2011. máj 07.

Vettel a bokszban nézte végig, ahogy megnyeri az időmérőt

írta: FormaNet
Vettel a bokszban nézte végig, ahogy megnyeri az időmérőt

Sebastian Vettel könnyedén, a bokszban nézelődve nyerte meg idei negyedik pole-pozícióját, mellőle csapattársa, Mark Webber rajtolhat, míg a hétvége eddigi nagy meglepetése, Nico Rosberg a harmadik rajthelyre kvalifikálta az ezüstnyilat. 

Q1

Elsőként Kamui Kobajasi kezdte meg mért körét, de nem ért a végére, mert autója lelassult, és a boksz bejáratától már csak a pályabírók segítségével tudott visszatérni csapatához. A japán kvalifikációja ezennel véget is ért, rajta kívül pedig a szokásos hatos búcsúzott. Kobajasi csak azért nem a rajtrács legvégéről vág majd neki a holnapi futamnak, mert Jerome D’ Amrosio öt rajthelyes büntetéssel kezdi első Török Nagydíját. A 107 százalékos szabályba mindenki belefért, még a sauberes is, hiszen a szabályok szerint, ha valaki nem tud mért időt futni a kvalifikáción, akkor a versenyirányítás a szabadedzések eredményeinek tükrében engedélyezi a versenyt. 

 
A Ferrari már az első etapban felpakolta lágy keverékű abroncsokat Felipe Massának így a brazil első helye nem volt meglepetés, hiszen a többiek (az élmezőnyből) mind a keményebb keverékeken indított. Massa autójában a csapat a harmadik szabadedzést követően biztonsági okok miatt motort cserélt (Massa használt motort kapott). Alonso ugyanakkor még nem használta a lágy gumikat, így egy ötödik hellyel zárta a Q1-et. A két Ferrari között a két Red Bull, és Lewis Hamilton foglalt helyet.
 
Q2
Az időmérő középső szakaszának legjobbja Sebastian Vettel lett, majd őt követte Nico Rosberg és Lewis Hamilton. A Mercedesznél csak az utolsó percekben váltottak lágyabb abroncsokra, és idén először mindkét ezüst nyíl bekerült a top10-be. Michael Schumacher az ötödik legjobb időt autózta, a két Ferrari pedig csak ezután következett a hatodik és hetedik helyen. A két Renault szintén az élmezőnyt erősítette, Vitalíj Petrov kilencedikként, Nick Heidfeld pedig tizedikként jutott tovább.
Kiesők sorrendje: Rubens Barrichello, Adrian Sutil, Paul di Resta, Pastor Maldonado, Sergio Perez, Sebastien Buemi, Jaime Alguersuari.
 
Q3

A hajrában már 1:25-ös időkkel dobálóztak a versenyzők, közülük is a két Red Bull nyitott a legjobban. Sebastian Vettel ráadásul saját csapattársára négy tizedet vert, a harmadik helyen álló Hamiltonra pedig már bő fél másodpercet.  

A Red Bull már nem is erőltette tovább a körözést, ehelyett inkább megspóroltak egy garnitúra lágy keverékű abroncsot. Vettel így már a bokszban nézelődve gyűjtötte be a gratulációkat, ugyanis a riválisoknak nem sikerült túlszárnyalniuk a vörös bikákat.  Nico Rosbergnek viszont megelőzte Hamilton, így a német idei legjobb rajthelyét ünnepelheti, míg csapattársa, Schumacher csak a nyolcadik rajtkockából kezdheti meg holnapi versenyét. A Ferrari becsületét Fernando Alonso mentette meg egy ötödik helyezéssel, mellőle pedig Jenson Button rajtolhat a hatodik rajtkockából. Felipe Massának elvileg nagyon is fekszik az isztambuli aszfaltcsík, hiszen itt ünnepelhette legelső futamgyőzelmét, majd ezután még zsinórban kétszer diadalmaskodott Törökországban. Most azonban még a két Renault is megelőzte, és a brazil csak a tízes lista legvégén foglalt helyet, ami nem is meglepő, hiszen a Q3-ban nem került idő a neve mellé. Massa elrontotta első körét, ezért el vette a gázról a lábát, majd úgy döntöttek, hogy inkább spórolnak az abroncsokkal. 

A kvalifikáció végeredménye: 
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 isztambul formula 1 kvalifikáció török nagydíj