2011. máj 07.

Vettel mindössze egy ezreddel verte Schumachert a 3. szabadedzésen

írta: FormaNet
Vettel mindössze egy ezreddel verte Schumachert a 3. szabadedzésen

Tegnapi balesete után Sebastian Vettel ma újra kibérelte magának a top helyet, a Mercedes pedig továbbra is remek formát mutat Isztambulban. Schumacher csak hajszállal maradt el a tavalyi világbajnoktól, Rosberg pedig Mark Webber után a negyedik lett az egy órás szabadedzésen. 

Szép, napos idő fogadta a mezőnyt az időmérő előtti utolsó, egy órás szabadedzésen. A levegő hőmérséklete 17,  az aszfalt pedig 27 Celsius-fokra melegedett az isztambuli pályán. 

Jerome D’ Ambrosio 1:34.464-es körrel adta meg az alaphangot, majd magányosan körözgetve két tizedet javított saját idején. A Virgin újoncának igyekeznie kell az időmérőn is, mert a péntek délutáni gyakorláson figyelmen kívül hagyta a sárga zászlós jelzést, amit a versenyirányítás öt rajthelyes büntetéssel sújtott. 
 
Button tegnapi legjobbját (1:26.456) elsőként Michael Schumacher közelítette meg egy 1:27-es idővel, de csapattársa, Nico Rosberg hamarosan átugrotta a hétszeres bajnokot, Lewis Hamilton pedig Schumacherével ezredre azonos időt autózott (1:27.548).
A Mercedes eddigi szereplése nagyon bíztató, hiszen pénteken mind esős, mind pedig száraz körülmények között remekül teljesítettek a versenyzők. 
 
A Red Bullnál sem várakoztak sokáig a bokszban, hiszen tegnap csak Mark Webber tudott érdemi adatokat gyűjteni csapatának, miután Sebastian Vettel már a délelőtti tréning elején összetörte autóját. A pénteki szerencsétlenség után a versenyzők folytatták menetelésüket, és alighogy kihajtottak a pályára, Vettel 1:27.134-el át is vette a vezetést Rosbergtől, az ausztrál pedig a harmadik helyre ugrott fel. 
 
Közben Jaime Alguersuari a pálya melletti sóderágyban parkolta le Toro Rossóját, miután a 4-es kanyarban kicsúszott. A kocsinak nem esett baja, és néhány perc elteltével a spanyol folytatni tudta szabadedzését. Rosberg szintén bemutatott egy ijesztő csúszást Vettel mumusánál, a nyolcas kanyarnál, ám a német még szerencsésen korrigálni tudott, és visszatért az aszfaltra. 
 
A topcsapatok közül a Ferrari utolsóként látott munkához, és az edzés felénél a még a 8. és a 11. helyet foglalták el Fernando Alonso és Felipe Massa sorrendben.
Az utolsó húsz percben már előkerültek a lágyabb keverékek, aminek köszönhetően Massa elsőként futotta meg az 1:26-os kört, majd spanyol kollégája őt is túlszárnyalta néhány századdal, de a maranellóiak nem sokáig örülhettek a top helyeknek, ráadásul Alonsónak a tegnapi hidraulika hiba után most váltó gondjai akadtak (a spanyol a rádióban panaszkodott csapatának, hogy 6-os fokozatban ragadt a váltója).
 
Elsőként Rosberg szárnyalta túl Button tegnapi leggyorsabb körét, majd Schumacher kontrázott, és 1:26.038-al az élre ugrott. A McLarenek szintén jobb időt autóztak a ferrarisoknál, ám a Mercedesszel nem boldogultak. A Red Bullok ekkor azonban még nem villantottak lágygumikon, így az utolsó percekre még számítani lehetett kisebb-nagyobb kavarodásra.
 
Ez természetesen meg is történt. Vettel a leintés előtti utolsó percben kibérelte az első helyet, de az ifjú titán mindössze egy ezredmásodperccel tudott jobb időt futni, mint honfitársa, Schumacher, míg Webber csak a harmadik helyen álló Rosberget tudta túlszárnyalni.
 
A McLarennek most csak egy ötödik és egy hatodik hely jutott, ám a Ferrarik még nagyobb bajban vannak (legalábbis egyelőre). Alonso csak nyolcadik lett, Massa pedig a kilencedik. 
 
Az újoncok továbbra is remek formát mutatnak, hiszen Sergio Perez (11.), és Pastor Maldonado (12.) és Jerome D' Ambrosio (21.) is előrébb végzett saját csapattársánál, bár Paul di Resta (kivételesen) ezt nem mondhatja el ezt magáról.
 
Az utolsó két helyet ismét a Hispania bérelte ki, és Vettel legjobbjához képest majdnem hat másodperc a hátrányuk. A 107 százalékhoz szükséges idő 1:32.059, vagyis a katalán kiscsapat ez alapján felsorakozhatna a rajtrácsra.
 
Harmadik szabadedzés eredménye: 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

f1 isztambul formula 1 török nagydíj sebastian vettel harmadik szabadedzés