Times szivárogtatta ki az értesülést, és a csapatok heves tiltakozása hiúsította meg az F1 piaci értékesítését. 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória 
Szólj hozzá

f1 forma1 carlos slim bernie ecclestone news corporation f1 pénzügyek sky news